Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ankara 15. İdare Mahkemesi önemli bir karara imza attı. ÖSYM’nin yanlışına dur dedi. MEB’den bu yanlışa göre yapılan atamaları gözden geçirmesini istedi.
Kararın ayrıntılarına, MEB’in bu konudaki tavrına ve bundan sonra olacaklara geçmeden önce gelin isterseniz, alınan karara bir göz atalım. Karar çok önemli çünkü ÖSYM’nin yaptığı diğer tüm sınavlar ve atamalar için de içtihat oluşturabilir. Bu da başta üniversiteye giriş ve memur atamaları olmak üzere ÖSYM’nin yaptığı tüm sınavları ve bu sınavlara göre yapılan atama ve yerleştirmeleri etkileyebilir.
Öğretmen Hatice Gür, Ankara 15. İdare Mahkemesi’nde Milli Eğitim Bakanlığı’na karşı bir dava açarak, sözleşmeli öğretmen atamalarının soru iptallerinden sonra yeniden düzenlenmediğini belirtti ve bu işlemin iptalini istedi. Gür, 2008 KPSS’de 75.748 puan aldığını, 2009’un ilk dönem sözleşmeli öğretmen atamalarında atamasının yapılmadığını belirtti. Öğretmen adayı, dava dilekçesinde 2008 KPSS’deki iki sorunun mahkeme kararıyla iptal edildiğini, bunun üzerine yeniden değerlendirilen sınav puanlarının 2009 birinci dönem atamalarında dikkate alınmasını istediğini ancak bunun reddedildiğini belirtti. Öğretmen Hatice Gür, sınıf öğretmeni olarak atamasının yapılmamasına ilişkin işlemin iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istedi.
Mahkeme, olayda 2008 KPSS’deki iki sorunun iptali sonrasında ÖSYM’nin yeniden hesaplanan puanlara ilişkin listeyi 26 Mart 2009 tarihinde MEB’e gönderdiğine ve 2009-2 atama döneminde değerlendirmeye alındığına yer verdi. Mahkeme, 2009/1. dönem sözleşmeli öğretmen atamalarında yeni düzenlenen listeye göre işlem tesis edilmesi gerektiğini belirterek, “Yeniden hesaplanan puanların 2009/1. dönem sözleşmeli öğretmen atamalarında değerlendirilmemesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” dedi.
Mahkeme, kararında soru iptallerinden sonra atamaların yeniden değerlendirilmemesini hukuka aykırı buldu. Mahkeme kararında şöyle denildi:
“Açıklanan nedenlerle, açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması durumunda giderilmesi güç zararlara yol açabilecek nitelikte bulunan 2009/1. Dönem sözleşmeli öğretmen atamalarının soru iptallerinden sonra düzenlenen yeni puan listesine göre değerlendirilmemesine ilişkin işlemin 2577 sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verildi.”
Mahkeme öğretmenin kişisel atamasıyla ilgili isteminin esasını incelemeden reddetti.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde Ankara Bölge Mahkemesi’ne itiraz hakkı bulunuyor. Bakanlık, 3 Mart’ta tebliğ olunan mahkeme kararına 10 Mart’a kadar itiraz edecek.

MEB itiraz etti ama!
Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara 15. İdare Mahkemesi’nin kararına anında itiraz etti ama bir yandan da ortaya çıkacak mağduriyetler için kolları sıvadı. Söz konusu dönem için sistem taraması başlattı. Yanlış soruların iptalinden sonra ortaya çıkan yeni puanlara göre, puanı o dönemki taban puanları aşanlar öğretmen olarak atanabilecek.
Peki davayı açan ve kazanan Hatice Gür, bu haktan yararlanarak öğretmen olarak atanabilecek mi? MEB’e göre, Gür’ün yeni puanı da atanmak için yetmiyor. Yani kendisi için olmasa da arkadaşları için önemli bir süreci başlatmış oldu.
Tüm bu gelişmelere baktığımızda iyi ki hukuk var diyoruz. Çünkü itiraz olmadıkça, yargıya gidilmedikçe bu hatalar düzeltilmiyor.
Bu karar umarız, bundan sonraki süreçlerde, ÖSYM ve MEB’in yaptıkları hataları yargıya hiç gitmeden, kendiliğinden düzeltmelerine olanak sağlar.
Özetin özeti: Elbette herkes hata yapabilir. Ama nedense öğrenciler, öğretmenler, vatandaşlar hata yaptı mı anında cezalandırılıyorlar. Ancak hata yapan devlet ise, ille de yargı kararı bekleniyor. Bu da güven erozyonu, zaman ve moral kaybından başka bir şey getirmiyor.