Rektörlük seçimlerinde son tura gelindi. Eski üniversiteler için gözler Çankaya’da. Bu hafta içerisinde tümü olmasa da en az 20 üniversiteye rektör atanması bekleniyor. Tartışmalı birkaç üniversite için ise durum değerlendirmesinin devam edeceği kaydediliyor. Bu arada yeni kurulan 23 üniversite için YÖK’ün yaptığı mülakatlar da devam ediyor.
Rektörlük seçimleri ve sonrasında yaşananlar Meclis’e de yansıdı. CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, gelişmelerle ilgili olarak Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.
YÖK tarafından Cumhurbaşkanı’na gönderilen rektör adayları listesinin Anayasa’ya uygun olarak düzenlenmediği yönünde iddialar bulunduğunu hatırlatan Ekici, Erdoğan’a şu soruları yöneltti:
- YÖK tarafından Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen rektör adaylarına ilişkin listede kendi üniversitelerinde yapılan seçimde birinci olmuş rektör adaylarından kaçına yer verilmemiştir?
- Bu durum rektör adaylarının atanmasında oluşan teamüllere ve Anayasa’nın ilgili düzenlemesine uygun mudur? Değilse, bu durumun AKP iktidarının ve bürokratlarının hukuk tanımaz tavrının bir sonucu olduğu eleştirilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
- AKP iktidarının kadrolaşma konusunda yaptığı atamalar ve hukuk dışı uygulamalar kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Bu bağlamda YÖK’ün Sayın Cumhurbaşkanı’na gönderdiği rektör adayı listelerini devlet ciddiyeti ve hukukun üstünlüğü açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
- YÖK’ün bu uygulaması Cumhurbaşkanlığı makamının sağlıklı bir atama yapmasına engel teşkil etmez mi?
- YÖK’ün yaptığı listelerin hükümetin etkisi altında hazırlandığı, ciddi tartışmalara neden olan bu listelerin AKP’nin üniversitelerde kadrolaşmasına dönük bir hamle olarak Sayın Cumhurbaşkanı’na sunulduğu haberlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
- YÖK’ün kadına bakış açısı, en çok oyu alarak birinci sıraya yerleşen kadın adaylarını listeden çıkarmasıyla iyice ortaya çıkmaktadır. YÖK’ün bu kadın-erkek ayrımına yönelik uygulamasını doğru buluyor musunuz? Bulmuyorsanız, bu yanlış uygulamanın düzeltilmesi için alacağınız tedbirler nelerdir?
Uludağ’dan YÖK’e tepki
Uludağ Üniversitesi öğretim üyeleri de bir bildiri yayımlayarak YÖK’ü protesto ettiler. Öğretim üyeleri tepkilerini şu şekilde dile getirdiler:
“Cumhuriyet kurumu olan üniversitelerimizin, yasasının özelliği gereği ve bu yasaların siyasal düşüncelerle uygulanması sonucu giderek siyasallaşan YÖK aracılığıyla özerkliklerini yitirdikleri bir sürece tanık olmaktayız. Bu süreç, üniversitelerimizin, dünya üniversite özerkliği sıralamasında zaten oldukça alt sıralarda olan konumunun daha da kaygı verici bir noktaya gelebileceğini göstermesi anlamında dikkate değerdir. Dolayısıyla, toplumun öncüsü ve cumhuriyet değerlerinin temsilcisi ve koruyucusu olan üniversitelerimiz, zaten kaybetmiş oldukları mali özerkliklerinin yanı sıra idari özerkliklerini de hızla yitirecekleri gelişmelerle karşı karşıyadır.
Kimi iktidar partisi milletvekillerinin bölgelerindeki rektör seçimlerine taraf olarak seçim sürecine müdahil davranış ve girişimler içinde olmaları, üniversitelerimizin siyasal kargaşa ortamına gebe bırakılması anlamında düşündürücüdür.
Üniversitelerinde birinci seçilmiş rektör adaylarının dışlanmasıyla sonuçlanan bu müdahale, öncelikle üniversite çalışanlarının özgür iradesine ve dolayısıyla demokrasiye karşı ne yazık ki saygısızlık olmuştur. Fakat bunun da ötesinde, demokrasi ve millet iradesinin bu denli sık ve yoğun gündeme geldiği bir dönemde, üniversitelerin iradesinin yok sayılması, ‘demokrasi’ ve ‘irade’ kavramına bakışta bir çifte standart bulunduğunu göstermektedir.
Sayın Cumhurbaşkanı’nın, YÖK’ün adil olmayan tercihinin Cumhurbaşkanı’nın seçme ve atama yetkisine yönelik bir müdahale olduğu yönündeki görüşümüzü paylaşacağını ve YÖK’ü yeniden bir değerlendirme yapmaya davet etmesi gerektiğini düşünüyoruz”
Özetin özeti: Üniversite kazanı kaynamaya devam ediyor. Umarız, dün yapılan yanlışlar, bugün de devam etmez...