SBS sonuçları nihayet açıklandı. Ama ne anlama geldiği konusunda her kafadan bir ses çıkıyor. Aileler sevinsinler mi, üzülsünler mi bilemiyor. Çünkü şampiyonlar bile, tamam artık istediğimiz okula gireriz rahatlığı içerisinde değiller.
Örneğin SBS 8’e göre öğrenci alan kolejlere girme konusunda 100 sorunun 100’ünü de yapıp 500 tam puan alanlar dahi huzursuz. Çünkü Robert’in kontenjanı, kız-erkek toplam 198 olmasına karşın, şampiyon sayısı tam 677.
Şimdi ille de Robert diyenlerin en büyük beklentisi, bu şampiyonlardan bir bölümünün, Anadolu liseleri ya da başka kolejlere kaymaları. SBS’ye yönelik analiz ve puan dağılımlarını, hafta boyunca sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
Örneğin geçen yıla göre puanlar düşecek mi yükselecek mi? Türkiye sırası ve il sırası ne anlama geliyor? Asil listeye giremeyenlerin yedekten girme şansları var mı?
Hemen her yıl, büyük sıkıntılara ve en az 7, 8 bin kontenjanın boş kalmasına neden olan Anadolu liseleri, fen liseleri ve kolejler arasındaki gel-git için bu yıl bir çözüm üretilecek mi?
Kolej için başvuru ve kayıt takvimi ne zaman açıklanacak?.. Kayıt dönemlerinin çakışması halinde ne gibi önlemler alınacak?..
Puanlar yükselir mi?
SBS Türkiye ortalamalarına göz attığımızda, çok önemli farklılıklar var.
Örneğin Fen Bilimlerinde zaten felaket olan durum daha da beter olmuş.
20 soruluk Fen testinde geçen yılki ortalama 7.13’ken bu yıl 6.22’ye inmiş. Matematik’te yine 20 testte 3.19’dan 4.39’a yükselmiş. Türkçede ortalama biraz yükselirken, yabancı dilde ise aynı oranda düşüş olmuş. 23 Türkçe sorusunda ortalama 10.06’dan 11.27’ye çıkmış, 17 soruluk yabancı dilde ise 5.23’ten 4.51’e inmiş. Aynı şekilde, puan hesaplamada esas alınan standart sapmalarda da ciddi değişimler var. Peki bütün bunlar ne anlama geliyor?
Tepedeki yüksek puanlı okullarda önemli puan artışları olacak. Çünkü bazı puan dilimlerinde önemli yığılmalar var. İddialı okullara girişte, ilk kayıt dönemlerinde, geçen yıllara göre, 3,5 puanlık hatta daha fazla artışlar olursa şaşırtıcı olmaz.
Puan dağılımına baktığımızda çarpıcı tespitler var. Örneğin 490 puan üzerinde geçen yıl bin 516 kişi varken, bu yıl bu sayı 3 bin 404’e yükselmiş.
Dağılım diğer puan aralıklarında çok daha farklı. Bazen azalıyor, bazen makas daha da açılıyor. Önümüzdeki günlerde çok daha fazla ayrıntıyı sizlerle paylaşacağız.
Ayrıca kolej ücretleri nedeniyle Anadolu liselerindeki artış daha da fazla olacaktır...
Tercihler niye geç?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın tercih ve kayıt takvimine göre, tercihler 1Ağustos’ta başlayacak. Yani 18 gün sonra. Niye hemen ya da pazartesi günü başlamadı anlamak mümkün değil. Sonra da, süre yetmedi deyip, kontenjanlar boş bırakılıyor.
Ve hala kolejlere yönelik kayıt takviminin açıklanmaması da manidar.
O da bir an önce açıklanmalı ki, velilerin yaz tatili kaosa dönüşmesin.
Gelişmeleri,hemen her gün sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Gün içerisindeki gelişmeleri de www.egitimajnsi.com’da bulabilirsiniz...