Milyonlarca öğrenci ve anne-babanın “SBS zulmü“ başladı. Veliler, okullar açılıncaya kadar eziyetin her türlüsünü çekmekle kalmayacak, kafaları da karmakarışık olacak
SBS sonuçları dün açıklandı. Puanlar, Türkiye ve il sıraları öğrenildi. Peki bütün bunlar ne anlama geliyor? Bu puanlar ile kim hangi okula girebilir? Daha da önemlisi özel okullar için gerekli olan 8. sınıf SBS sonuçları niye hâlâ açıklanmadı?
Bize gelen duyumlara göre, 8. sınıf SBS’de ful çeken öğrenci sayısı 1500 civarında. Yani Robert için en az 1500 öğrenci yarışacak.
Peki böylesi bir durumda, okul başarı puanları da birbirinin aynı ise ne olacak? Kurayla mı öğrenci alacak?
Bu konuda öngörülen sistem, önceki yılların SBS puanlarına bakmak olacakmış. Örneğin öğrencilerin 8. sınıf SBS’leri aynı puanda ise, SBS 7’ye, o da aynı ise SBS 6’ya bakılacakmış. Eğer yine eşitlik bozulmazsa yaşı küçük olana öncelik tanınacakmış.
Orada da eşitlik olursa kuraya başvurulacakmış.
Saçma hem de saçma!
Bir kere hukuki değil. Öğrencilere bu kural daha önce açıklanmalıydı.
Hangi sistemde kurallar sınav olup bittikten sonra açıklanır. Ya da maç bittikten sonra yeni kurallar oluşturulur?
Eminim ki bu durum, ileride büyük sıkıntı yaratacaktır...
Fen ve anadolu liseleri
Peki fen ve anadolu liselerine girişte nasıl bir sistem öngörülüyor? Alınan puanlar ne anlama geliyor? Puan kartlarını incelediğinizde, SBS’de büyük bir yığılma yok. Çünkü milimetrik okul başarı puanları, sıralamayı bir hayli dağıtmış. Virgülden sonraki binde birlik puanlar, aynı puanda yığılma yerine geniş yelpazede yayılmayı getirmiş.
İyi mi oldu yoksa kötü mü?
Onu da zaman gösterecek.
Ama puan kartları incelendiğinde sınavda başarılı olan öğrencilerin nasıl bir haksızlığa uğradıkları çok daha net görülebiliyor.
Örneğin aynı neti olan öğrencilerin, şişirilmiş notlar yüzünden nasıl arka sıralara düştükleri çok vahim şekilde dikkat çekiyor.
MEB’in önceki yıllarda yaptığı tespitler ortada. Şişirilmiş not uygulaması var ve çok büyük haksızlıklara neden oluyor. Üstelik bu rapor haline de getirildi.
Peki o halde hâlâ bu sistem neden sürdürülüyor?
Özel Türk ve yabancı okullara tanınan özgürlük, fen ve anadolu liselerine niye tanınmıyor.
Nasıl ki kolejlere girişte okul başarı puanı devre dışı bırakıldıysa, fen ve anadolu liselerine girişte niye aynı sistem uygulanmıyor?..
Şişirilmiş notlar?
Bu arada bazı okullarda en yüksek puanlı öğrencilerin bile tam puan alamadıkları yönünde şikâyetler var. Önceki yıllarda hem SBS’de hem de ÖSS’de okul başarı puanından kaynaklanan sistematik hatalar oldu.
Bu yüzden okul başarı puanlarınızı incelemenizde sonsuz yarar var. Kendi başarı puanınız ile hem kendi okulunuzdaki hem de başka okullardaki diğer adayların başarı puanlarını mutlaka kıyaslayın...
Sınav sonuç belgesindeki her bilgi çok önemli ama özellikle Türkiye ve il sıralamaları, çok daha önemli.
Tercihlerde il sınırlaması olmadığı için herkes, her yeri tercih edebilecek. Örneğin İstanbul’da ilk bine giren bir öğrenci sadece bin kişi ile yarışmayacak. Bu sayı fen ve anadolu liselerinde 3, 5 bine kadar çıkabilir. Çünkü, İstanbul Erkek Lisesi ve Galatasaray gibi liselere Türkiye’nin dört bir yanından ilgi olacaktır.
Ama özel okullarda durum çok daha farklı.
Örneğin ilk bine giren öğrenciler dışarıdan gelenler kadar dışarıya da öğrenci gönderecektir.
Örneğin İstanbul dışından Robert ya da Alman’ı seçecek 100 kişi çıkarsa, İstanbul’daki ilk binden fen ve anadolu liselerine giden öğrenci sayısı bunun iki, üç katı olabilecektir.
Sınav sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Gelişmeleri tercih süreci boyunca bu köşede sizlerle paylaşacağız. Gün içindeki gelişmeleri ise abbasguclu.com.tr’den izleyebilirsiniz.
Özetin özeti: Çocuklarımıza eziyetin bin türlüsünü çektirmeye hiçbirimizin hakkı yok. Devlet devletliğini, anne babalar da anne babalığını onlara çok daha farklı şekillerde hissettirebilir. Hani onları çok seviyorduk?..