Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

CHP adayı İnce’nin sosyal yardımlara ilişkin vaatlerini eleştiren Bakan Kaya, “İnce önce yaptıklarımıza bir baksın. Kurumlarda yetişen çocuklarla ilgili de yanlış bilgi almış. Çünkü halen var olan bir uygulamayı vaat ediyor” dedi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin sosyal yardımlara ilişkin vaatlerinin kendi iktidarlarında zaten hayata geçirildiğini savundu. Bakan Kaya yoksullukla mücadeleden kadın istihdamına, çocuklara hayvan sevgisinin artırılmasından aileyi güçlendirme çalışmalarına, CHP adaylı İnce’nin sosyal yardımlarla ilgili vaatlerinden kadınların güçleneceği 5 alana kadar pek çok konuda Milliyet’in sorularını şöyle yanıtladı:

Haberin Devamı

Yaptıklarımızı İnce vaat ediyor

- Yoksullukla mücadele için neler yapıyorsunuz?

Yoksulluk bizim için önemli. Çok ciddi bir mücadele başlattık ve başarılı olduk. İktidara geldiğimiz 2002’de kişi başı günlük harcaması 4.3 doların altında olan insanımızın oranı yüzde 30’du. Bugün bu oranı yüzde 1.58’in altına indirdik. Türkiye olarak son on beş yılda mutlak yoksulluğu tamamen bitirdik ve şu an gelişmiş ülkelerin mücadele ettiği nispi yoksullukla mücadele ediyoruz biz de. Önümüzdeki dönemde hedefimiz bunu tamamen sıfırlamak. Hükümetlerimiz döneminde şartlı eğitim yardımları dönemini başlattık ve bugün 2.3 milyon evladımızın annelerine şartlı eğitim yardımı veriyoruz. Önümüzdeki dönemde şartlı eğitim yardımı verdiğimiz çocuklarımızdan başarılı olanlarına ileride öğrenim hayatlarına devam ettiklerinde Aile Bakanlığı olarak burs vermeyi hedefliyoruz. Şartlı eğitim yardımları çocukların eğitim hayatından kopmamasını sağladı, okullaşma oranlarında çok büyük artışı sağladık. Kız çocuklarının okullaşma oranında yüzde 45’lerden 82.5’lere yükseldik. Ortaöğretimde yüzde 45’ten 82.5’e çıktık. Ama bunu da yeterli görmüyoruz, yüzde 100’ü hedefliyoruz. Yükseköğrenimde kız çocuklarının okullaşma oranında yüzde 14’lerden 44.3’lere çıktık. Yaklaşık 300 bine yakın eşi vefat etmiş kadınımıza verdiğimiz destekle -aylık 275 lira gibi- yanlarındayız. Tam bir sosyal devlet anlayışıyla hizmet ediyoruz.

Haberin Devamı

2 milyon kart

- CHP’nin adayı İnce’nin sosyal yardımlarla ilgili vaatlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Maalesef seçim meydanlarında duyuyoruz, işte makarna, kömür muhabbetleri yapılıyor. ‘Biz sizi öyle makarna, kömürle değil, yardımı insan gibi vereceğiz’ diye bağırıyorlar. Ama bunu söyleyen Sayın İnce’nin haberi yok bence. Biz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak sosyal yardım kartı uygulamasını bundan yıllar önce hayata geçirdik. O kartlarla istedikleri yerde istedikleri ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. 2 milyon vatandaşımıza sosyal yardım kartı aracılığıyla hizmet veriyoruz. Makarna, kömür muhabbetinin hiç gereği yok. Seçim zamanı değil, her zaman yapılan yardımlar. İşte bu makarna, kömür, göbeğini kaşıyan adam muhabbetiyle eş değerdir. Vatandaşı ve seçmenin iradesini küçük görmedir. Vatandaşı küçük görmesinler. Sosyal yardım kartı uygulamasında da kart vereceğiz diye seçim meydanlarından söyleyenlere söylüyorum: Biz çoktan verdik bu kartları ve vatandaşlarımıza biz böyle hizmet veriyoruz. İnce bizim yaptıklarımızı vaat ediyor. İnce kurumlarda yetişen çocuklarla ilgili de yanlış bilgi almış. Çünkü halen var olan bir uygulamayı vaat ediyor. Ak Parti iktidarları döneminde kurumlarda yetişen çocuklarımız zaten devlet kadrolarında istihdam ediliyor. Kurumda yetişen çocuklarımızdan 45 bin 745’i kamu kurumlarında istihdam edildi.

