Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Meslek liseleri konusunda gelinen son nokta tam anlamıyla bir umut tacirliği. Ortada bol bol vaat var ama gerisi yok. Öğrenim özgürlüğü getirilmiş. İsteyen istediği yeri seçecekmiş. Kulağa çok hoş geliyor. Ama tam bir kandırmaca.
Meslek lisesinden mezun olan bir öğrencinin, okulda aldığı derslerle tıbbı, hukuku, mühendisliği kazanması mümkün değil. Dershaneye gitse bile, alan dışı tercihlerde başarı aranı yüzde 5’i bulmaz. Hele hele tıp, hukuk, mühendislik gibi iddialı üniversitelerin, iddialı bölümlerine girmek, zorun da ötesinde imkânsız gibi. O zaman bütün bu kargaşa niye? Birilerinin bu sorunun cevabını mutlaka vermesi gerekiyor.
Meslek lisesi öğrencileri, ille de bu fakültelere yönelmek istiyorlarsa, vakıf üniversitelerine parayı bastırdıklarında istedikleri yere girmeleri mümkün. YÖK çıtayı öylesine aşağı indirdi ki, hiç öyle dershaneye gitmelerine, strese girmelerine gerek yok. Kontenjanlar dolmadığı için isteyen istediği yere girebiliyor.
Şimdi hemen, fakir fukara çocuklara vakıf üniversitelerine gidecek parayı nereden bulsunlar diyecek olursanız. Cevap hazır: Peki dershaneye gidecek parayı nereden bulacaklar? Üstelik vakıf üniversiteleri dershanelerden daha insaflı ve garantili. Başarılı olduğunuz sürece, nereden mezun olduğunuza bakmaksızın hem istediğiniz fakülteye girebiliyorsunuz hem de başarı burs veriyorlar...
Dershanecilerle konuştum. Hiç saklamıyorlar. Yeni sistem en çok bizim işimize yarayacak diyorlar. Meslek liselerine yönelik hazırlıklara çoktan başlamışlar...

Çubukçu ne diyor?
Önceki akşam, Bakan Nimet Çubukçu ile uzun uzadıya yeni sistemi konuştuk. Telefonla olmadı, en kısa zamanda yüz yüze görüşelim dedik. Hukukçu kimliği ile konuların çok uzağında. Ama dersini iyi çalışıyor. Dahası bir anne duyarlılığı ile en doğru olanı ayırt etmeye çalışıyor. Israrla, küçük yaştaki öğrencilerin yanlış alan ve yanlış okul seçebileceğini vurguladı. Hak verdik. Peki o zaman kaçıncı sınıfta olduklarına bakmaksızın alan ve okul değiştirmelerine de izin verin dedik. Zaten o da sıcak bakıyormuş. Sınavla öğrenci almayan okullar arasında neden böyle bir değişim olmasın. Klasik liseye gidip de mesleğe yönelmek isteyen meslek lisesine, meslek lisesine gidip de üniversiteye yönelmek isteyen de hangi sınıfta olursa olsun klasik liselere gidip, dershanelere de mecbur kalmadan eksik derslerini tamamlar noktasına gelebilir dedi.
Patron sizsiniz, karar verin, bu kaos sona ersin dedik. Bekleyip göreceğiz.

Koç’lar da anlamamış
“Meslek lisesi, memleket meselesi” sloganı Koç’lara ait. Nitelikli ara insan gücü yetişmesi konusunda ciddi girişimleri var. Her yıl binlerce öğrenciye burs veriyorlar. Ama son düzenlemelerden sonra öyle bir açıklama yaptılar ki, anlamak mümkün değil. Karara sıcak bakanlar, Koç da destekledi diye başlık attılar. Açıklama muallak olduğu için her tarafa çekilebiliyor.
Bugüne kadar ne istediklerini bilmesem, ben de destekliyor yorumunu yaparım. Ama öteden beri Koç grubunun istediği, aklı mesleğinde olan, kalifiye teknik elemanların yetişmesiydi. Yoksa elektrik okurken Siyasal’a nasıl giderim diye kafa yoran meslek lisesi mezunları arzulamıyorlardı.
Bu konudaki görüşlerini daha net bir şekilde ortaya koyarlarsa iyi olur. Yoksa sloganlarının altı boş kalır...

Kolej sonuçları
Yabancı Kolejler Sınavı’nın sonuçları önceki gün açıklandı. Ama tam bir hayal kırıklığı söz konusu. Çünkü çok yüksek puanlı öğrenciler bile açıkta. Ama sakın paniğe kapılmasınlar, bu sınav sistemi daha çok su kaldırır. Birinci kayıt döneminde Robert dahi kontenjanını dolduramaz, diğer yabancı okulların çoğuna da tek kayıt dahi olmaz. Çünkü gözde anadolu liseleri, fen liseleri ve Türk kolejlerine gidecek olan öğrenciler de bu listelerde. Bugün SBS sonuçları açıklandığında bu çok daha net görülecek.
Öyle bir sistem ki ancak kaos üretiyor. Çelik’in mirası. Tek iyi şey bıraksaydı şaşardık zaten!..
Özetin özeti: Eğitim kazanı fokur fokur kaynıyor. Çaresi???