Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çin, 1.5 milyar dolayında nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi. Hangzhou’daki G20 zirvesi için aktarma yaptığımız Pekin’de dünyanın en kalabalık şehirlerinde en başlarda yer alıyor.

Pekin havaalanına iner inmez kalabalığı hissediyorsunuz kuyruklara girerek. Aktarma yapmak da zor Pekin’den. Sürekli güvenlik kontrolü ve uzun aramalar.

Powerbankların belli kapasite üstünü uçağa almıyorlar Çin’de. Kontrollerde alınıyor yolculardan. Tam artık herhalde uçağa geçiyorum derken yeni bir kontrol geliyor.

Türkiye’den G20 zirvesini izlemeye gelen gazetecilerde belirli noktalarda durdurularak “davet mektubu var mı?”, “Neden gidiyorsunuz?” gibi anlaşılması zor sorular ile muhatap oluyor. Derdinizi anlatmak da kolay olmuyor, sürekli bir üstü geliyor görevlinin.

Haberin Devamı

Çince Kuzey’deki başkent anlamına gelen Pekin dünyanın en çok ziyaretçi çeken şehirlerinden biri. 1420’den 1924’e kadar imparatorların yaşadığı yasak şehir ise turistlerin en çok gittiği yerlerden biri. Tiananmen Meydanı ve hemen karşısındaki Mao Zedong mozolesi de her zaman kalabalık yerler.

G20’nin yapılacağı Hangzhou ise Çin’in en turistik şehirlerinden biri. 9 milyonluk şehre iner inmez Çin hükümetini hissediyorsunuz. 9 milyonluk şehir G20 için boşaltılmış. Geniş caddelerden geçerken hiç bir zaman bir daha göremeyeceğiniz boş şehri görüyorsunuz. Dükkanların da çoğu kapatılmış.

Sadece gazetecilerin kaldığı otele geldiğimiz zaman Çinlilerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyoruz. Size yardımcı olmak için en az 5 kişi ayakta bekliyor. Bir şey sorduğunuz an yine hepsi yanınıza gelmek için yarışıyor. Otelin bir katına 24 saat açık olan basın odası da kurulmuş.

Pekin de cüzdanını kaybeden bir Türk gazetecinin de cüzdanı 2 gün sonra otele getirildi. Bunun için Çinli görevliler özel tören de düzenledi.

Fotoğraf yarışı

G20 için gönüllü çalışan Çinliler sürekli sizin isteklerinizi yerine getirmeye çalışıyor. Bu esnada ise sürekli sizinle fotoğraf çektirme yarışına giriyorlar. Biri çektirince diğerleri de hemen geliyor.

Otele hem girişte hem çıkışta aranıyorsunuz. G20 zirvesinin yapılacağı mekana götürürken gazeteciler otelde aranıp özel otobüslerle götürülüyor.

Haberin Devamı

G20 zirvesindeki medya merkezine her istediğiniz an da giremiyorsunuz. Liderlerin gelme ve gitme saatlerinde yaklaşık 3 saatlik giriş çıkış yasağı konuyor merkeze girişte. Bunu bilmeden gelince de saatlerce dışarda bekliyorsunuz.

Medya merkezine girdiğiniz zaman da geçen yıl Antalya’da yapılan G20 zirvesinin örnek alındığını hissediyorsunuz. Çin Devlet Başkanı Cinping, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde Antalya’da yapılan G20 zirvesi tecrübelerinden faydalandıklarını dile getirmişti. Ancak iki zirveyi de izleyen biri olarak Antalya’nın daha iyi olduğunu gördüm.

Yiyecek, içecek ve meyve ikramlarının olduğu zirvede deniz ürünleri de bol olarak verildi. Gazeteciler yerel Çin yemekleri de yeme fırsatı buldu.

Hem hizmet hem de sunum açısından Antalya şimdiye kadar yapılan en iyi G20 organizasyonlarından biri olarak tarihe geçti.

Erdoğan’a özel ilgi

G20 zirvesinin en çok ilgi gören liderlerinden biri de Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. Liderlerle sıcak ve ayaküstü sohbetleri görüntülere de yansıdı. Ayrıca Erdoğan’ın son gün yaptığı basın toplantısında da salonda yer bulmak zor oldu. Cep telefonlarıyla Erdoğan’ın fotoğrafını çekme yarışı da dikkatlerden kaçmadı.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Putin’in dondurmaları ise zirvede konuşulan konulardan biri oldu. Putin, ev sahibi Çin Devlet Başkanı Cinping’e Rusya’dan özel dondurma getirdi. Çin Devlet Başkanı’nın, Putin’e Rusya’nın dondurmalarını sevdiğini söylediği ifade edildi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde’nin basın toplantısı da en çok ilgi görenlerden biri oldu. Bu basın toplantısında kanallardan birinden de Türkçe çeviri yapıldı.

Ayrıca zirvede telefonu kaldırdığınız zaman size yardımcı olmak üzere Türkçe bilen biri çıkıyor ve Çince çevirerek anında sorununuzu karşı tarafa iletiyor.

Çin ve G20 notları
Çin’in yerel Venedik’i Xitang

Çin’in Venedik’i olarak nitelenen Xitang kasabası ise Hangzhou’nun biraz dışında.

Evlere sadece nehirle ulaşım sağlandığı için Çin’in Venedik’i diyorlar. Tarihi doku korunduğu için yüz yıllar öncesindeki Çin’de hissediyorsunuz.

Tom Cruise başrol oynadığı “Görevimiz Tehlike 3” filminin bir kısmı da bu tarihi yerlerde çekilmiş. Geçmişe yolculuk yaptığınız Xitang’ı gezince Çin’e geldiğinizi hissediyorsunuz.

Çin ve G20 notları
Hangzhou ipek ve çay merkezi

G20 zirvesinin yapıldığı Hangzhou ipek ve çay üretim merkezi. Nehirlerin böldüğü şehrin en turistik yerlerinden biri West Lake denilen Batı Gölü. Göl UNESCO tarafından, dünya mirası listesine dahil edilip koruma altına alınmış. Gölün çevresindeki yoğun ormanlar ve bitki örtüsü de dikkat çekici.

Hangzhou’da taksiyle gezmek kolay değil. Hiç İngilizce bilmedikleri gibi anladık gibi yapıp sizi sürekli dolaştırıyorlar. Bir de bağırarak konuştukları için ortam gerilmesin diye alttan alıyorsunuz bu durumu.

Tarihi 5 bin yıla dayanan şehir her yıl milyonlarca turisti kendine çekiyor anlatılanlara göre.

Şehirde gezilecek diğer yerler ise bin yıl önce inşaa edilen 7 kattan oluşan Baochu Pagoda tapınağı, King’s Qians Temple, Xixi Natioanl Wetland Park, Six Harmonies Pagoda, Hu Xueyan Sarayı ve çay bahçelerinin olduğu Ejderha Kuyusu.