Haberin Devamı

- Engelliler için ne yapıyorsunuz?

Engellilerimizin yine hayatında çok büyük dokunuşlar yaptık. Eğitim hayatının içerisinde yer almasını istedik. İktidara geldiğimiz dönemde 50 binlerde olan engelli öğrenci sayımız bugün 350 binlere yakın. Eğitim alan engellilerimizin aynı zamanda istihdamın içerisinde de yer almalarını istiyoruz ki tam olarak sosyalleşsinler. Bunun için işte kamudaki engelli sayılarımızı 10 katın üzerinde artırdık, 5 binlerden 54 binlere çıkarttık. Özel sektörde 104 bini aşkın engellimiz var. Biz engelli bireyler için tam bir engelsiz Türkiye oluşturmak üzere çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde erişilebilirlik konusunda çok ciddi çalışmalar yapacağız. Yeni yapılan her binanın engelsiz bir şekilde yapılması için takipleri yapacağız. Kamu binalarından başladık. Teşvik için 30 milyona yakın destek verdik. Engelli aylıklarını yüzde 40-70 arasında 400 lira, 70’in üzerini 600 lira yaptık. Engelli evde bakım desteğimizle, 505 bin engelli ve yaşlımızın ailelerine destek oluyoruz. Temmuz ayı içerisinde engelli maaşlarımız zamlanacak. Evde bakım aylığı 1158 lira olacak.

Yaptıklarımızı İnce vaat ediyor

Kadınlar 5 alanda daha güçlü olacak

- Kadını yoksulluktan kurtarmak için neler yapacaksınız?

Kadınlarımıza verdiğimiz teşvikler var, krediler var. 15 bin liraya kadar kendi işini kursun diye sosyal yardımlaşma, dayanışma vakıflarımızın üzerinden krediler veriyoruz. Kadınların istihdamın içerisinde yer almasını istiyoruz. Ak Parti iktidarında kadının iş gücüne katılımı yüzde 33’leri buldu, biz önümüzdeki dönem yüzde 41’leri hedefliyoruz. Son 10 yılda 4 milyona yakın kadın istihdamını sağladık. Toplamda sağladığımız istihdam Avrupa’nın toplamından daha fazla.

- Kadın istihdamını nasıl artıracaksınız?

İstiyoruz ki bütün kadınlarımız istihdamın içinde yer alsınlar. Ama en çok da önümüzdeki dönem ihtiyacımız olan alanlardan bir tanesi olan bilişim sektöründe kadın istihdamını artırmak. Çünkü önümüzdeki yıllar Türkiye’nin özellikle yerli ve millî teknolojilerle daha güçlü bir Türkiye olmasının önünü açması yolunda ilerliyoruz. Biz bu konuda Aile Bakanlığı olarak 2018-2023 Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planımızı hazırladık. Strateji belgemiz ve eylem planımız 5 ana eksenden, başlıktan oluşuyor: Ekonomi, eğitim, sağlık, karar alma mekanizmalarında kadın ve medya olmak üzere. Biz bu 5 alan içinde kadınların çok daha güçlü olduğu adım adım politika önerilerimizi belgeledik ve 2023 yılına kadar inşallah kadınlarımız için belirlediğimiz bu 5 alanda mücadelemizi sürdüreceğiz. Kadınlarımız bu 5 alanda çok güçlü olacak.

- Bilişimde neler yapacaksınız?

