Hafta sonu ÖSS var. l.5 milyon aday üniversiteli olmak için yarışacak.
Sınava sayılı günlerin kaldığı bu aşamada ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’dan öğrencilerin yüreğini ferahlatacak müjdeler var. Yarımağan, başvurulardaki azalma ve ekstra kontenjan artışları nedeniyle, bu yıl sınava giren adayların, yüzde 30 daha fazla şanslı olduğunu söyledi. Ve bu şanslarını iyi değerlendirmelerini önerdi.
Prof. Yarımağan sınav öncesi ve sınav sırasında dikkate alınması gereken konularda da yine çok önemli açıklamalarda bulundu.
Tıp fakültelerine olan ilginin son yıllarda giderek arttığını dile getiren Yarımağan, Hukuk fakültelerinin her dönem, en fazla ilgi gören fakültelerin başında geldiğini hatırlattı ve bir de uyarıda bulundu:
“O kadar çok hukuk fakültesi açıldı ki, 5 yıl sonra onlar da, iş bulma konusunda sıkıntı yaşayabilirler”
Her türlü kopyayı yakalayabilecek sistem geliştirdiklerine de dikkat çekerek, “Kopya çeken kadar çektiren de yakalanıyor. Her aday cevap kartına sahip olsun, kimseye göstermesin. Sınıf içerisinde belirli sayıda yanıtı birbiriyle eşleşen adaylar, kopya çekmiş duruma düşer. Bu yüzden kimse kimseye kâğıdını göstermesin” uyarısında bulundu.
İşte söyleşiden satır başları:
- Son birkaç günü, kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız öyle değerlendirin. Ders çalışmayın demek doğru değil. Bazı adaylar bundan rahatsızlık duyuyor. Birkaç saatlik tekrarlar, en azından moral açısından yararlı olur.
- Sınav merkezlerini önümüzdeki birkaç gün içerisinde mutlaka gidip görün.
- Vitamin alma, yeme-içme alışkanlığını farklılaştırma, uyku saatleriyle oynama gibi son dakika değişiklikleri yarardan çok zarar getirebilir.
- ÖSS kimlik belgesiz sınava girmek mümkün değil. Hâlâ gelmeyenler ya da kaybedenler, herhangi bir ÖSYM bürosuna uğrayarak yeni belge çıkartabilir. Ayrıca ikinci bir kimlik kartı mutlaka bulundurulmalı.
- Sınav sabahı en geç 8.30’da sınav merkezinin önünde bulunmak gerekir.
- Testleri her zaman hangi sıra ile çözüyorsanız yine aynı sırada çözün.
- Her soruyu mutlaka okuyun. Özellikle Fen sorularını hiç okumayan aday sayısı çok fazla. Oysa Fen soruları da dahil tüm testlerde her adayın mutlaka çözebileceği sorular var.
- Tüm seçenekleri okumadan doğru yanıt konusunda karar vermeyin.
- Kaydırma olmaması için bir o teste, bir bu teste geçmeyin. Örneğin Türkçe’yi bitirmeden Matematik’e geçmeyin. Ve doğru cevapları mutlaka soru kitapçığına da işaretleyin. İsminizi ve aday numaranızı da soru kitapçığına yazmayı unutmayın.
- Meslek liselerinin sınavsız üniversiteye girişleri konusunda bu yıl bir değişiklik yok. Ama YÖK’ün gelecek yıl için farklı fikirleri olabilir.
- Gelecek yıl sınav sisteminde sadece şekli değişiklik olacak. İçerik olarak hiçbir şey değişmeyecek. Adaylar bugüne kadar nasıl hazırlanıyorlarsa yine öyle hazırlansınlar. Bugüne kadar hangi tip sorular çıkıyorsa yine aynı tip sorular çıkacak. Sadece tek oturumda yapılan sınav, farklı haftalarda yapılacak.
- Adaylar en fazla ikinci girişlerinde başarılı oluyor. Bir ve ikinci girişten sonra başarıları düşüyor.
- Kazandıklarında gidip öğrenim görmeyecekleri fakülteleri kesinlikle düşünmesinler. İki yıllarını riske sokarlar...
Sınavlara Genç Bakış
Genç Bakış’ın bu geceki konusu SBS ve ÖSS. Öğrencilerle birlikte, ailelerinin de yaşamını altüst eden sınavlar enine boyuna tartışılacak.
ÖSYM başkanı ile yaptığımız geniş röportajın yanı sıra diğer uzmanlarla birlikte, geleceğin mesleklerinden psikolojik yansımalara kadar hemen her konu masaya yatırılacak.
SBS’de nasıl bir puanlama yapılacak, önceki yıllara göre nasıl değişiklikler olacak?
ÖSYM Başkanı Yarımağan’la yaptığımız röportaj bugün ayrıca abbasguclu.com.tr’de yayımlanacak..
Özetin özeti: Geçen hafta sonu iki milyon öğrenci yarıştı. Bu hafta sonu ise 2.5 milyon öğrenci ter dökecek. Ama yarış bitmedi. Asıl şimdi başlıyor! Ve sıra şimdi en önemli aşama olan tercihlerde..