Abbas GÜÇLÜ
SEKİZ yıllık kesintisiz eğitim, bütün engellemelere rağmen yasallaşmak üzere. Bu konuda emeği geçen herkese, çocuklarımız adına canı gönülden teşekkür ediyoruz.
5 yıllık temel eğitim, 2000'li yıllara girerken Türkiye'nin bir yüz karasıydı. Geç de olsa, zor da olsa, her türlü engellemeyi aşarak, 8 yılı gerçekleştirenleri, Türk eğitim tarihi, farklı bir şekilde değerlendirecektir.
Eğer Türkiye her türlü badireye karşı hala ayakta kalabiliyorsa, bunda en büyük etken, cumhuriyetin ilk yıllarında gerçekleştirilen eğitim reformlarıdır. Eğer bugün Türkiye İslam ülkeleri içerisinde hem dinine sahip çıkıp, hem de çağı yakalayabilme aşamasına gelmişse, bunda devrim yasalarının ve hamlelerinin çok büyük etkisi vardır.
Milli Eğitim, uzun yıllar reform sancıları çekiyor. Ama bir türlü gerçekleştiremiyor. 8 yıl yasasını 24 yıl önce TBMM'den geçirdi ama uygulaması bir türlü mümkün olmadı. Bazen ekonomik nedenler, çoğu zaman da siyasi istismar sözkonusu oldu, hala da olmaya devam ediyor.
Siyasi istismar, amaçsız engelleme çabaları, bir bardak suda kopartılan fırtınalar bir yana, bu noktaya kadar gelen 8 yıl çabalarının heba olmaması gerekir.
Devletin bütün olanaklarını seferber etse dahi 8 yıllık zorunlu eğitimin altından kalkması mümkün değil. Şu anda 15 milyon civarında olan öğrenci sayısı, birkaç yıl sonra 18, 20 milyona çıkacak. Bu durumda genel bütçenin bırakın yüzde 15, 20'sini tamamını eğitim için seferber etseniz, kolay kolay sonuç almak mümkün olmayacak.
Bu yüzden, daha önce de sık sık yazdığımız gibi, bu bir siyasi konu değil. 7'den 70'e hepimizin bir kenarından tutmamız gereken ulusal bir onur meselesi. Onun için gelin, Türkiye'nin 2000'li yıllara yüz akı ile girebilmesi için ellerimizi cebimize atalım.
"8 yılı para yok diye engelleyemezsiniz, sorun paraysa, bu millet fazlasıyla verir. Benden de 100 milyon lira" diye yazdığımda o kadar çok göz yaşartan teklifler gelmişti ki, hepsine teşekkür ediyoruz. İşte şimdi o zaman geldi. Gelin hep birlikte eğitime ne kadar önem verdiğimizi gösterelim.
Milliyet bugüne kadar halkla el ele pek çok önemli prdojeler gerçekleştirdi. Şimdi de
Milli Eğitim Vakfı ile birlikte 8 yıla, sizlerin damlaya damlaya göl olacak desteğiyle trilyonlarca liralık maddi ve her türlü engeli aşabilecek manevi destek sağlamak istiyoruz.
Bu kampanya, çağdaş Türkiye isteyenlerin gücünü öylesine gösterecek ki, onunla sonsuz gurur duyacağız.
Yazara EmailA.Guclu@milliyet.com.tr