Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Abbas GÜÇLÜ

AVRUPA üniversiteleri Amerika karşısında daha güçlü olabilmek için, yeniden bir yapılanma içerisindeler. Başı İngiltere çekiyor. Bin sterlinle başlayıp 5 yıl içerisinde 4 bin sterline çıkacak olan harçlar, bu yeniden yapılanmanın ilk ayağını oluşturuyor. En fazla tepki görecek olan da, o gibi gözüküyor.
Avrupa'da genelde eğitim ücretsiz. İngiltere'de başlayacak "paralı üniversite" uygulaması, anında diğer Avrupa Birliği ülkelerine de sıçrayacağı için, İngiliz gençler kadar onlardan da tepki geliyormuş. Genel kanı, "paralı daha iyi eğitim"in, "parasız sıradan eğitim"e tercih edileceği yönünde.
ABD ve İsrail üniversitelerinde, önemli bir kalem tutarı "bağışlar" İngiltere'de de yok gibi. Genel kanı "biz vergimizi ödüyoruz, gerisine karışmayız" şeklindeymiş, son yıllara kadar. Ama şimdi sadece devlet katkısıyla, üniversitelerin ayakta kalamayacağını, fazlasıyla anlamış durumdalar.
İngiliz Üniversiteleri, önemli gelir kaynağı olan "araştırma ve patent satımı" ile yabancı öğrenci konusunu daha profesyonelce ele alıp bu yöndeki gelirlerini ikiye katlamayı düşünüyorlar.
Arkadan da Avustralya'da olduğu gibi üniversite mezunlarından alınan yüzde 2'lik "yüksek öğretime katkı vergisi" getirirlerse hiç şaşırmayalım.
İngilizler "olmazsa olmaz" dedikleri bu acı reçetenin sorumlusunun 15 yıl boyunca "eğitimi ihmal eden Demir Leydi Thatcher" ve partisinin olduğu görüşünde.
Avrupa'daki bu dalgalanmanın bize de bir yansıması olacaktır. Eğer bekle gör virüsünün mucidi Baba ve ondan sonra gelenler yükseköğretimi "her ile bir üniversite" şeklinde algılamayıp, biraz da içini doldursalardı, İngilizlerden çok daha acı reçetelerle karşı karşıya kalmazdık.
Umarım 8 yıl konusunda yaşanan çirkin politika yükseköğretim, gündeme geldiğinde yaşanmaz.
İngiltere'de zorunlu eğitim 5 - 16 yaş arasında 11 yıl ve kesintisiz, mesleki yönlendirme 16 yaşından sonra başlıyor. Gittik gördük. ABD, Kanada ve İsrail'de de durum hemen hemen aynı. Oysa bezirganlar ne diyordu: "Dayatılan bu sistem, Uganda'dan başka bir yerde yok..."
Ucuz politikayla belki gün kurtarılıyor. Ama ileride faturası ağır oluyor. Tıpkı İngiltere'deki gibi...




Yazara EmailLONDRA