Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yabancı öğrenciler de sağlık sigortası kapsamına alınacakmış.
Peki ya yerli öğrenciler?
Yani bizimkiler!...
Bir arkadaşımızın çocuğu, geçtiğimiz hafta, bir üniversitenin açtığı yaz okulunda, çok ciddi bir kaza geçirdi. Günlerdir hastanede.
En az altı ay, destek almadan yürüyemeyecek.
Balkondan ayağı kayıp tepe taklak aşağı düşmüş. Eğer sporcu kıvraklığı olmasa hasar çok daha büyük olabilirmiş.
Arkadaşlar, şu an için çocuklarının sağlığı dışında hiçbir şey düşünmüyorlar. Ama yaşadıkları derin üzüntünün yanında, hastane masrafı şimdiden on binlerle ifade edilmeye başlamış.
Allahtan özel sağlık sigortaları varmış. Yoksa, bir de ağır ekonomik darbe yiyeceklerdi.
Ve asıl can alıcı soru:
Yaz okuluna başlarken sağlık sigortası yapıldı mı?
Yaz okulunu düzenleyen üniversite masrafları üstlendi mi? Hayır dediler. Zaten gözleri bir şey görmüyordu. Ama kırgın oldukları kesindi. Rektör gelmiş kuru bir geçmiş olsun dilemiş hepsi o kadar.
Oysa öylesine suçlu durumdalar ki, böyle bir kaza ABD ya da Avrupa’da olsa, başları dertten kurtulmazdı.
Lise öğrencileri için yazı okulu açıyor, 15 yaşındaki çocukları kabul ediyorsunuz ve hiçbir önlem almıyorsunuz! Bunun mazereti olmaz.
Üstelik, ücretini velilerden alıp, sağlık sigortası bile yapmıyorsunuz!..
Üstelik bu üniversitemiz anlı şanlı bir vakıf üniversitesi!..

Denetim sıfır!
Son yıllarda gerek devlet, gerekse vakıf üniversiteleri, çocuk üniversitesi ya da yaz okulları adı altında, çocuklara yönelik çok sayıda etkinlik düzenliyor. İyi de yapıyorlar. Keşke bir de gerekli önlemleri alabilseler.
Arkadaşlarımız can havliyle en yakındaki hastaneye gittiklerinde, doktorların ilk sorusu, siz de mi falanca üniversitenin yaz okulundan geliyorsunuz olmuş. Çünkü hemen her gün bir öğrenci geliyormuş!..
YÖK, MEB ya da Sağlık Bakanlığı, her kim ise tıpkı Batılı ülkelerde olduğu gibi her türlü eğitimi, özellikle de çocukların katıldıkları eğitim dönemleri, sigorta altına almalı ve o yaş kuşağına uygun olup olmadığını denetlemelidir. Yoksa çok daha vahim olaylarla karşılaşırız ki, bunun vebali de herkesten çok, o denetimi gerçekleştirmedikleri için onların üzerinde olur...
Bizim öğrencilere getirilmeyen sosyal güvence zorunluluğu, yabancı öğrenciler için yasal hale getirilmiş:
“Türkiye’de eğitim gören tüm yabancı öğrencilere, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ilgili maddelerinde yapılan değişikliğin ardından talep etmeleri durumunda genel sağlık sigortalısı olma imkanı tanındı.
Yabancı öğrenciler burslu-burssuz ayrımı yapılmaksızın bu imkandan yararlanabilecek. Söz konusu yasal değişikliklerin Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte ilk kaydını yaptırmış olup Türkiye’de eğitim görmeye devam eden öğrenciler, 29 Mayıs’tan itibaren altı ay içinde Sosyal Sigortalar Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurmaları durumunda genel sağlık sigortalı olmaları sağlanacak. Söz konusu sürede başvurmayanlar ise genel sağlık sigortasından yararlanamayacak.
Yeni kayıt yaptıran öğrenciler ise kayıt tarihinden itibaren 3 ay içinde başvurmaları halinde sağlık sigortasına dahil olabilecekler.
Türkiye burslusu öğrencilerin sigorta tescil işlemleri Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nca tek elden yürütülecek. Kendi hesabına öğrenim gören yabancı öğrencilerin sigorta tescil işlemleri ise öğrencilerce gerçekleştirilecek.
Yabancı öğrenciler konuyla ilgili detaylı bilgiyi Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’ndan alabilecek.”
Haber böyle. Şimdi gelin de hayıflanmayın...

Kim dur diyecek?
Yetişkinlere yönelik her türlü aymazlığa alıştık, alıştırıldık. Ama ne olur, çocuklarımızı da bu bataklığın içerisine çekmeyelim. Yoksa giden sadece bugünümüz değil, geleceğimiz de olur.
Ayrıca yapılan onca güzel işi gölgelemeye de kimsenin hakkı yok. Bu yüzden, iktidar ya da devlet adına, bu dağınıklığa birilerinin dur demesi gerekiyor. Yoksa her olumsuzluğun faturası onlara çıkartılıyor, haberleri olsun.
Özetin özeti: En hassas olunan konularda bile ciddi sıkıntılar yaşanıyorsa bir yerde hata yapıldığı kesin! Peki o yer neresi?..