Bir garip ülke olduk. Nereye dönseniz ölüm haberleri. İnsanların böylesine kolay öldüğü bir başka ülke var mıdır bilmiyorum. Ama bu kadar sudan sebeplerle kolaylıkla ölünebilen bir başka ülke yoktur herhalde.
Son birkaç haftanın gazete manşetlerini göz önüne getirin:
- Güngören’de patlamalarda 17 kişi öldü.
- Ankara’daki devlet hastanesinde bir ayda 44 bebek öldü.
- Trafik kazasında bir günde 18 kişi can verdi.
- Orman yangınında ölenlerin sayısı giderek artıyor.
- Konteynerde havasız kalan 23 mülteci can verdi.
- Çöken Kuran kursu binasında 18 genç kız can verdi.
- Pusuya düşürülen 5 korucu öldü.
Listeyi alabildiğine uzatmak mümkün. Çünkü hemen her gün hiç akla gelmeyecek şekilde insanlarımız can veriyor. Sadece onlar mı? Ya kül olan on binlerce dönüm ormanımız ve içinde yaşayan hayvanlar? Onlar da yüreğimizi yakıyor.
Peki neden? Kiminde ihmalkârlık var. Kiminde de tedbirsizlik ve boş vermişlik. Nereye kadar? Onu bilene aşk olsun!
Çağdaş ülkeler için bir yurttaşı bile çok önemli. Hele canları söz konusu olduğunda akan sular durur. Ama hemen her gün onlarca insanımız can veriyor, kimsenin kılı bile kıpırdamıyor. Ülkeyi yönetenlerin ise ağızları açıldı mı mangalda kül bırakmıyorlar.
Hayat bu kadar ucuz olmamalı! Hem de kimin olursa olsun...
Yine SBS
Veli ve öğrencilerin SBS konusundaki şikâyetleri dinmek bilmiyor. Haksız da sayılmazlar. Çünkü MEB’in puan hesaplama mantığına bir anlam veremiyorlar.
İşte size iki örnek. Bakalım siz MEB’in mantığını anlayabilecek misiniz:
Öğrencilerin ikisi de aynı okulda, aynı sınıfta. Yani okullar, sınıflar farklı da ondan böyle gibi bir gerekçe söz konusu değil.
Doğa SBS’de 446.594 puan aldı. Yıl Sonu Başarı Puanı 92.04, Davranış Puanı 100, Sınıf Puanı ise 455.013. Yani ek olarak 9 puan aldı. Can ise SBS’den 365.14 puan aldı. Yıl Sonu Başarı Puanı 79.96, Davranış Puanı 100, Sınıf Puanı da 378,761. Ek olarak aldığı puan ise 13.
Soru çok basit: Hem okul puanı hem de sınav puanı çok daha yüksek olan öğrenci, nasıl oluyor da daha düşük sınıf puanı alabiliyor?.. Peki ya OKS’deki boş kontenjanlara ne demeli? Eminiz, bakanlığın bu konuda da bir açıklaması olacaktır.
Doğu Akdeniz üniversitesi
Tercih öncesinde özellikle yazmak istemedim. Çünkü öğrencilerin yönelmesini önleyebilirdi. Ama şimdi çok daha net bir şekilde sorabiliriz: Ücretler neden bu kadar arttı? Eski öğrencilerin durumu ne olacak? Daha da önemlisi, bu ücret artışının kötü yönetimle bir ilgisi var mı? Varsa faturası neden öğrencilere çıkarılıyor?
KKTC ve üniversite yönetimi, umarız bu konuya bir an önce açıklık getirir. Yoksa bindikleri dalı kesmiş olurlar ki bu da telafisi mümkün olmayan ortamlar yaratabilir. Bizden hatırlatması!..
KPSS bilmecesi
Binlerce KPSS adayından mail yağıyor. ÖSYM’nin tutumundan yakınıyorlar. Yanlışlık olduğunu iddia ediyorlar. 2008 KPSS A Kitapçığı’nda bir sorun olduğu konusunda çalmadıkları kapı kalmadı. Ya cevap anahtarında ya da değerlendirmede bir sorun olduğu görüşündeler. ÖSYM’nin bu konuda tatmin edici bir açıklama yapması tartışmalara açıklık getirecektir.
Çankaya, üniversitelerde sandığa itibar etmedi
Rektör atamaları dün akşam gerçekleşti. Üniversitelerarası Kurul Başkanı Mustafa Akaydın gibi İTÜ ve Gazi üniversitelerinde sandıktan birinci olarak çıkan rektörler de veto yedi. Dün yapılan atamalar, üniversitelerde demokrasiyi rafa kaldırdı. Rektör atamalarında ilk vetoyu YÖK uygulamış ve Dicle Uludağ gibi üniversitelerde en çok oy alan isimleri liste dışı bırakmıştı. Akademik çevreler; son atamaları “AKP zihniyetinin üniversiteleri ele geçirme operasyonu” olarak değerlendirdi. Gül’ün bu tavrı, bakalım sandığa saygı konusunda mangalda kül bırakmayan Başbakan Erdoğan ve sosyal demokrat (!) yazarlarlar tarafından nasıl karşılanacak?
Özetin özeti: Hemen her konuda büyük sorunlarımız var. Ve neredeyse hepsi halının altına süpürülüyor. Dışarıdan bakıldığında halı temiz. Peki ya altı?..