Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Irak, terörle mücadele ve Kalkınma Yolu Projesi’ni konuştuk. Bakan Uraloğlu, Irak ve Türkiye’nin bölgenin güvenliği ve ticaretinin artması için terörle mücadele konusunda iş birliğini mutlaka artırması gerektiğini söyledi.

Ulaştırma Bakanı Milliyet’e Irak’ı ve Kalkınma Yolu’nu anlattı: Hem güvenlik hem ticaret artacak

Kalkınma Yolu Projesi’nin ekonomi ile güvenlik anlamında bölgeye ve nakliye işine büyük katkı sağlayacağını belirten Bakan Uraloğlu, “Kalkınma Yolu’nu hayata geçirince bölgede iş birliği de doğal olarak gelişecek. Kalkınma Yolu hem kısa hem de Irak’ın güvenliğine katkı sağlayacak. Irak’ta hâlâ güvenli ortam da yok. Türkiye işin içerisinde olduğu zaman o güvenli ortam otomatikman tesis edilme noktasında ciddi bir adım atılmış oluyor. Orada Kuzey Irak Kürt yönetiminin tutumu önemli. Onlar da bu süreçte varlar. Bu projeyi hayata geçirdiğimiz zaman Süveyş Kanalı’ndan 35 gün olan seyahat veya nakliye süresi 25 güne düşüyor. 10 gün korkunç bir zaman, 3’te 1 gibi bir azalma oluyor. Otomatikman orası ciddi bir kapasite alacaktır” diyor.

Haberin Devamı

Kalkınma Yolu Projesi’nde Türkiye ve Irak’ın olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, projeye komşu ülkeleri de dahil etmenin iyi olacağını söyledi. Bakan Uraloğlu, “Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar ‘biz de katılalım’ diyorlar. Komşu ülkeleri de dahil etmek iyi olur. Suudi Arabistan da var” diyor.

Terörle mücadele sınır dışında

Türkiye’nin de büyük devletler gibi terörü kendi topraklarının dışına Suriye ve Irak’a ittiğini dile getiren Bakan Uraloğlu, “Rusya ve ABD savaşı kendi sınırlarının dışında yapıyor. Büyük devletlerin stratejisi bu. Çin aynı gayret içinde. Türkiye’de bunu yapmaya başladı. Eğer biz sınır ötesi operasyonları yapmamış olsaydık Kuzey Irak’ın içlerine 40-50 km girmemiş olsaydık biz bugün Türkiye’de her gün bir terör saldırısını konuşuyor olurduk. Terörün artık son çırpınışları” vurgusu yaptı.

Hayati bağlantı yolu

Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Şanlıurfa-Ovaköy arasına 320 kilometre uzunluğunda yeni bir otoyol inşa edeceklerini belirten Bakan Uraloğlu, “Bu proje ile Hindistan, Doğu Asya ve Basra Körfezi ülkelerinden Irak’ın güneyinde inşa edilmekte olan FAV Limanı’na gelecek yüklerin, 1200 kilometrelik çift yönlü otoyol ve demir yolu inşa ederek, Türkiye’ye ulaşmasını planlıyoruz. Irak’tan başlayıp Ovaköy’den Türkiye’ye gelen bu yeni uluslararası koridor sayesinde Güney Asya ve Orta Doğu’yu, Avrupa, Kafkasya ve Kuzey Afrika’ya yeni bir güzergâh üzerinden de bağlayacağız. Kuzey-güney koridorunda bölgemiz için hayati bir bağlantı da tesis etmiş olacak bu sayede” diyor.

Haberin Devamı

Kalkınma Yolu Projesi’nin de ne kadar önemli olduğunu Kızıldeniz’deki gelişmelerin gösterdiğini dile getiren Bakan Uraloğlu, “Bugün sıkıntı var Kızıldeniz’de. Büyük konteyner taşıyıcıları Ümit Burnu’nu dolaşıyor artık. Biz Kalkınma Yolu’nu bugün yapmış olsaydık artık orası kullanılırdı. Ne kadar doğru girişim olduğunu görebiliyoruz” diyor.