Abbas GUCLU
BAŞVURULARI pazartesi günü başlayacak
"ek kontenjan"la, on binlerce genç daha üniversiteli olacak.
Ek kontenjan, üniversiteye ayrılan kaynakların daha iyi değerlendirilmesi için yaratılan bir sistem. Tıpkı ikinci öğretim gibi. Eskiden kazanıp da kaydını yaptırmayan öğrencilerin yeri boş kalıyordu, şimdi ek kontenjanla dolduruluyor.
Daha önce, açıköğretim hariç, hiçbir yeri kazanamayanların puan kartlarını önlerine koyup bir kez daha düşünmelerinde yarar var. Çünkü gelecek yıldan itibaren, eski mezunların üniversiteyi kazanması çok daha zor hale gelecek. Orta Öğretim Başarı Puanları 0.6 yerine, 0.1'le çarpılacak. Bu da ortalama 30 puanlık bir kayıp olacak.
Özellikle, sınırlı tercih yapmaları nedeniyle açıkta kalan yüksek puanlı öğrencilerin bu fırsatı iyi değerlendirmeleri gerekiyor.
Ek kontenjandan, kayıtlarını yaptırmamış olsalar dahi herhangi bir yüksek öğretim kurumunu kazananlar yararlanamayacak. Adaylar, daha önce yaptıkları tercihlerin dışında, 8 programı içeren yeni bir tercih listesi hazırlayacak. Bunda temel kural, tercih ettiği fakültelerin taban puanının, kendi puanından daha düşük olması. Yeni açılan fakülteler için ise böyle bir kural yok. Puanınız ne olursa olsun, dilediğiniz yeri tercih edebileceksiniz.
Tercih sıralaması ÖSS ve ÖYS'de çok önemliydi. Ama ek kontenjanda çok daha önemli.
Başvuru formlarını, üniversite kampüslerinde bulunan ÖSYM bürolarından, üniversite, fakülte ya da yüksekokul bulunmayan il ve ilçelerde ise Milli Eğitim müdürlüklerinden, pazartesi gününden itibaren alabileceksiniz.
Milliyet olarak, daha önceleri olduğu gibi yine yanıbaşınızda olacağız. 30 Eylül Salı günü gazetemizle birlikte ücretsiz olarak vereceğimiz 10 sayfalık
"Ek Kontenjan Rehberi"nde kafanıza takılan her sorunun cevabını bulabileceksiniz.
Daha önce çeşitli adlar altında açılan
"korsan üniversiteler"in çoğu yasallaştı. Artık merkezi sistemle öğrenci alıyorlar. Ama çoğunda, önceki yıllarda, binbir vaatle aldıkları öğrenciler, ortada kaldı. Daha önce kurs statüsünde ve YÖK'ün kabul etmediği yabancı üniversitelerin şubeleri olarak açıldıkları için korsanlıktan, yasallığa terfi eden vakıf üniversitelerine kayıt yaptıramıyorlar. Bazı uyanıklar, bunu YÖK'ü bile uyutarak el altından yaparken, acemiler şaşkınlık içinde. Bankerzedeler gibi şimdi de
korsan üniversitezedeler çıktı. YÖK'ün bu konuda daha ciddi bir denetim yapması gerekiyor. Ayrıca, KKTC ve vakıf üniversitelerine, hiçbir kural tanınmadan çok sayıda öğrenci alındığı, alınacağı duyumları geliyor. İkinci bir özel üniversiteler faciası yaşanmak istenmiyorsa, lütfen biraz daha ciddiyet!..
Yazara EmailA.Guclu@milliyet.com.tr