SBS ile öğrenci alacak anadolu liseleri, fen liseleri ve diğer okulların kontenjanları belli oldu. 1 milyon adayın yarıştığı SBS’de toplam kontenjan 277 bin olarak belirlendi. Anadolu liselerine 122 bin, fen liselerine de 7 bin öğrenci alınacak. SBS ile öğrenci alan diğer liselerin kontenjanlarında da önceki yıla göre önemli artışlar var.
Hazırlık sınıfı olan Galatasaray, İstanbul, Kabataş, Kadıköy gibi anadolu liselerinde ise kontenjanlar hemen hemen aynı. Ama sanki bu yıl onlara giriş, her zamankinden çok daha zor olacak. Geçen yıl olduğu kadar olmasa da bu yıl yine çok sayıda şampiyonun çıkması bekleniyor. Bu okullara giriş, soruların tümünü yapan şampiyonlar arasında bir yarışa döner, sonucu okul başarı puanları belirler ve hatta bazılarında iş kuraya kalırsa hiç şaşırmamak gerekir.
Anadolu liselerinde sonuçlar 13 Temmuz’da açıklanacak. Tercihler de 13-17 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek.
Aileler neden bu konuda yoğun bir stres altında?
Cevabı çok basit:
Çünkü iyi bir üniversiteye giden yol bu liselerden geçiyor.
ÖSS sonuçlarına ve üniversiteyi kazananlar listesine baktığımızda ilk sırada bu okullar geliyor. Yani fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, anadolu liseleri, Türk kolejleri ve yabancı kolejler, öğretmen liseleri ve sınavla öğrenci alan diğer liseler.
Klasik liseler ve meslek liselerinden mezun olanlar içinde de üniversiteyi kazananlar yok mu? Elbette var. Ama sayıları o kadar az ki!..
Bazı öğrenci ve anne babaların bu yöndeki endişeleri fazlasıyla abartılı da olsa, kimseye tek laf etmeye hakkımız yok. Çünkü, bu yazın sonunda eğer iyi bir okula girilemediyse, tüm moraller altüst olabiliyor. Bu yüzden, kılı kırk yararak her şeyi çok yakından izlemelerini ve bizleri çok daha fazla bilgi için zorlamalarını doğal karşılıyoruz.
Mümkün olduğunca da onların bu isteklerini yerine getireceğiz. Konuyla ilgili ayrıntıları ve gün içindeki gelişmeleri bulabilirsiniz.
Yol haritası
Peki bu konuda nasıl bir yol haritası çizilmesi gerekiyor? Bu konuda yapılması gerekenler ne? İşte size sağlıklı bir yol haritası için olmazsa olmazlar:
* Öncelikle okul türü seçmelisiniz. Hedef anadolu lisesi mi, fen lisesi mi, Türk koleji ya da yabancı bir kolej mi, sosyal bilimler lisesi mi, öğretmen lisesi mi veya diğer liseler mi?
* Hangisi olursa o olsun mantığı, doğru bir yöntem değil. Sonrasında büyük pişmanlıklar yaşanabiliyor. Sonraki eğitim kademeleri düşünülerek bu konu enine boyuna düşünülmelidir. Ve neden bu okullar sorusuna net yanıt verilmelidir.
* Yabancı dil sizin için önemli mi? Önemliyse hangi dil? Özel mi yoksa devlet mi? Bu konuda da net karar vermelisiniz. Neresi olursa ona razıyız mantığı bu konuda da çok yanlış mecralara gitmenize neden olabilir. Örneğin yabancı okullar, bazı Türk kolejleri ve hazırlık sınıfı olan 10 kadar anadolu lisesi dışında yabancı dil konusunda iddialı okul bulmak çok kolay değil. Bireysel başarı gösterenler yok mu? Elbette var. Ama anadolu liselerinin çok önemli bir bölümünün tabelalarından başka bir şeyleri yok!
* Gerçekçi tercihler yapmalısınız. Bu konuda genel başarı ve il sıralamaları çok önemli. 150 bininci sıradaki bir öğrencinin, geçen yıl ilk 50 binden öğrenci alan okulları tercih listesine alarak kendisine boşuna hayal kırıklığı yaşatmaya hakkı yok.
* Özel okul ücretlerini bir yıllık olarak değil 5 yıllık olarak düşünmelisiniz. Vereceğinize değecek okul ve kaynağınız varsa bu konuda kararlı olmalısınız. Yoksa aklınıza bile getirmeyin!.
* Bireysel başarılara değil, söz konusu okulların genel ÖSS başarılarına bakın. Üç beş şampiyon çıkaran okullar, kaç öğrenci alıyor, kaçını mezun ediyor ve kaçı nerelere giriyor? Tablonun bütününe bakmalısınız.
Özetin özeti: Çocuğunuzun geleceği, şu günlerde yapacağınız tercih listesine bağlı. Bu yüzden ciddiye almak zorundasınız...