Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tek kutuplu bir turizm anlayışımız olduğu için yaz sezonu çok önemli. Sektörün neredeyse yüzde 90’ı deniz, kum, güneş, tarih odaklı.

Kimi yerler 6, kimi yerler ise sadece 4 ay, altın sezonunu yaşıyor. Sezona, dış politikadaki gerginlikler, Ramazan ve seçimle başladık.

Kentler ve tesisler haziran ve temmuz ortalarına kadar adeta sinek avladı. Sonra işler bir açıldı, pir açıldı.

Yerli ve yabancı turist, ülkenin dört bir yanındaki turizm bölgelerine akın etti. Doluluk oranları tavan yaptı.

Görünen o ki okullar açılıncaya kadar da devam edecek...

Haberin Devamı

Sezona kötü başladık, bol kazançlı bitirdik

Turizmde çeşitlilik

Turizmi 12 aya yayamadık, farkındalık yaratamadık, 100 milyon turist hayali kuramadık.

Bu o kadar zor mu? Kesinlikle hayır.

Ama nedense, ne böyle bir hayal kurabiliyoruz ne de böylesi bir patlamaya hazırız. Örneğin, kış turizmi biraz canlanır gibi oldu ama çok cılız.

Kongre turizminin önemine hâlâ inanmıyoruz. İnanç turizminin farkında bile değiliz. Festival turizminin ancak kıyısından köşesinden geçiyoruz. Kaplıca turizmindeki potansiyeli görmemekte direniyoruz...

Bugüne kadarki bakanlardan pek çoğunun turizmle uzaktan yakından ilgileri yoktu. Hatta çoğunun tatil ve seyahat alışkanlıkları bile bulunmuyordu.

Oysa şimdiki Bakan, sektörün içinden ve tıpkı, yine kendisi gibi sektörün içinden gelen Milli Eğitim Bakanı Selçuk gibi şu ana kadar bir farkındalık sergileyemedi.

Umarız başarılı olurlar ve yeni bir hayal kırıklığı da onlar yaratmaz!..

Eğitim şart!

Tatile gidenlerin en çok yakındığı konuların başında sektörde çalışanların yetersizliği ve memnuniyetsizliği geliyor. Çünkü eğitimleri yeterli değil, çünkü çok az maaş alıyorlar, çünkü uzun süreli iş garantileri yok.

Sektör temsilcilerinin yakındığı konuların en başında da yine personel geliyor. Ve, yetişmiş personel olmadan turizmin kalkınması mümkün değil.

Peki, bu kimin umurunda? Neredeyse hiç kimsenin? Yani es kaza turizm patlayacak olsa, kesinlikle altında kalırız. On bin civarında lise var. Peki, kaçı turizm lisesi? Yüzde 1’i bile değil. Yani turizm ülkesi olmak istiyorsak, önce sektöre elaman yetiştirmek gerek. Ama bunu kime anlatacaksınız ki!..