Abbas Güçlü
Eğitim adına şu andaki en büyük tartışma 8 yıl konusunda. Ama o da pedogojik olarak değil, siyasi olarak ele alınıyor. 8 yılı tartışanlara bir bakın, içlerinde bir tek eğitimici var mı?
Zaten onlar için olayın eğitim ve çocuk boyutu önemli değil. Önemli olan istismarcılık. Bu yüzden, öğrencilerin, anne-babaların inim inim inlediği eğitim sorunları, hiç ama hiç umurlarında değil.
Aslında imam hatipler dışındaki diğer öğrencilerin din eğitimi de, onları hiç ilgilendirmiyor. Varsa yoksa imam hatipler. Rejime ve devlete öylesine kızgınlar ki, bu kurumların cumhuriyet dönemiyle birlikte altın çağını yaşadığının farkına bile varamıyorlar.
Milli Eğitim'de sürekli sistem değiştiriliyor. Biri gidiyor, biri geliyor. 24 yıl önce imam hatiplerin orta kısımları açılması öngörülmüş, şimdi farklı düşünülüyor. Açarken iyi de yeni bir düzenleme getirilince kötü mü? Neden devletin, meclisin, milli eğitim şüralarının, Milli Güvenlik Kurulu'nun, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konudaki samimiyetine inanılmıyor? Dahası, bu okulların üçte ikisini açan
Demirel'e haksızlık etmiyorlar mı?..
Türkiye'nin ve çocuklarımızın geleceği açısından 8 yıllık temel eğitim gerçekten çok önemli. Ama en az onun kadar önemli olan ve kısa zaman içerisinde gerçekleştirilmesi gereken çok önemli güncel konular da var. Ama onlarla ne ilgilenen var ne de düzenleme yapan!
Örneğin, 8 yıla geçildiğinde, sınıfta kalma olmayacak. O halde bu yıl ortaokullarda sınıfta kalan onbinlerce öğrenciye yazık değil mi? Yine aynı şekilde ortaokullarda yaşanan öğretmenler kurulu ve lisede yaşanan not yükseltme rezaletine ne demeli?
Ecevit'in gayretiyle hükümet büyük bir eğitim reformuna hazırlanıyor. Bir yandan 8 yıl, öte yandan iyileştirme çabaları. Son yıllardaki hiçbir hükümetin göstermediği bu gayret için kendilerine teşekkür ediyoruz. Ama bu arada mağdur olan öğrenci ve velileri de unutmasalar çok iyi olacak...
Yaz ayları, veli ve öğrenciler için tam bir işkence dönemi. Özellikle yılan hikayesine dönen anadolu liseleri ve kolej kayıtları insanı canından bezdiriyor. Şimdi bu kervana üniversiteler de katıldı. Merkezi yerleştirme, ek yerleştirme, önkayıt, yetenek sınavı derken tam bir curcunaya dönüştü.
Milliyet, her kayıt döneminde olduğu gibi yine öğrenci ve velilerin yanında olacak. Puanınızın yettiği en iyi okullara girebilmeniz için, önceki yılların birikimi ve son dakika bilgileriyle şansınızı artıracağız.
Kayıt maratonunda sabırlı ve kararlı olanlar, umduklarından çok daha iyi okullara girebiliyor ve olmaz denilen pek çok olanaklara kavuşabiliyorlar... Bizi izlemeye devam edin...
Yazara EmailA.Guclu@milliyet.com.tr