Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Milletvekili seçilme yaşı 25’e indi. Ama ortaya çıkan adaylara bakılırsa, yaş ortalaması sanki yine çok yüksek olacak.
Zaten aslında önemli olan da yaş değil, yaptıkları icraat!..
Sayıları çok az da olsa kadın milletvekilleri vardı. Peki onlar, geçen yasama döneminde, kadınlar ve kız öğrenciler için ne yaptılar?..
Şimdi gençler moda, belli ki bu seçimde de onlar üzerinden politika üretilecek.
İlle de gençlere kota ayrılsın diyen de var, milletvekili olmak için çırpınan gençler de var. Ama neden ille de parlamentoya girmek istedikleri çok net değil. Hemen her gün bizi destekleyin diye onlarca mail geliyor. Ama neden desteklenmesi gerektiğini yazan yok gibi.
CHP Bürüksel temsilcisi Kader Sevinç (29) de bu genç adaylardan birisi. Brüksel’de yaşamasına rağmen, buradakilerden çok daha fazla üniversite gençliği ile iç içe. Belli ki üniversite gençliğinin sorunlarından da fazlasıyla haberdar. Ve bu yüzden olsa gerek, sadece aday adayı olduğunu açıklamakla kalmamış, bir de neden milletvekili olmak istediğini kâğıda dökmüş. İşte onlardan bazıları:

Gençler sandığa küskün
“Geçen hafta sonuncusu İstanbul’da Bahçeşehir Üniversitesi’nde değişik üniversitelerin uluslararası ilişkiler/hukuk/AB bölümlerinin öğrencileriyle olmak üzere Trakya Üniversitesi (Girişimcilik), Akdeniz Üniversitesi (AB süreci), İstanbul Aydın Üniversitesi (Genç Liderler Akademisi)’nde konferanslar verdim ve söyleşilere katıldım. Ayrıca internette 50.000’i kişiyi aşkın katılım olan sosyal medya ağlarımda bir görüş alışverişi serisi gerçekleştirdim.
Bu toplantılarda genel izlenimim gençlerin çoğunlukla siyasete güven duymadıkları yönünde. Güven eksikliği ilgisizlik, hatta öfke ve seçimlerde oy kullanmama olarak ortaya çıkıyor. Bu engeller, ancak ve ancak onları kazanabileceğimiz girişimlerle ortadan kaldırılabilir.
Onların ilgilerini partimize ve projelerimize çekebilmek için ön plana çıkarabileceğimiz konular olarak şunları tespit ettim:
- Üniversite öğrencileri için ücretsiz yurt imkânları.
- Öğrencilere burslar ve adil, şeffaf bir burs dağıtım sistemi.
- Üniversitelerin özerkliği ve YÖK’ün kaldırılması.
- Gençlerin üniversite yönetiminde söz haklarında gelişme. Avrupa’da ve ABD’de etkili bir biçimde uygulanan temsil sistemi ülkemize de uyarlanabilir.
- Öğrenciler için yarı zamanlı çalışma şartlarının yeniden düzenlenmesi. Esnek çalışmaya daha fazla imkân tanıyan yasal düzenlemeler. Hem üniversite hem de dil kursu öğrencilerinin yoğun yaşadığı Londra’da bu yöndeki düzenlemeler Avrupa’da da örnek alınıyor. Avrupa Birliği şu anda sosyal güvenlik ile rekabetçi bir çalışma piyasasının beraber gerçekleşebilmesi için Flexsecurity adında bir sistem üzerine çalışıyor.
- Üniversite yıllarından çalışma hayatına geçişi kolaylaştıracak önlemler. Örneğin iş dünyasına geçişi kolaylaştıracak stajların müfredata eklenmesi.
- Mesleki eğitimin kalitesine, planlamasına daha fazla önem verilmesi. Çağdaş ülkelerin modellerinin ülkemize uygun yönlerinin birleşimi olacak bir sistem oluşturulması.
- Çalışan gençliğin sosyal hakları ve sosyal yaşamı. Okul sonrası sosyal etkinliklere katılımı, kişisel gelişimi.
- Uluslararası açılımın kolaylaştırılması. AB eğitim programlarına daha geniş katılım, daha yoğun İngilizce, ücretsiz internet erişiminin yaygınlaştırılması.
- Her politika alanının “gençlik” boyutunun da gözetilmesi, gençlerle fikir alışverişi platformları yaratarak onları daha karar mekanizmalarına entegre edebilmek.”
(www.kadersevinc.com)

Gençleri kazanan seçimi kazanır
Şu ana kadar CHP’nin dışında gençlere yönelik proje açıklayan yok gibi. Ayrıca yukarıdaki örnekte olduğu gibi sadece partileri değil, genç adayları da gençlere yönelik kafa yoruyor. Peki ne kadar etkili olurlar işte bu konuda şimdiden ne söylense yalan olur. Çünkü gençler, hâlâ politikacılara ve sandığa olan küskünlüklerinden vazgeçmiş değiller.
Gençleri sandıkla barıştırmak o kadar zor mu? Elbette değil. Ama inandırıcı projelerle onları ikna etmek gerekir. Nasılını ise elbette siyasete soyunanlar bulacak.
Üç beş genci milletvekili aday listesine koymak, bırakın onları ikna etmeyi tam tersi bir etki yaratır. Genç adaylar, eğer Meclis’e gençliği temsilen gittiklerini ve sorunlarını gündeme getireceğini inandıramazlarsa sonuç hüsran olabilir.
Özetin özeti: Gençler ve onların geleceği için proje üretenlere ve genç parlamenter aday adaylarına köşemiz hep açık olacak...