Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı’nda Çubukçu ile birlikte çok şeyler değişiyor. En çarpıcı olan da şeffaflık. Eskiden pek çok sorun ya halının altına süpürülür ya da yok sayılırdı. Her şey mükemmel ve her şey otomatiğe bağlanmıştı. Ama öyle olmadığı bizzat bakanlık tarafından saptandı. Daha da önemlisi, bu yönde hazırlanan rapor, bakanlığın kendi sitesine konuldu.
Bakan Çubukçu, tüm eleştiri ve karşı çıkışlara rağmen, raporun yayımlanmasından yana tavır aldı. Bu da kendisine duyulan güveni, azaltmadı, tam aksine, artırdı.
İşte 2009 İç Denetim Faaliyet Raporu’ndaki eksiklik ve sorunlardan bazıları:
- Öğretmenlik mesleğine girişte öğretmenlerin özel alan bilgileri sorgulanmamaktadır.
- Eğitim kurumlarına yönetici seçimine ilişkin düzenlemelerin yapboz uygulamaları yüzünden, bakanlık itibar kaybına uğramakta, güven veren bir yönetici seçme sistemi bir türlü kurulamamaktadır.
- Sözleşmeli personel istihdamına ilişkin temel politikalar oluşturulamamıştır.
- Bakanlık verilerine göre (25 Mart 2009 tarihi itibarıyla) atama, yer değiştirme işlemlerine yönelik 2006-2008 yıllarında toplam 4 bin 256 dava açılmıştır. Bu davaların 2 bin 646’sı karara bağlanmıştır. Karara bağlanan bu kararların bin 733’ü ret, 913’ü ise iptalle sonuçlanmıştır.
- Kitap yazımı gibi konularla ilgili hiç bilgisi olmayan, mesleki anlamda çok az tecrübeli öğretmenlerin inceleme birimlerinde görevlendirilmesi, inceleme birimlerinde çalışanların akademik destekten yoksun olması, kurulun kitap kabul sürecinin yeterince şeffaf olmaması, kitap kabul sürecinin uzun bir zaman dilimi sonucunda gerçekleşmesi nedeniyle, rüşvet başta olmak üzere çok çeşitli menfaat ilişkilerinin kurumda konuşulması nedeniyle sistemin işleyişine olan güvenin sarsılması ve dedikoduları artırması önemli bir sorundur.
- Bazı öğretim programlarındaki konuların bir kısmının öğrencilerin gelişmişlik veya sınıf düzeylerine göre kolay olduğu veya daha ağır bulunduğu, ders programlarında yerlerinin değiştirilmesinin yararlı olabileceği fark edilmiştir
- Öğretim programlarının bir kısmının mevcut haftalık ders saati içerisinde yetiştirilmesinde sıkıntılar yaşandığı, çoğunlukla ders saatlerinin yetişmediği ortaya çıkmıştır.
Eğitime ayırılan bütçenin yetersizliği, eğitime ayırılan bütçenin çoğunun personel giderleri gibi zorunlu giderlerden oluşması, eğitimde kaliteyi artırmaya yönelik yeterli kaynak ayırılamaması, uzmanlaşmanın verimliliği artırıcı niteliğinden yeterli düzeyde istifade edilememesi gibi sorunlar ön plana çıkmaktadır.
- Bazı okullarda yeterli öğretmen bulunmazken, başka bazı okullarda ihtiyacın ötesinde öğretmen çalışıyor olması doğrudan kaynak israfıdır.
- Yeni okul yapımı veya mevcut okullara çeşitli biçimlerde ilaveler yapılması biçimindeki yatırım kararlarının alınmasında her zaman yeterli isabetli kararların alınmadığı gözlenebilmektedir. Bu durum, kimi bölgelerde kapasite altında kullanılan okulların ortaya çıkmasına yol açarken, diğer bazı bölgelerde yığılmalara neden olmaktadır.

Kolejlere giriş?
Fen ve anadolu liseleri ile kolejlere girişte yıllardır yaşanan işkenceye son veriliyor. Lise ve dengi okulların tümüne, bu yıldan itibaren, tıpkı üniversiteye girişte olduğu gibi merkezi sınav ve ortak tercih listesiyle öğrenci alınacak. 16 civarında olması düşünülen tercihlerin tümü, öğrencinin isteğine göre fen ya da anadolu lisesi olabileceği gibi özel okul da olabilecek. Ayrıca karma tercih listesi de hazırlanabilecek. Kayıtlar ise aynı zamanda başlayıp, aynı zamanda bitecek.
Yeni sistemle, çekilen eziyetin giderilmesinin yanı sıra, anadolu liselerinde her yıl boş kalan 5 bin civarındaki kontenjanın da doldurulması öngörülüyor...

70 bin sözleşmeli
70 bin sözleşmeli öğretmenin kadroya geçirilmesi yönündeki çalışmalar Maliye ile MEB arasında devam ediyor. MEB bu sorunu yaz gelmeden çözmek istiyor. Peki, 70 bin sözleşmeli bir anda mı kadroya alınacak? Yoksa kademeli olarak mı? Öngörüler üç yıl içinde eritilmesi yönünde. Yasanın yakında TBMM’ye gelmesi bekleniyor...
Özetin özeti: Bakan Çubukçu konulara vakıf oldukça, çözüm üretiyor...