Nükleer santral tartışmaları, görünen o ki yakın zamanda Türkiye’nin öncelikli gündem maddelerinden birisi olacak. Önceki gece, Genç Bakış’ta bu konuda kıyasıya bir tartışma yaşandı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğrencilerinin neredeyse tamamı nükleer enerjiye karşıydı, internet üzerinden yaptığımız ankette yüzde 78, SMS’de de yüzde 90 “hayır” çıktı.
En ilginci ise bilim insanlarının, deprem konusunda olduğu gibi nükleer enerjide taban tabana zıt görüşlere sahip olmasıydı. En büyük tartıma ise hidrojen enerjisi konusunda yaşandı.
İşte programdan satır başları:
Hilmi Güler (Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı)
- En temiz ve süreklilik olarak en uygun enerji nükleer enerji. Ayrıca nükleer santral kurulduğunda elektrik ucuzlayacak.
- Devlet adamlığı romantiklik götürmez. Önemli olan elektrik istiyor musun istemiyor musun?
- Sinop’la ilgili bütün testler yapıldı. Biz bu projeyi çok ciddi lisanlarla kuracağız, bir tuğla koysak izin alacağız. Bilim adamları halkı yanıltmamalı. Biraz insaflı olmak gerek.
- Madem nükleere karşısınız, alternatif enerji düşünüyorsunuz uzun ömürlü aküler geliştirin. Türkiye’nin en önemli ihtiyacı bu. Bu akü güneşi, jeotermali, rüzgârı kullansın.
- Nükleer santral ihalesini Rusya ile yaptık, Batılı firmalar kabul etmedi. Çünkü santral inşa edilirken bizim bu işi öğrenmemizden korkmuş olabilirler. Yüzde 60 yerlilik ilkesi batılı firmaları korkuttu.
- Japonya’daki olayı aslında mühendislik açısından bir fırsat gibi de görmek lazım. Çünkü bugüne dek nükleer santrallar hiç böyle deprem açısından sınanmamıştı.
- Petrolden sonraki enerji hidrojen enerjisidir. Hidrojen enerjisi temiz bir enerjidir.
- Hidrojen devri diye bir devir başlayacak. Ama petrol lobileri bu süreci geciktirmeye çalışıyor. Bunun hazırlığını tüm dünya yapıyor. Ben enerji uzmanı arkadaşların bunu duymamasına şaşıyorum.
- Gelsinler göstereyim hidrojen enerjisini
Prof. Dr. Osman Sevaioğlu (ODTÜ öğretim üyesi)
- Türkiye enerjiye aç bir ülke. Talep düşmüyor. Türkiye’nin elektriğe ihtiyacı var.
- Hidroelektriğe, kömüre, doğalgaza nükleere herkes karşı. Peki, bu ülke ne yapacak? Nereden elektrik üretecek? Yenilenebilir enerji diyorlar ama o da yeterli değil.
- Her ülke toprağının altından ne çıkarsa onu tüketir. Ama Türkiye Kyoto Protokolü’nü imzaladı ve artık toprak altındaki o güzelim kömürlerimizi kullanmak hayal oldu.
- Ruslarla yapılan bu nükleer anlaşma Türkiye’nin çaresizliğidir. Sorumlusu siyasal iktidardır. Bu anlaşmanın Batılı firmalarla yapılması gerekirdi.
- Bu santralda Rus mühendisler çalışacak. Hiçbir şekilde Türk mühendisler çalışmayacak. Yani istihdam sağlamayacak. Ve bu santral sadece bize elektrik satacak. Biz gidip, Rusya’dan Volga Nehri’nin kenarında bir tesiste üretilen elektrik alsak daha kârlı olurdu.
- Türkiye NATO tarafından korunuyor, agresif dış politika izlemesine gerek yok. Dolayısıyla Türkiye’nin nükleer silah üretme amacı yok.
- Dünyada hidrojen diye bir enerji yoktur. Bunlar safsatadır. Türk enerji sektörü bir bakan sayesinde böyle safsatalarla zaman kaybetmiştir. Deney masalarında basın mensuplarına şov yapılmıştır. Eğer dünyada böyle bir enerji varsa ben profesörlük diplomamı yırtarım.
Prof. Dr Hayrettin Kılıç (Nükleer Fizikçi)
- Akkuyu projesi 20 milyar dolara mal olacak diyorlar. Orada Rusların maliyeti 10 milyar doları geçerse ben de diplomamı yırtacağım.
- Röntgen filmi ile alınan radyasyonla nükleer santraldan yayılan radyasyon çok farklıdır. Karşılaştırılamaz.
- Bulgaristan’da Rusya’da reddedilen bir nükleer santralın Türkiye’nin en güzel toprak parçalarına kurulmasını sağlayan bu hükümet bu işin sorumluluğunu taşıyacaktır.
- Büyükşehirlerde şov için harcanan elektriğin yarısını kesseler 10 tane nükleer santrala ihtiyaç kalmazdı.
Dr. Ümit Şahin (Yeşiller Partisi)
- Çernobil’in etkileriyle 25 yılda 1 milyona yakın insanın kanserden öldüğünü veriler gösteriyor.
- ABD maksimum ömrü 40 yıl olan reaktörlerin ömrünü 60 yıla çıkarmaya çalışıyor. ABD’deki 104 reaktörün 23’ü Fukuşima’nın aynısı. Dünyada da bu santraldan 32 tane var.
- Türkiye’nin yüzde 90’ı, Mersin ve Sinop halkının tamamı nükleer enerjiye karışı. Bu bir demokrasi meselesi. Halkın sesini dinleyeceksek Türkiye’ye nükleer santral yapılmaması gerek.
- Neden bazı şeyler saklanıyor. Neden ben ve arkadaşlarım nükleer karşıtı eylem yaptığımız için yargılanıyoruz.
Prof. Dr. Üner Çolak (Hacettepe öğretim üyesi)
- Nükleer teknolojiden vazgeçilemez. Bunu gerçekleştirmek geleceği inşa etmek adına önemli.
- Çernobil ve Three Mile Island kazalarında insanı hatalar söz konusuydu ama Fukuşima farklı.
- Fukuşima’da kaza ile ilgili tüm veriler henüz ortaya konulmadı. Hepsi ortaya çıktıktan sonra bundan dersler çıkarılacak.
- Dünyadaki 422 nükleer tesisin kapanacağını sanmıyorum. Çalışmaya devam edecek ya da yerlerini yenileri alacak. Önemli olan güvenlik önlemlerini yeniden gözden geçirmek.
Programın geniş özetini ve videosunu egitimajansi.com’da bulabilirsiniz.
Özetin özeti: Bu tartışma daha çok su kaldırır.