Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Anadolu liseleri, fen liseleri, kolejler ve sınavla öğrenci alacak diğer liseler için başvurular yarın başlıyor. Sadece 8’inci sınıflara yönelik Seviye Belirleme Sınavı SBS’ye bir milyondan fazla öğrencinin başvurması bekleniyor.
Başvurular 26 Mart’a kadar devam edecek. Umarız bu sürede hâlâ cevabı bulanamayan sorulara bir açıklık getirilir. Neydi onlar, bir kez daha hatırlatalım:
1. Hani sınav sayısı 3’ten bire indirilecekti? Örneğin kolejlere sadece 8. sınıflara yönelik SBS ile girilirken, anadolu liseleri için neden 6, 7 ve 8’inci sınıf SBS’lerine girmek gerekiyor?
Hem de Başbakan Erdoğan’ın sınavları azaltın talimatı vermesine karşın.
2. Anadolu liseleri ile kolejler sınavı birleştirildi. Ama asıl karışıklığa yol açan, tercih ve yerleştirmeler konusunda hâlâ bir netlik olmaması. Madem sınavlar birleşti, neden tek tercih listesi alınmıyor? Neden ayrı bir kayıt takvimi öngörülüyor?
3. Okul başarı puanının gerçekleri yansıtmadığı, şişirildiği ve haksızlıklara neden olduğu dilden dile dolaşırken, hatta kaldırılacağı söylenmişken neden hâlâ bu konuda bir düzenlemeye gidilmedi?
4. Üniversiteye girişte yapılan katsayı tartışmalarında, iktidarın savunduğu en önemli formül, sınavdaki başarının esas alınmasıydı. Yani ortaöğretim başarı puanının etkisi kaldırılsın ya da sıfıra yakın hale getirilsin şeklindeydi. Peki o zaman liselere girişte neden aynı sistem uygulanmıyor? Neden okul başarı puanının yüzde 35’e varan etkisi hâlâ duruyor?..

Nereye kadar erteleme?
Milli Eğitim Bakanlığı’nda bir yanlış tespit edildiğinde, değiştirilmesi yıllar alıyor. Bugünkü SBS sistemi de eninde sonunda değiştirilecek. Bu kadar uzaması bile bir handikap. Kime sorsanız karşı. Bakan Çubukçu da sıcak bakmıyor. Ve göreve geldiği günden itibaren bu sorundan haberdar. Ama nedense o da üzerine gitmedi. Gider gibi yaptı, o kadar. Oysu bu çarpık sistem yüzünden fen ve anadolu liselerinde her yıl 5 bin civarında kontenjan boş kalıyor. Hem de içlerinde Galatasaray, Kabataş, İstanbul Lisesi gibi herkesin hayalini kurduğu okullar da yer alıyor. Yani tercih edilmedi, bu yüzden boş kaldı gibi bir varsayım kesinlikle kabul edilemez.
Durum böyle ve başvurular başlama noktasına gelmiş iken MEB’in bu konuda hâlâ sessizliğini koruyor olması, öğrenci ve velilerin bu yaz da tatillerinin zehir olacağının en önemli göstergesi.
Keşke doğru olan yapılsaydı!..

Hangisi doğru?
Özel okullar, yani kolejler 6, 7, 8’inci sınıflarda yapılan üç aşamalı SBS’yi kabul etmediler. Ayrıca okul başarı puanını dikkate almayacaklarını da özellikle açıkladılar. Gerekçelerini de uzun uzun anlattılar.
MEB ise bu uygulamaya önceki yıllardaki şekliyle devam ediyor.
Yani birinden biri bu konuda büyük hata yapıyor. Ama hangisi?
Başkalarını bilmem ama bana göre bu konuda hata yapan kesinlikle Milli Eğitim Bakanlığı. Peki, size göre? Bu konudaki görüşlerinizi bize yazıp gönderin ve bu konuda bir tartışma başlatalım. Belki MEB üzerinde etkili olur...

Sınav tarihleri?
SBS 8’inci sınıflar sınavı 5 Haziran Cumartesi günü, 7’nci sınıflar sınavı 6 Haziran Pazar günü, 6’ncı sınıflar sınavı ise 12 Haziran Cumartesi günü yapılacak.
Sınavda 8. sınıf öğrencilerine 100 soru 120 dakika, 7’nci sınıflara 90 soru 100 dakika, 6’lara da 80 soru 90 dakika süre verilecek.
Bu kadar karışıklık niye onu da anlamak mümkün değil. Eskiden herkese 100 soru 120 dakika verilirdi ve hiçbir karışıklık da olmazdı!..
Özetin özeti: Türk eğitim sisteminin ve çocuklarımızın en büyük baş ağrısı, sınavlar. Harcanan onca emek ve para ile yarattığı erozyon hiçbir şeyle ölçülemez. Ama nedense bu gidişata hiç kimse dur demiyor!..