Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Van‘ı unuttuk sanki. Oysa oradaki yaşam hâlâ çok zor koşullarda gerçekleşiyor. Öğretmeninden öğrencisine, vatandaşından bürokratına, kadınından erkeğine hemen herkes hâlâ perişan...
Peki, ne oldu da unuttuk onları?
Öküzün altında buzağı aramaya hiç gerek yok. Her zamanki umursamazlığımız. Geriye dönün bir bakın, neleri unutmadık ki!..
Ama hâlâ yüreği sızlayan, sosyal sorumluluk çerçevesinde bir şeyler yapmaya gayret gösterenler de yok değil.
Van İçin Türkiye Kumbarası da onlardan birisi. Dün televizyonlarda izledim, sanatçılarımızın pek çoğu da destek çıkmış. Keşke yelpaze daha da geniş tutulup tüm Türkiye’yi ve herkesi içine alacak şekilde olsaydı! İşte o zaman çok daha kucaklayıcı olabilirdi.

Daha çok bağış!
MEB, Turkcell ve Türk Eğitim Vakfı el ele verdi ve “Van İçin Türkiye Kumbarası”nı kurdu. Türkiye Kumbarası’na ilk katkıyı, 5 milyonla Turkcell yaptı. Dün akşam saatlerinde toplam bağış miktarı, 7.5 milyon lira civarındaydı. Yani çok az. Oysa bu parayla 100 öğretmen için ev, 100 öğrenci için bir yurt yapılacak. 100 başarılı öğrenciye de burs sağlanacak.
Eğitim için, Türkiye için hep birlikte daha fazlasını yapabiliriz. Yapmalıyız da. Siz de mini minnacık bir bağış yaparak Van’ın geleceğine katkıda bulunabilirsiniz. Çünkü hayat, geleceği paylaşınca güzel. Çünkü bugün onların, yarın bizlerin desteğe ihtiyacı olabilir.
Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz?
Çok kolay.
Herhangi SMS hattından Van yazıp 5283’e gönderin, Türkiye Kumbarası’na 5 lirayla katkıda bulunun. Van’ın geleceği için destek olun. Bu hafta 10 milyonu, gelecek hafta da 20 milyonu aşarak yapılacak yurt, burs ve lojman sayısını ikiye katlayalım...

Bağışlar neden azaldı?
Türkiye’nin gündemi gibi duyarlılığımız da çok çabuk değişebiliyor. Ama onun yanında yeterince şeffaf olunmaması da bağışların hızını kesmiş olabilir. Büyük ya da küçük bağışta bulunan herkes, yapılan bağışların nereye gittiğini merak ediyor. Yapılanları görmek istiyor. İşte bu konuda A’dan Z’ye hepimiz çok başarısızız. Devlet toplanan yardımların nerede, nasıl, ne zaman paylaşıldığını anlatmıyor, medya da bu konunun takipçisi olmuyor.
Keşke bu konuda çok daha açık olabilseydik...

Van’da eğitim?
Van’daki öğrenim kurumlarının neredeyse tamamı açıldı. Ama öğrencilerin çok önemli bir bölümü Türkiye’nin dört bir yanına yayıldı. Gelecek öğretim yılında, tamamı olmasa da, muhtemelen pek çoğu geri dönecek.
100. Yıl Üniversitesi, Van’daki eğitim meşalesinin en zor zamanlarda bile yanmasına olanak sağlayan kurumların başında geliyor. Şu anda bazı bölümler konteynerlerle eğitim yapıyor ama geleceğe umutla bakıyorlar.
Bu süreçte MEB de çok zor günler yaşadı. Okulların çoğu zarar gördü, onlarca öğretmeni şehit oldu, yüzlercesi travma yaşadı, on binlerce öğrencisi de perişan oldu.
Onlar da toparlanma noktasındalar. Ama hâlâ büyük desteğe ihtiyaçları var.

Öğrencilere özel kontenjan
Van’da en büyük sıkıntıyı öğrencilerin yaşadığını daha önce söyledik ama onlardan daha vahim durumda olanlar da var. Özellikle de anadolu liseleri, fen liseleri ve üniversitelere hazırlanan öğrenciler. Eğitimleri ve sınav hazırlıkları yarım kaldı. Okulları gibi, dershaneleri de yerle bir olduğu için yaşamlarının bundan sonraki akışına yön verecek SBS ve YGS’ye yeterince hazırlanamadılar. İşte bu yüzden, sadece bu yıla mahsus olmak üzere, onlara yönelik özel bir uygulama getirilebilir. Belki ek kontenjan, belki ek puan. Elbette hak, hukuk ve adalet çerçevesinde ve yine elbette hiç kimsenin hakkını yemeden. Bu o kadar zor mu? Kesinlikle hayır. Hiç kimsenin de itiraz edeceğini sanmıyoruz. Yeter ki MEB, YÖK ve ÖSYM bu konuyu ciddiye alsın, biraz kafa yorsun. Gerisi zaten kendiliğinden gelecektir. Sağlanacak ufacık bir destek, emin olun oradaki öğrencilere yapılabilecek en büyük yardım olacaktır Bu arada KPSS’ye hazırlanan gençleri de unutmamak gerekir...
Özetin özeti: Telefonunuz nerede? Hemen bulun ve Van yazarak 5283’e gönderin. Bakın işte o zaman, pazar keyfiniz her zamankinden çok daha güzel geçecek...