Türkiye’de hep moral bozucu gelişmeler olmuyor. Arada bir de olsa gelecek için umut verici etkinlikler de var. Örneğin dün jüri üyesi olarak izlediğim Mesleğini Projelendir, Düş’ünü İş’ine Çevir Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması da bunlardan biriydi.
Kız Teknik ve Meslek Liseleri ile Çok Programlı Liselerin katıldığı yarışmada öylesine çarpıcı projeler vardı ki ayakta alkışladık. Daha önemlisi, ilk üçü belirlerken gözümüz arkada kaldı. Kazananlardan çok, kazanamayanlara üzüldük.
MEB, British Council, Özyeğin Üniversitesi, Endeavor ve Kingston Üniversi-tesi’nin ortak projesi olarak gerçekleştirilen yarışmanın hamisi ise Emine Erdoğan’dı.
Milli Eğitim Bakanı Çubukçu ile birlikte finale kalan 20 projeyi tek tek dinledi. Onun da ötesinde final yarışmasını sonuna kadar izledi. Yani bir görünüp kaybolmadı. 4 saate yakın öğrencilerle aynı heyecanı yaşadı.
Her ne kadar Başbakan Erdoğan gibi konuşmasını prompter’dan okusa da içeriği, vurgulaması ve öğrencilere yaklaşımı ile üstlendiği bu misyondan çok mutluydu.
Emine Hanım daha önce de eğitime ve kız öğrencilere yönelik pek çok projeyi destekledi. Bu proje de onların bir devamı niteliğindeydi. Konuşmasında pek çok konuya değindi ama bir bölüm vardı ki, bu diğer sıfatlarının ötesinde bir annenin tıpkı kendi çocuklarına olduğu gibi diğer gençlere de duygularını yansıtıyordu, hedef koyuyordu.
İşte tavsiyelerinden bazıları:
Özgüvenli olun, cesaretinizi hiç yitirmeyin, sonuna kadar azimli olun, girişimcilik ve yenilikçilikten vazgeçmeyin, değişimin bir parçası ve öncü olun...
Yarı finale kalan 20 okulu ve 20 projeyi özellikle vurgulamak istiyorum. Çünkü birinci olur gözüyle bakılan bazı okullar finale bile kalamadı.
Projelerin içeriği kadar beş kişilik ekipten oluşan grupların kendilerine verdikleri isimler de dikkat çekiciydi. İşte yarı finale kalan 20 okul, ekip ismi ve projeleri:
Adana İnönü KTKL - Son Nokta: Menüsayar adını verdikleri proje lokantalardaki menüleri elektronik hale getirmiş. Fiyatından içeriğine her şeyi dijital ortamda sunuyor
Ankara Atatürk KTML - Cankat: Sağlıklı beslenme için kantinlerde satılan tüm unlu mamullerin içine özellikle de ekmeğe, sebze ve meyve nektarı koymayı amaçlıyor
Aydın KTML - Beş Yürek Tek Hedef: Hasta yataklarındaki çarşafların hastayı hiç rahatsız etmeden değiştirilmesi öngörülüyor
Bursa İznik Çok Amaçlı Lisesi - Nicaea’nın Aşkı: İznik seramiklerinin yaşatılması amaçlanmış.
Denizli Kadir Kameroğlu KTML - Kurabiye Aşkına: Çok farklı kurabiye kalıplarını tek kalıp haline getirerek kullanım kolaylığı sağlamışlar.
Edirne Merkez KTML - Sıcak Günler: Trakya’nın soğuk kış günleri için elektrikli mont geliştirmişler.
Gaziantep Hacı Muzaffer Bakbak KTML - Yenilikçiler: Dikdörtgen meşrubat paketleri yerine koni şeklinde paket geliştirerek daha dar hacimlere, daha çok paket yerleştirmeyi hedefleşmişler.
Hatay Kırıkhan KTML - Toz Savarlar: Bambudan, yıkanabilir ve hijyenliğini kaybetmeyen toz maskeleri üretmişler.
Isparta Kız Teknik ve Meslek Lisesi - Isparta Gülleri: Gül ağacının çok farklı şekillerde değerlendirilmesi amaçlanmış.
Küçükçekmece Atatürk KTML - Sihirli Eller: Çalışma masalarında yer bulamayan ve sorun yaratan boya kapları ve mürekkep hokkaları için hokkabaz aparat üretmişler.
Küçükköy KTML - Yeni Dünya: Okul çantasına gerek bırakmayacak akıllı defter, akıllı kitap, akıllı kütüphaneyi tek aparatta toplamışlar.
İstanbul Ümraniye KTML - Metalci: Mıknatıslı faraş yaparak atölyelerdeki metal artıkları ayrıştırmak amaçlanmış.
Kars Atatürk KTML - Ben de Güzelim: Engellilere yönelik güzellik salonuyla, güzelliğin engel tanımayacağını anlatmışlar.
Kayseri KTML - Engel Tanımaz: Yaptıkları şablonlarla, görme engellilerin de cisimleri hafızalarında canlandırıp resim yapabilecekleri amaçlanmış.
Manisa Salihli KTML - Ege’nin İncileri: Haftalarca hijyen olmayan ortamlarda kurutulan üzümlerin, termal ısıdan yararlanarak kapalı ortamlarda bir günde kurutulması hedeflenmiş.
Mersin Akdeniz KTML - Yaratıcı Grup: Akıllı tarak yaparak kuaförlerin işini müthiş kolaylaştırmışlar.
Nevşehir Ürgüp KTML- Restorasyoncular: Mobilya sektörüne, boyama ve verniklemede otomasyon getirmişler.
Ordu Fatsa KTML - Yeşeren Umutlar: Az suyla çok sulama amaçlanmış.
Adapazarı KTML- Düş Gücü: Artık derileri değerlendirmişler.
Zonguldak KTML- Esinti: Çevreye duyarlı aksesuarlar geliştirmişler.
Ve işte ilk üç: Manisa, Kayseri, Ümraniye
Özetin özeti: Gençlerin hayal gücüne diyecek yoktu. Keşke hep böyle önlerini açabilsek...
Özay Şendir
“Erdoğan, Osmanlıyı diriltmek istiyor…”
11 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Şaşırtan Çin
11 Mayıs 2025
Zeynep Aktaş
Yatırımda yeni şifre: Hızlı nakit
11 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
Nükhet Duru: Fırınlanmadan, pişmeden kalıcı olunmaz
11 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
Vadeli lider vs. Vadesiz lider: Habemus Papam...
11 Mayıs 2025