Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Anadolu liseleri ve kolejler, aynı statüde eğitim yapan okullar. Biri devlete bağlı diğeri de özel. Özel okullar da ikiyi ayrılıyor. Türk özel okullar ve yabancı kolejler.
Bir kaç yıl öncesine kadar özel okullar ile anadolu liselerinin sınavları ayrı ayrı yapılıyordu. Sonra sınavlar birleştirildi. Ama tercih listeleri ayrı ayrı alındı. Ve bu da büyük kaosa neden oldu.
Şimdi ise anadolu liselerine giriş için Seviye Belirleme Sınavı (SBS) adı altında saçma sapan bir sınav sistemi getirildi. Öğrenciler 6, 7 ve 8’inci sınıfta sınava giriyor. Okul başarı puanı dikkate alınıyor. Ayrıca yabancı dil sorusu da soruluyor. Kolejler ise böylesi bir sistemi kabul etmeyeceklerini ta en başında açıkladılar. Ancak şu anda onlar da ikiye ayrılmış durumdalar. Yabancı okullar, artık kendi sınavlarını kendileri yapmak istiyor. Türk okullar da buna çok bozulmuş. Niye bozuldularsa! Sanki bir kaç okul dışında kontenjanını dolduran varmış gibi! Üstüne üstlük bir de MEB’i mahkemeye vermişler. Bizi de niye bu sınava almıyorsunuz diye!..
Eğer bir bakanlığın başında Hüseyin Çelik gibi bir eğitim dahisi varsa şaşırmamak gerekir! Her şeyi olduğu gibi bu konuyu da içinden çıkılmaz hale getirdi ki, asıl uzmanlık alanı bu!
Peki şimdi ne olacak? Aynı statüdeki okullar için yani anadolu liseleri, özel Türk okullar ve özel yabancı liseler için ayrı ayrı sınav sistemi, ayrı ayrı sorular ve ayrı ayrı yerleştirme mi yapılacak? Akıl erdirene aşk olsun.
Üstelik yabancı kolejlere, yani Amerikan, Fransız, Alman, Avusturya ve İtalyan liselerine girişte yabancı dil sorusu da sorulmayacamış. Ayrıca sınav, sadece 8. sınıf öğrencilerine yönelik olacakmış. Doğru olan da bu.
Şimdi bütün bu karmaşayı dışarıdan izleyen birisi olarak soruyorum:
Yabancı okullara giriş böylesine kolaylaştırılırken, yani eziyet olmaktan çıkartılırken, anadolu liselerine girecek olan öğrencilere çektirilen ızdırabın nedeni ne?
Yabancı okullara giden öğrenciler sadece 8. sınıfta sınava girip, bir ya da iki yıl dersaneye giderken, devlet okullarına giden garibanlar neden 3, 4 yıl bu cenderenin içine sokuluyor?
Oysa Anayasa çok net:
Hiç bir kuruma, ırka, aileye ya da cemaata ayrıcalık tanınamaz.
Peki öyle ise yabancı okullara neden tanınıyor?
Ya da başka bir değişle, anadolu liselerine girecek olan öğrencilere ve velilerine, eziyetin her türlüsü çektirilirken, onlara kendi sınavlarını yapma özgürlüğü tanınıyor da diğerlerine neden tanınmıyor? Örneğin İstanbul Lisesi, Kabataş ve Galatasaray neden istediği gibi öğrenci alamıyor?
ÖSS’de tek sınav
Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğu konusunda hiç bir şüphemiz yok. Ama bazı bakanların, özellikle hukuk konusunda, sicilleri çok bozuk. Yerine getirilmeyen yargı kararları, görmezden gelinen yasalar ve hemen her konuda çifte standart!
Hukuk devletinde tüm öğrenim kurumları devlet, özel, yabancı ya da vakıf fark etmeksizin aynı yasayla yönetilir. Hepsinin uymak zorunda oldukları yasalar hemen hemen aynı.
Örneğin üniversiteleri ele alalım. Vakıf ya da devlet hiç fark etmeksizin aynı sınavla yani ÖSS ile öğrenci alıyor. Tercih ve yerleştirme sistemleri de ortak. Herhangi birinin öğrenci alımında farklı bir sistem uygulaması mümkün değil.
Liseler devlet, özel, yerli, yabancı farketmeksizin nasıl ki hepsi MEB’e bağlıysa, üniversiteler de YÖK’e bağlı. Giriş sınavlarını da ÖSYM yapıyor. Ve hiç bir sorun yaşanmıyor.
Peki bir de anadolu liseleri ve kolejlere bakın! Tam anlamıyla kargaşa ve kaos hakim. Yaşananlar yetmemiş ola ki, şimdi daha da bir karıştırıyorlar. Çelik’e bu yakışır. Aksi olsa şaşardım zaten!
Bu konuda en doğru olan, tıpkı ÖSS’de olduğu gibi tüm liselere giriş için, sadece 8. sınıfta yapılacak, tek sınav ve tek tercih sisteminin getirilmesidir.
Özetin özeti: Eğitimde hak, hukuk, adalet duygularını yok ederseniz, ülkeyi kaosa sürüklersiniz. Ve bir gün, o ciddiye almadığınız adalet size de gerekebilir!..