Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Siyasetin en sivri ve en renkli isimlerinden MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, önceki gece, Amasya Üniversitesi’nde Genç Bakış‘ın konuğuydu.
Vural, yine sert muhalefet yaptı ama iktidarın ulaştırma ve bankacılıktaki bazı icraatlarını başarılı bulduğunu da özellikle açıkladı.
Hem öğrencilerin hem de ekran başındakilerin yoğun ilgi gösterdiği programdan işte bazı satır başları:

Terör bitmişti ama!
- 2002’de bitmiş bir terör, bugün nasıl Türkiye Cumhuriyeti’ne bir yol haritası sunacak kadar cesaretlendi ve güçlendi. 2002’de darmaduman olmuş bir terör vardı. Bunu ben değil 1998 tarihinde, bugünkü Cumhurbaşkanımız söylüyor: “Terör örgütü darmadağın oldu. Eğer eski haline gelmesini istemiyorsak, bunu bir siyasi lider konumuna dönüştürmememiz gerekiyor” diye. Şimdi soruyorum İmralı’yı muhatap kabul eden, Habur’da teröristleri karşılayan, Oslo’da müzakere masası kuran kim?
- Görüşme tutanakları açıklandı. Ama hepsi açıklanmadı. Birisi yayınladı ama hiç içeriği tartışılıyor mu?
- Üç mektup gönderildi. Bunların içinde ne var? Oslo’da protokole bağlanan ne varsa onlar var. Takke düştü kel göründü. Arzu edilen şey şudur; Anayasa’da Türk milletine yapılan atıflar çıkartılacaktır, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi adı altında özerklik talepleri karşılanacaktır ve genel af getirilecektir.

Asıl tehlike!..
- Bu süreçte millete kalkıp sorsalar; ‘Anayasa’dan Türk milleti ibaresinin çıkartılmasını istiyor musunuz, istemiyor musunuz?’ hayır der millet. Ama şöyle gelecek; ‘Eğer bunu yapmazsak analar ağlamaya devam edecek.’
- Türklük kavramı bir etniklik değil, bir sosyolojik varlıktır. Bu milletin adıdır. Bu coğrafyada oluşturduğumuz kültürün, tarihin, millet yapımızın adı Türk milletidir. Milleti etnik kimliklere ayırarak tanımlamak milli duruştan uzaklaştırmak demektir ki bu emperyalizmin çok kültürlülük adı altındaki ideolojisidir. Türklük kavramı oluşturduğumuz medeniyetin, kültürün adıdır.
- Lahmacun kimin, kebap kimin? İçli köfte kimin, baklava kimin? Hepsi bizim. Kültür dediğimiz olgu etniklikten öte oluşturduğumuz medeniyetin bir adıdır. Nasıl ayırt edeceğiz?
- Asıl tehlike toplumun yaşadığı bu mutabakatı bozarak etnik kimliklere göre bir sistem oluşturmaktır. Biz arkadaşımızı, komşumuzu ayırmaya başlarsak işin sonu gelmez. Irak’ta, Suriye’de etnik ve mezheplere dayalı çatışmalar olmuyor mu? Allah korusun. Türkiye bir mozaik değil bir mermerdir. Bu milletin adı da Türk milletidir, hangi etnik gruptan olursa olsun.
- Ulaştırma bakanlığım sırasında özellikle demiryollarına ağırlık veren, Marmaray’ın ve Ankara-İstanbul hızlı tren hattının ihalelerini yapan benim. Bunların devam ettirilmesi yeni hatlar açılmasını doğru buluyorum. Mesela bankacılık sistemi ile ilgili kuralların aynısının devam ettirilmesini doğru buluyorum. Tabii ki doğru bulduğumuz hususlar da eksik gördüğümüz hususlar da vardır.
- MHP olarak başkanlık sisteminin doğru olmadığını düşünüyoruz.
- Türkiye’de bir eğitim sistemi var ama eğitilmiş insan gücümüzü istihdam edecek bir eğitim politikası var mı? Yok.
- Öcalan’ın idam cezasını müebbet hapse çeviren kanuna MHP hayır dedi. O dönem sadece MHP’nin ret oyuna karşılık bu kanun geçti.

Neye karşıyız?
- Biz MHP olarak etnik kimliklere dayalı bir siyaseti doğru bulmuyoruz. Milli kimlik ve milli kültürü esas alıyoruz.
- Türkiye’de Kürt sorunu yoktur. Kürt sorunu var demek için insanların arasındaki sosyal mesafenin kopmuş olması gerekir.
- Milletin bir vekili tutukluysa milli irade tutuklu demektir.

Bankamatik askerliği
- Vicdani ret denen hususu kabul etmiyoruz. Aslında bedelli askerliğin, bankamatik askerliği şeklinde yapılmasını da kabul etmiyoruz.
- Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası önündeki Türkiye Cumhuriyeti ibaresi kaldırıldı. Böyle bir şey olur mu? Adımı nasıl silersin? Nasıl çıkartırsın? Neden rahatsız olunuyor ki? Türkiye Cumhuriyeti kelimesinden kim rahatsız olur? Bunu basın toplantısıyla sordum daha cevap yok.

Çok borçlandık!
- Bankacılığın, sigortacılığın, Telekom sektörünün büyük bir kısmı yabancıların elinde. Dünyada böyle değil.
- 2002’de kullanılabilir gelirin yüzde 4’ü borç ve faize gidiyordu bugün yüzde 48’i gidiyor. 22 kat artmış.
- Yaptığım hesaplara göre AKP döneminde 595 milyar dolar kaynağımız erimiş.
- Açıköğretim öğrencilerinin bütünleme hakkı konusunu Meclis’e getireceğim.
- Bu coğrafyada egemenliğimizi, kardeşliğimizi korumalıyız, aramıza fitne fesat girmesin.
Özetin özeti: MHP, terör dışındaki konulara da ciddi anlamda kafa yormaya başlamış...