Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kırklareli ismi size neler çağrıştırıyor bilmiyorum ama benim ilk aklıma gelen, eğitimde Türkiye’nin en başarılı illerinden birisi olması.
Gaziantep’in sonuncu olduğu üniversite giriş sınavlarında 5 yıldır şampiyonluğu kimselere bırakmıyor. Kırklareli’nin bu başarısı sadece üniversite sınavları ile sınırlı değil. Fen ve anadolu liseleri giriş sınavı SBS’de de hemen her yıl ilk 10’a, bazen de ilk 5’e giriyor.
Peki bu başarının sırrı ne?
İşte bu sorunun cevabını aramak için dün gün boyu Kırklareli’ndeydim...

Devlet okulları
Kırklareli’nin eğitimdeki bu başarısının en önemli etkenlerinden birisi, hatta en önemlisi, annelerin ve kız öğrencilerin olağanüstü çabası.
Eğitimin önemine öylesine inanmışlar ki, başarı artık kendiliğinden geliyor.
Üstelik hiç özel okul desteği olmadan.
Kırklareli’nin ilk özel okulu Fen Bilimleri Okulları Kırklareli Koleji, daha iki yıl önce açılmış. Onlar da bu çıtayı daha yükseklere çıkartmak için farklı bir çaba içerisindeler.
Benim konuşmacı olduğum, “Değişen Eğitim Sistemi ve Sınav Gerçeği” konulu konferans da bu etkinliklerden birisiydi.
Müthiş keyif aldım. Öğrenciler cin gibi, veliler müthiş duyarlı, Vali Mustafa Yaman ve Milli Eğitim Müdürü İbrahim Korkmaz ise tam bir eğitim gönüllüsüydü.
Vali ve Milli Eğitim Müdürü 7 yıldır birlikte çalışıyorlarmış. Daha önce de Tunceli ve Giresun’da birlikte çalışmışlar. İki yıl önce de ekip olarak Kırklareli’ne gelmişler.
Şimdi de Trakya’nın bu gözden ırak, bu mini minnacık kentinde eğitimde fark yaratmaya devam ediyorlar...
Darısı diğer kentlerimizin başına...

Kız öğrenci farkı
Fen Bilimleri Koleji’nin il genelinde lise öğrencileri arasında yaptığı seviye belirleme sınavında ilk 5 sırayı kız öğrencilerin alması hiç tesadüf değilmiş. Diğer tüm sınavlarda da en önde hep onlar varmış. Kendileri ile ayaküstü sohbet ettik. Çıtaları çok yüksekti.
Türkiye’nin en iyi üniversitelerinin yanı sıra ciddi anlamda yurtdışını düşünenler de vardı.
Kendilerinden emin ve ne istediklerini biliyorlardı.
Peki dereceye giren öğrenciler, sonraki eğitim kademelerinde de başarılı oluyorlar mıydı?
Belli ki yakın takiptelermiş, aynı başarıyı üniversite ve sonraki eğitim kademelerinde de sürdürüyorlarmış.
Yıllar önce Kırklareli’nin ilçelerinden mezun bir öğrenci ile Hacettepe Biyoloji’de karşılaşmıştım, gözlerindeki o ışıltıyı şimdi diğer öğrencilerde de gördüm.
Görünen o ki bundan sonra da bu ışıltı ve başarı hep devam edecek.

Proje zengini kent
Eğitimle ilgili hayata geçirilmiş o kadar çok proje anlatıldı ki, ağzım açık dinledim. Spor kıyafetli, kot pantolonlu Vali Yaman’ın öğrenci ve öğretmenlerle diyaloğu mükemmel ötesi.
Kentteki tüm öğrenciler isteklerini vali beye mektupla bildirmişler, o da, tek tek onlara çözüm üretmiş.
Belediye de Kitap ve Oyuncak Kumbarası projesi ile olanağı kısıtlı öğrencileri sevindirmiş.
Sivil toplum örgütlerinin eğitime yönelik projeleri de sayılamayacak kadar çok.
Şu anda devam eden bir başka proje ise “Kitap Okuma ve Kitap Kardeşliği” projesi. Hep birlikte kitap okunuyor, o kitap üzerinden yarışma düzenleniyor ve kazananlara ödüller veriliyor. Örneğin ilk 75 kişi 18 Mart’ta Çanakkale’ye götürülüyor....

Dershaneden okula
Fen Bilimleri Türkiye’nin en köklü dershanelerinden birisi. Türkiye genelinde 100’e yakın şubesi var. Ama geleceği okulculukta görüyor olmalı ki, İstanbul’dan sonra Kırklareli’nde de okulculuğa başlamışlar.
Kurucu Nazmi Arıkan’a neden Kırklareli dedik.
Eğitimdeki başarıları ve idealist genç öğretmenlerin ortak olarak ille de kendilerini oraya davet etmeleri, onu fazlasıyla etkilemiş.
Okullarını da gezdim, henüz çok yeni olmalarına rağmen İstanbul’daki özel okullara taş çıkartacak kadar donanımlıydı...
Bu arada, Vali Bey’le üstün zekalı öğrencilere yönelik yeni açılan Bilim Kültür Merkezi’ni de ziyaret ettik. Yakında onların da ismini Türkiye genelinde aldıkları ödüllerle sık sık duyarsak hiç şaşırmayalım.
Özetin özeti: Eğitimde başarı, tesadüflerle değil, uzun süreli samimi çabalarla elde ediliyor. Bunun en çarpıcı örneği de Kırklareli’nde. Kırklareli, eğitimde nal toplayan iller için mükemmel bir örnek!..