Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Milyonlarca aday ve yakınları için dün zor bir gündü ama geçen yıllarla kıyaslandığında en azından “moral bozucu” değildi. 

Sorular sanki öğrencilerin motivasyonunu bozmamak için düzenlenmiş. 

Seçici ve zorlayıcı soru yok gibiydi. Bu da aynı puanla yığılmalar getirirse hiç şaşırtıcı olmaz! 

Bugün, muhtemelen, dünden biraz zor olabilir ama öğleden sonra, yılların yorgunluğu bir anda sona erecek. Tüm adaylara ve özellikle ailelerine geçmiş olsun diyoruz. Bundan sonrası daha kolay ve daha az stresli olacaktır. 

Haberin Devamı

Barajların kalkmasıyla üniversiteye girmek bu yıl çok daha kolay olacak. 

Puanların hesaplanması için ilgili puan türlerinde yarım net yetecek. Puan hesaplandığında ise üniversite kapısı aralandı demektir. 

YKS ve benzeri sınavlar, bir başarı sınavı değil, sıralama sınavı. Yani kontenjan açığı olduğu sürece puanı hesaplanan her adayın üniversiteli olma şansı var. 

Önceki yıllarda yüz binlerce kontenjanın boş kaldığını da özellikle hatırlatmak isteriz. 

Bu arada, başvuru sayısındaki 876 binlik artış da gözünüzü korkutmamalı. Muhtemelen pek çoğu dün ve bugün sınava dahi girmedi! Yüz binlercesi de sıfır çekerse hiç şaşırtıcı olmaz. 

Peki, sorular kolay mı yoksa her zamankinden daha zor muydu? 

Sınav sonrası değerlendirmeler, “Çok zor ve moral bozucu değildi” yönündeydi. 

Geçen yılın ortalamaları 

TYT ve AYT netlerinizi, geçen yılın ortalamalarıyla kıyasladığınızda eminiz ki moraliniz fazlasıyla yerine gelecektir. 

Peki, geçen yılki Türkiye ortalamaları ne? Bir de ona göz atalım: 

TYT: Türkçe (40 soru) 18.404; Sosyal Bilimler (20 soru) 8.340; Temel Matematik (40 soru) 5.117; Fen Bilimleri (20 soru) 3.212 

AYT: Türk Dili ve Edebiyatı (24) 6.448; Tarih-1 (10 soru) 1.945; Coğrafya-1 (6 soru) 2.303; Tarih-2 (11 soru) 1.268; Felsefe Grubu (12 soru) 2.020; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi/Ek Felsefe (6 soru) 1.601; Matematik (40 soru) 5.297; Fizik (14 soru) 1.462; Kimya (13 soru) 1.891; Biyoloji (13 soru) 2.411 

YDT: Almanca (80 soru) 37.268; Arapça (80 soru) 38.316; Fransızca (80 soru) 40.744; İngilizce (80 soru) 39.054; Rusça (80 soru) 45.387 

Haberin Devamı

Af çözüm mü? 

Görünen o ki öğrenci affı çıkmak üzere. 

Peki, çare olur mu? 

Nasıl çıkacağına bağlı. 

Öncekilerden pek bir farkı olmazsa umutlar bir başka bahara kalabilir. 

Bu yüzden YÖK’ün TBMM’yi tüm ayrıntılarıyla bilgilendirmesi gerekir ki yeni aflara gerek kalmasın, milyonlarca öğrencimiz, yarım kalan öğrenimlerini tamamlasın. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın grup toplantısındaki sözleri 2.5 milyon gencimize umut ışığı oldu: “Bir süredir üzerinde çalıştığımız öğrenci affı teklifini önümüzdeki günlerde Meclisimizin takdirine sunuyoruz. Bu teklif, lisans, yüksek lisans, doktora seviyesindeki öğrencilerimizden eğitimlerini bırakmak mecburiyetinde kalanlara belirli şartlarda okullarına dönüş yolunu açıyor...” 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve muhalefet de öğrenci affını destekleyeceklerini daha önce duyurmuşlardı. Yani her an çıkabilir. 

Af çıkması durumunda kendi isteğiyle üniversiteden ayrılan, yabancı dil hazırlıkta başarısız olan, çeşitli nedenlerle kaydını donduran öğrencilere üniversite kapısı yeniden açılacak. Açıköğretim fakültelerinde dört yıl üst üste kaydını yenilemeyenlerin de aftan yaralanmaları bekleniyor. 

Haberin Devamı

Aslında bu bir af değil, yeni bir sınav hakkı. 

Başarılı olanlar yoluna devam edecek; edemeyenler, yeni af çıkıncaya kadar sabırla bekleyecek. 

Mümkün olduğunca fazla gencimizin yararlanabilmesi için önceki aflarda yaşanan mağduriyetlerin ortadan kaldırılması gerekir. 

YÖK her ne kadar öğrenci affına sıcak baksa da üniversitelerin aynı kanıda olduklarını söylemek abartılı olur. Aftan yararlanıp üniversiteye dönenlerin sayısının bu kadar düşük olması biraz da bu yüzden!.. 

YÖK verilerine göre 2 milyon 543 bin 865 öğrenci var. Bunun önemli bir bölümü açık öğretim, üçte biri ise örgün öğretimden kopanlar. 

Öğrenci affı en son 2018’de çıkmış ve 63 bin öğrenci yararlanmıştı. Bu yıl da 100 bin öğrenciye geri dönüş sağlarsa rekor olur! 

Peki, af kimleri kapsayacak? 

Öğrenci affından kimlerin yararlanacağı henüz netleşmedi ancak terör suçundan hüküm giyenler, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut irtibatı nedeniyle ilişiği kesilenler dışında kalanlar aftan yararlanabilecekler. 

2018’de çıkan af, yukarıdaki suçlar dışında her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile bir programı kazandıkları halde kayıt yaptırmayan, üniversitelerin hazırlık, intibak, önlisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü, birinci ve ikinci öğretim öğrencilerini kapsamıştı. 

Özetin özeti: Milyonlarca öğrenci YKS’de, bir o kadarı da TBMM’de yeni bir şans arıyor. Kendilerine bol şanslar ve hayalini kurdukları güzel bir gelecek diliyoruz...