Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk defa 18 Temmuz 2003 yılında Diyarbakır’da 6 yoksul kadına 500 TL vererek başlattığı “Mikrokredi” projesindeki 15 yılda gelinen noktayı Diyarbakır’da inceledim. 2003 yılından itibaren şimdiye kadar 17 bin 389 yoksul Diyarbakırlı kadın girişimci mikro kredi almış. Toplam Diyarbakır’da dağıtılan mikrokredi tutarı ise 96 milyon 525 bin 966 lira. Diyarbakır’da halen 5 bin kadın fiilen mikrokredi almaya devam ediyor.

500 liradan 37 bin 500 lira sermayeye

Diyarbakır’da mikrokrediyi kullananlardan biri de 64 yaşındaki Fatma Karaot. Kocası ölen Karaot, şu an bisiklet kiralama işi yaparak ailesine bakıyor.

Haberin Devamı

2005 yılında 500 TL mikrokredi alan Karaot, 2 bisiklet alarak ticari hayatına başlamış.

Şimdi 20 bisikleti olan Karaot’un sermayesi ise 37 bin 500’e çıkmış.

Aynı zamanda el işi de yaparak satan Karaot’un yazın aylık geliri ise 3 bin lira.

Diyarbakır’da konuştuğum Karaot, “Kocam ölünce çocuklarımla çaresiz kaldım. Mikrokrediyi duyunca hemen başvurdum. 500 lira ile başladığım ticarette şimdi aylık gelirim 3 bin lirayı buluyor. Bir yıl önce meme kanseri oldum. Uzun bir tedavi sürecinden geçtim, ama pes etmeyerek işimin başında durdum. Bu sayede çocuklarımı kimseye muhtaç olmadan büyüttüm. Bana bu imkânı sunduğu için mikrokrediye minnettarım” dedi.

720 milyon lira mikrokredi verildi

Projenin hayata geçmesini sağlayan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Aziz Akgül ile Diyarbakır’da yaptığımız sohbette, bugün itibarıyla, 60 ilde ve 90 şubede 170 bini aşkın yoksul mikro girişimciye toplam 720 milyon liradan fazla mikro kredi verildiğini söyledi. Mikrokredi uygulamasında, teminat, kefalet, icra ve mahkeme süreçlerinin olmadığını belirten Akgül, “Vadesi gelen mikrokredi geri ödemelerinde oran yüzde 99.5’tir. Mikro kredi tamamen güvene dayanır. Burada amaç, hiçbir varlığı olmayan yoksul kişilere öncelik vererek, onların kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarına imkân verip, birer mikro girişimci olmalarını sağlamaktır” dedi. Halen fiilen 34 bin civarında yoksul girişimci kadının mikrokredi aldığını belirten Akgül, “Biz hibe vermiyoruz. Çünkü hibe yardımlarla yoksulluk önlemez. Biz küçük kredilerle gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarını istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

40 kişi istihdam etti

Diyarbakırlı girişimci kadınlar mikrokredi ile hayat buldu

Mikrokredi alarak kendi işini kuran bir diğer isim ise 45 yaşındaki Zeynep Akar. Akar’ı, Diyarbakır’da açtığı temizlik şirketinde ziyaret ettim.

700 TL alarak başladığı ticari hayatında şu anda 40 kişi istihdam ettiğini belirten Akar, “Ailemin bulunduğu zor şartlardan dolayı okuyamadım. 21 yaşında evlendim. Engelli bir çocuğum oldu. Eşim beni terk etti. Kendi ayaklarımın üzerinde durmak ve engelli çocuğuma bakmak için 2011 yılında mikrokredi aldım. İlk önce kozmetik ürünler sattım. Daha sonra temizlik şirketi kurdum. Şu anda sermayem 40 bin lirayı aştı. Halen şirketimde 40 kadın istihdam ediyorum. Mikrokredi bana cesaret, özgüven ve başarı verdi” dedi.