Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’de yıllardır, ara insan gücünün öneminden bahsedilir ama nedense bu konuda hiçbir olumlu adım atılmaz. Meslek lisesi memleket meselesi denir, üniversite-sanayi işbirliğinden kırk yıldır bahsedilir, genel eğitim-mesleki eğitim oranlarının tam tersine döndürülmesi gerektiği her vesile ile vurgulanır ama hiç arkası gelmez...
Neredeyse hemen her ilçeye bir meslek yüksek okulu açıktık. Çoğu da siyasi. Bir bölümü tuttu, önemli bir bölümü ise tabela okul olmanın ötesine geçmedi.
Eskiden çoğu meslek liselerinden bile donanımsız haldeydi. Şimdi meslek liseleri de dibe vurduğu için kaliteleri artık sorgulanmamaya başladı... Oysa Türkiye’nin geleceği bir anlamda mesleki eğitime endeksli. Elinde mesleği olan, iş gücü yaratan, ürettikleriyle de yaşam kalitemizi yükselten teknik elemanlar yetiştirmediğimiz sürece ülkemizin kalkınması mümkün değil.
İşte meslek liseleri ve meslek yüksek okulları bu amaçla kuruldu. Ama maalesef bugüne kadar kendilerine sahip çıkan olmadı. Olmadığı için de onlar da ülke de üretkenlik ve istihdam konusunda patinaj yapıp duruyor.

Nasıl kurtulurlar?
İşsiz bir mühendis olmaktansa iyi bir işi ve iyi bir maaşı olan tekniker olmak bugün için kabul görmese de yarın kabul görecek. Çünkü dünyadaki genel gidişat bu yönde.
Eninde sonunda bizde de meslek yüksek okulları hak ettikleri değeri bulacaklar ama bu konuda devletin de artık bir politika oluşturması gerekiyor.
Örneğin, meslek yüksekokulları, üniversitelere bağlı olmaktan çıkartılıp özgün kurumlar haline getirilmelidir. Ancak bu şekilde gelişebilirler.
Vakıf meslek yüksek okullarının gelişmesi için de devletin haksız rekabetinden vazgeçilmelidir. Her iki üniversite mezunundan birisinin işsiz olduğu bir süreçten geçiyoruz ve artık 4 yıllık fakültelerin de kontenjanları dolmuyor; yani artık üniversiteler fazlasıyla cazibesini yitiriyor. Bu yüzden erken hayata atılma isteği her zamankinden çok daha fazla öne çıkacak.
Umarız bu gelişmeler görülür ve mesleki eğitime çok daha fazla önem verilir.
Bu arada siyasiler de umarız meslek adamı olmaya karar verenlerin kafalarını çelip, onların da işsiz üniversite mezunları arasına girmeleri konusunda politika üretmeye devam etmezler. Keşke mesleki eğitimin önemine inanan birileri olsaydı Ankara’da!..

Haberin Devamı

Meslek yüksekokulları neden çok önemli

Çocuklara özel müze

Haberin Devamı

Türkiye İş Bankası Müzesi, her yıl olduğu gibi bu yaz da çocuklar için eğlendirici ve eğitici atölye çalışmaları düzenliyor. Ücretsiz olan atölye çalışmaları 5-12 yaş grubundaki çocuklara açık olacak. “Sandviç Resim”, “Gizli Saklı”, “Sakar Cadı Vini’nin Müze Maceraları”, “Müze Hatıram”, “Meclisini Kur Atölyesi”, “Yaratıcı Drama ile Okuma” ve “Bütçe Tutum Tasarruf” başlıklı atölyeler, çocukların gelişimlerine de destek oluyor. Yaz boyunca çocukların ücretsiz katılabileceği atölye çalışmalarına 0212 511 18 04 numaralı telefondan rezervasyon yaptırılabiliniyor.

Dünya sorunları İzmir’de çözülecek

Yaşar Üniversitesi, Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu uluslararası hukuk sorunlarının çözümünde rol oynayacak. Bu amaçla uluslararası hukuk merkezi kuran üniversite, Hukuk Fakültesi’nde Türkiye’yi uluslararası alanda temsil edecek hukukçular yetiştirecek. Kamu ya da özel kurum ve kuruluşlarda çalışan hukukçuların yanı sıra hukuk fakültesi öğrencilerinin de başvurabileceği merkezde avukatlar ‘İnsan Hakları Hukuku’, ‘Bilişim Hukuku’, ‘Sığınma, İltica ve Göç Hukuku’, ‘Avrupa Birliği Hukuku’ gibi alanlarda verilecek eğitimlerle Türkiye’ye açılan karşı davalardan, bilişim suçlarına kadar pek çok konuda uzmanlaşacaklar. Sertifika programları 2013-2014 akademik yılında başlıyor.