Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türkiye Özel Okullar Birliği’nin geleneksel Antalya Sempozyumları’nın 9’uncusu geçtiğimiz hafta yapıldı. Başta Bakan Nimet Çubukçu olmak üzere MEB üst yönetimi, ÖSYM Başkanı, yerli ve yabancı bilim insanları ile 650 civarında özel okul kurucusu, yöneticisi ve öğretmenin katılımıyla gerçekleşen sempozyumda Okulda Yenilenme konusu ele alındı ve bir de sonuç bildirgesi yayımlandı. Altına imza atmamak mümkün değil. Ama Türkiye’de sorun, bilinen doğruların hayata geçirilememesi.
Her ne kadar kendi güncel sorunlarını unutsalar da, ideal ve yenilikçi eğitim üzerine kafa yorarak takdire şayan bir iş yaptılar. En azından işin doğrusunu bir kez daha teyit ettiler. Şimdi sıra aldıkları bu kararları hayata geçirmek.
Takipçisi olacağız. Söylediklerini gerçekleştirdiklerinde de ilk alkışlayan biz olacağız. Ama lafta kalırsa da, yayımladıkları bildirgeyi özellikle hatırlatacağız. İşte sonuç bildirgesine yansıyan kararlardan bazıları:

Yeteneğe göre eğitim
- Çocuklarımızın ve komşularımızın çocuklarının kamusal ve kişisel yaşantılarında yapmaları gereken her şeyi adil, becerikli ve erdemli bir biçimde yapabilecekleri yöntemleri bulana kadar biz eğitimciler rahat edemeyiz. Onlar da kendi çocuk ve torunlarına yaşanılası bir dünya bırakacak cesarette ve güçte hareket edebilmelidirler.
- Bunun için; çocuğun kendisi ve başkalarıyla barışık bir yaşam sürdürebilmeleri ve barış dolu bir topluma katkıda bulunabilmeleri, yeteneklerini ve tutkularını hep birlikte keşfedebilecekleri bir eğitimin gerçekleştirilebileceği bir okul yaratmanın yollarını ve felsefesini Dalton ve Fröne örneklerinde gördük.
- Her eğitimci öğrencilerinin, kendilerinin ve çevrelerinin sorumluluğunu üstlenebilecek hem bireysel hem de takım çalışması yapabilecek bireyler olarak yetişmesini ister. Bu arayış son yıllarda uluslararası okul hareketinin büyümesi ve farklılaşmasına yol açmıştır. Araştırmalardan çıkan pragmatik ve değerlere dayalı faktörleri belirleyerek uluslararası bakış açısını geliştirmeyi amaçlayan tüm resmi ve özel okullarda bu model uygulanabilir.
Öğretmenlerin uluslararası bakış açısına sahip olmaları ve bu konuda öğrencilere örnek olmaları ve ulusal eğitim programları yanında uluslararası programları takip etmelerinin önemi bu sempozyumda vurgulanmıştır.

Evrensel bakış açısı
- Bu noktada, akreditasyon okul gelişimi için çok güçlü bir araçtır çünkü uluslararası bakış açısına sahip okullar geleceğin okullarıdır.
- Eğitim adına yapılan her şeyin yeni baştan gözden geçirilmesi, sadece öğrencinin değil, öğretmenin, okul ortamının, yöneticilerin, anne ve babaların da değerlendirilme sürecine tabi tutulması ve bu değerlendirmelerin kanıta dayalı olması, öğrenci başarısını en çok etkileyen öğretmenlerin mesleki gelişimine yatırım yapılması gerekir.
- Okulların, yeniden yapılandırılma sürecinde, değişen dünya dinamiklerinin, eğitim metodolojileri ile etkin ve nano teknolojinin eğitim süreçlerinin her aşamasına entegrasyonu sağlanmalıdır.
- Türkiye ve dünya optimalinde, eğitimde geleceğin beklentileri saptanırken 2015-2025 insan talebini değerlendirerek, dünya dinamiklerini hesaba katarak planlamalar yapılmalıdır.
- Akıllanmış Dünyada Yenilikçi İnsan Yetiştirme sürecinde sürekli analiz, sabırlı gözlem, takım oyunu, odaklanma, birikimle sentez ve eylemli inisiyatif gibi öğretmen yetkinlikleri yeterli hale getirilerek, yenilikçi değer zincirine sahip okullar meydana getirilmelidir.
- Matematik öğretiminde öğrenciyi ayrıntıya boğmak yerine temel kavramlara yoğunlaşmak ve öğrenciye keşif yapacağı bir ortam yaratmak önemlidir. Ancak SBS ve ÖSS gibi merkezi sınavlar keyifli ve keşfe dayalı matematik öğretiminin önünde engel teşkil etmektedir.
- Türk gençlerinin Türkçeyi doğru ve etkin kullanabilmesine yönelik yapılacak çalışmalar eğitimin her kademesinde çeşitlendirilmeli ve önemsenmeli, yabancı dil eğitimlerine katkı verecek şekilde bir dil bilincine sahip olmaları sağlanmalıdır.
Özetin Özeti: Dünkü dershane örneğinde olduğu gibi, söylenenler ile yapılanlar maalesef birbiriyle örtüşmüyor. Umarız, bundan sonrası için, yapılanlar, söylenenlerin ötesine geçer!..