Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yurtdışında alınan üniversite diplomaları hep sorun oldu. YÖK, bazen kendi gönderdiği öğrencilerin diplomalarını bile tanımadı. Bazen de ipin ucu öyle kaçırıldı ki, yabancı bir ülkeye hiç gitmeden alınan diplomalar kabul gördü. Yeni YÖK yönetiminin de bu konuda kafası karışık. Bazen öyle, bazen böyle karar veriyor. 16 Eylül’de yayımlanan yeni yönetmelik ise bu tartışmaları tümüyle durdurabilmiş değil. İşte yeni yönetmelik:
- Diplomanın alındığı kurumun tanınmış bir kurum olduğu, eğitimin yapıldığı programın benzeri Türk yükseköğretim programına denk olduğu, eğitim düzeyi ve öğrenim alanı açıkça tespit edilenlere “lisans denklik” belgesi verilir. Eğitim düzeyi önlisans düzeyinde olduğu tespit edilenlere “önlisans denklik“ belgesi verilir. Mezun olunan lisans programının Türkiye’deki eşdeğer programa göre zorunlu derslerinde eksiklik tespit edilenlere; Kurulumuzca yerleştirilecekleri Türkiye’deki bir üniversitede bu dersleri almaları ve başarılı olduğunu belgelemeleri sonucunda denklik belgesi verilir.”
- Mezun olunan lisans programının eğitim düzeyi ve içeriği konusunda bilimsel gerekçeleri gösterilmesi kaydıyla, tereddüt hasıl olduğunda, başvuru sahibi usul ve esasları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen “seviye tespit sınavına” tabi tutulur.
1) Bu sınav, öğrenim süresince kazanılması gereken en az bilgi düzeyinin tespitine yönelik olup iki aşamalı olarak uygulanır. Sınavın her bir aşamasında başarılı olabilmek için gereken puan en az 50’dir. Sınavın her iki aşaması için sınav sayısı kısıtlaması yoktur. Seviye tespit sınavları YÖK’çe belirlenecek tarihlerde yılda en az bir kez uygulanır. Birinci ve ikinci seviye tespit sınavı arasında en az bir aylık bir süre bırakılır.
2) Seviye tespit sınavının birinci aşamasında başarılı olan adaylardan talep edenler ile söz konusu sınavın ikinci aşamasında başarısız olanlardan talep edenlere ön lisans denklik belgesi verilir.
3) Öğretmenlik alanında alınan diplomalar değerlendirilirken, alan bilgisi yeterli görülen ancak öğretmenlik formasyon eğitimi üzerinde bilimsel gerekçeleri gösterilmesi kaydıyla tereddüt hasıl olan diplomalar için, ilgili alanda diploma denklik belgesi düzenlenerek bu belgenin üzerine “Bu belge sahibi adına yukarıda belirtilen alanda öğretmenlik belgesi düzenlenebilmesi için, ilgilinin öğretmenlik meslek bilgisi alanında yapılan seviye tespit sınavında başarılı olması gerekmektedir” şeklinde şerh konulur. Öğretmenlik meslek bilgisi alanında yapılan seviye tespit sınavı sonucunda başarılı olabilmek için gereken puan, yüz üzerinden en az 50’dir. Başarılı olanların denklik belgelerinde yer alan bu şerh kaldırılarak öğretmenlik alanını da içeren yeni bir denklik belgesi verilir.
4) KKTC dışındaki yurtdışı üniversitelerin Yabancı Dil ve Edebiyat, bu dillerin öğretmenlik programları ile Mütercim-Tercümanlık programlarından alınan diplomaların denklik işlemi, mezun olunan program ülkenin anadiliyle aynı değil ise başvuru sahibinin ilgili yabancı dilde KPDS sınavından yüz üzerinden en az 70 puan alması veya uluslararası geçerliliği bulunan sınavlardan eşdeğer kabul edilen puan almış olması şartı aranır.”

İnönü’nün gözüyle Atatürk
Yakın tarihimize yönelik Genç Bakış turumuz devam ediyor. Bu akşamki konuklarımız, İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker ile Prof. Dr. Toktamış Ateş. İsmet Paşa’nın ve ailesinin gözüyle Atatürk’ü konuşacağız.
Atatürk, İnönü’nün çocuklarının en iyi okullarda okumasını neden istiyordu? Onlar için vasiyetinde ne dedi? Babalarıyla kırgın olduğu dönemde, çocuklarıyla ilişkisi nasıldı? Ömer, Erdal, Özden, Mustafa Kemal’e nasıl hitap ediyordu?..
Atatürk, İsmet Paşa ile küs mü öldü? Neden dargınlardı? İstanbul’daki cenazesine neden katılmadı? İnönü para ve pullardan Atatürk’ün resmini neden çıkardı? Heykellerini kaldırdı mı? Milli Şef’lik ne anlama geliyordu? Çok partili hayata erken mi geçildi? Lozan’a yöneltilen eleştirilere nasıl bakıyordu?.. Genç Bakış, Kanal D, 00.30, Kocaeli Üniversitesi.
Özetin özeti: Atatürk ve İnönü, sizce de uykusuz kalmaya değmez mi?..