Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hayatta alınan çok zor kararlar vardır. Onlardan biri de okul ve meslek seçimi. Diğer zor ve yanlış kararlar bir şekilde telafi edilir ama okul ve meslek seçiminde, zamanı geri getiremeyeceğimiz için nasıl başlarsa öyle gider! İşte bu yüzden çok dikkati olmak gerekiyor!

Okul ve meslek seçimi istediği puanı alamayan ya da ekonomik özgürlüğü olmayan öğrenciler için zor da, şampiyonlar ve paraysa para, torpilse torpil, yani her türlü olanağa sahip olanlar için kolay mı? Kesinlikle hayır.

Nice güç sahipleri gördük ki en çok yıkılan onlar oldu, nice şampiyonalar gördük ki hayatın içinde eriyip gittiler.

Haberin Devamı

İşte bu nedenle, olmayanın peşinde koşmak ya da kaçan fırsatlara kahrolmak yerine gelin ezber bozalım!

En iyi okulları, en uzaklarda aramayalım! Devlet, millet el ele, en yakındaki okulları, gelin hep birlikte en iyisi yapalım!

Kaynak mı?

Sınav sektörüne ve uzaktaki okullara akıtılan paralar yeter de artar!

İstihdam ve mutluluk odaklı yeni bir eğitim sistemi inşa etmek o kadar da zor ve uzakta değil.

Yeter ki isteyelim.

Doğru bir okul ve doğru bir meslek seçimi mutlu bir çocuk, mutlu bir çocuk mutlu bir aile, mutlu aileler de mutlu ülke demektir.

Ve biz bunu fazlasıyla hak ediyoruz...

Mutlu veda!

Mezuniyet töreni yıllardır dirsek çürüten gençlerin en büyük hakkıdır.

Pandemi riski ortadan kalktığında, kontrollü mezuniyet törenlerine izin verilmelidir.

Bu gururu, bu onuru, heyecanı, mezunlara da ailelerine de çok görmeyelim!

En kötüsü, birileri yaparken, diğerlerinin üç maymunu oynaması ya da yasaklama getirmesidir.

Elbette zorlama ve abartı olmamalı ama çok mütevazı koşullarda unutulmayacak çok duygusal anılar yaşanabilir!..

Ah Edirne ah!..

Edirne ve dünya mirası diğer kentlerimizin gözümüzün önünde yok olup gitmesine seyirci kalmamalıyız. Yoksa tarih önünde ve vicdanlarda yükümüz ağır olur!

Böylesi kentler bir ülkenin en büyük zenginliğidir! Olmayana ağlamak yerine olanı görmek, korumak ve onları dünyaya açmak zamanı hâlâ gelmedi mi?..

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı’dan sevindirici haberler geldi. Yazgı, yenileme çalışmalarının 60 gün içinde sonuçlandırıldığını ve şu an ellerinde bekleyen dosya olmadığını söyledi. “Edirne’ye bütçemizin tamamını ayırsak yine yetmez. Gelin birlikte bir şeyler yapalım” diyor ki, çok haklı!

Haberin Devamı

Peki, Edirne için başka ne yaptılar, ne yapıyorlar? İşte birkaçı:

- Edirne Hıdırlık Tabyası Teşhir Tanzimi ve Çevre Düzenlemesi (Edirne Balkan Tarihi Müzesi): 1912-1913 Balkan Savaşlarındaki Edirne savunmasının karargâh binası olarak kullanılan Hıdırlık Tabyası, savaşın 100. yılı anısına aslına uygun restorasyonunun tamamlan-masından sonra yapılan düzenlemelerle Edirne’nin 1361 yılındaki fethinden 1913 yılındaki Balkan Savaşı sonrasına kadar Türklerin Balkanlar’daki 600 yıllık tarihini anlatan “Balkan Tarihi Müzesi” olarak hizmete hazır hale getirildi.

- Edirne Yenisaray Yapıları (Mutfaklar, Kum Kasrı, Adalet Kulesi) Teşhir Tanzimi ve Ören Yeri Çevre Düzenlemesi:

İstanbul’daki Topkapı Sarayı’ndan sonra Osmanlı’nın en büyük sarayı olan Edirne Sarayı ya da Saray-ı Cedid-i Amire, şehir merkezinin dışında kuzeyde Tunca Nehri kenarında, 300-355.000 metrekarelik bir alana kurulmuş olup yapımına 1450’de 2. Murat zamanında başlandı. Saray beş ana meydan ve bu meydan içinde bulunan yapılardan oluşuyor. Ancak günümüze sarayın oldukça küçük bir kısmı ulaşabildi. Restorasyon çalışmaları tamamlanan Saray Mutfakları ve Adalet Kulesi’nde de teşhir ve sergileme alanları kısmi olarak tamamlandı. Halen devam eden çalışmalar sonrasında alanın tamamının gezilebilmesi ve tarihine yönelik bilgilendirmelerle sergilerin yer alması planlanmaktadır.

Haberin Devamı

- Makedonya Saat Kulesi: Kenti çevreleyen surların kulelerinden günümüze gelen tek yapı olan Makedonya Kulesi ve çevresi, yapılan kazı sonrası ‘Kentsel Arkeoloji Parkı’ olarak hizmete açıldı. Restorasyon ve sergileme çalışmalarının da tamamlanarak bu yıl ziyarete açılması planlanıyor.

- Edirne Arkeoloji Müzesi’nin onarımı ve teşhir tanzimi, Edirne Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin onarımı ve teşhir-tanzimi ile Edirne Türk Ocağı Binası ve Peykler Medresesi’nin projelendirme çalışmaları tamamlandı.

- Gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan taşınmaz kültür varlıklarının korunması, bakım ve onarımı için Edirne’deki toplam 46 adet taşınmaza 2005’ten bu yana toplam 1 milyon 175 bin TL maddi destek sağlandı.

- Yemiş Kapanı Hanı’na yönelik olarak geçmişte alınan kurul kararlarına çeşitli kurumlarca itiraz edilmiş ve daha sonra idare mahkemesine başvurulmuş.

- Selimiye Camii ve çevre düzenlemesi ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde ilerliyor, çalışmalara yakın bir tarihte başlanacak.

Özetin özeti: Eğitimden ve Edirne’den umudunu kesenler var ama ben tam tersini düşünüyorum.