Bilişimde 200 bin kadın istihdamını sağlayacağız. Bilişime kadın eli değecek. Biz yerli ve milli teknolojilerle Türkiye’mizin gelişmesini sağlayacağız. Bugün savunma sanayisinde yüzde 65 yerli ve milli, yüzde 100’ü hedefliyoruz... İHA’ları ziyaret ettiğimizde oradaki kadın mühendislerimizle gurur duyduk. Kadınlarımızı özellikle bu alanlarda destekliyoruz. ‘Türkiye’nin mühendis kızları’ projemiz var. İnşallah onun da meyvelerini göreceğiz. Mühendislik eğitimini tercih eden kızlarımıza burs veriyoruz. Burs verdiğimiz kızların istihdamını da sağlayacağız. Çok daha fazla kızımızın önümüzdeki dönem bu STEM denilen alanlarda, fen, matematik, mühendislik, teknoloji alanlarında yetişmesini sağlayacağız inşallah. Şu an kadın mühendislerin oranı Türkiye’de yüzde 30’larda, biz bunu da yüzde 50’lere çıkartmayı hedefliyoruz.

‘Aile toplumun temel taşıdır’

- Aileyi güçlendirmek için neler yapıyorsunuz?

Aile bizim için toplumun temel taşı. Ailenin güçlü olması için kadının güçlenmesi lazım. ‘Güçlü kadın, güçlü aile, güçlü toplum’ yaptık sloganımızı. Aile kurumunun özellikle korunması, geliştirilmesi son derece önemli bizim için. Yeni başlattığımız ASDEP projemize son derece önem veriyoruz. Hane ziyaretleri yapıyoruz, aileleri evlerinde ziyaret ediyoruz ve ailenin neye ihtiyacı varsa, kurduğumuz bilişim altyapısıyla birlikte anında çözüm üretecek bir kapasiteyle ilgili bütün kurumlar, paydaş kurumlar, kuruluşlarla birlikte ailemizin sorunlarına arz odaklı bir hizmet anlayışıyla çözüm üretmeyi hedefliyoruz. Bugün 3 bin ASDEP personelimizle Türkiye’de 500 bine yakın haneyi ziyaret ettik. 1.2 milyona yakın vatandaşımızın hayatına dokunduk. Önümüzdeki dönem ASDEP personelimiz yeni dönemde inşallah bir 4 bin daha 2018 yılı içerisinde almayı hedefliyoruz. 7 bin ASDEP personelimiz olacak. Ailelere yeni dönemde çok daha fazla özel bir hizmet vereceğiz. Ülkemizin sosyal risk haritalarını oluşturacağımız bir dönemi başlatacağız inşallah. Bir eve gittiklerinde eğitim hayatından kopmuş çocuk varsa anında çocuğumuzu okula döndürüyoruz. Bir eve gittiğimizde yaşlı, bakıma muhtaç birisi varsa anında Bakanlığımızın, devletimizin tüm imkânlarıyla o evde desteğimizi sunuyoruz yani evin neye ihtiyacı varsa. Şiddete, ihmale, istismara uğramış biri varsa o evde hemen devletin sıcak, şefkatli elini orada hissettireceğiz.

Hayvan sevgisi artırılacak

- Sakarya’daki yavru köpeğe yapılanları nasıl karşıladınız?

Biz bu konuda bir yasal düzenleme yaptık. On buçuk yıla kadar ceza verilecek. Biz bütün canlılara, yaratılmış olan her canlıya saygı duymak zorundayız. Hayvan sevgisi de çocuklarımıza aşılamak zorundayız. Biz özellikle çocuklarımıza yönelik programlarımızda hayvan sevgisinde önümüzdeki dönem çok daha fazla öğreteceğimiz, müfredatta hayvanlara saygı, yaratılmış her canlıya saygı ve sevginin daha ciddi ve fazla olması için de ben elimden geleni yapacağım. Aslında müfredatımızda var ama biraz daha kuvvetlendireceğiz. Ben de elimden geleni yapacağım, çünkü çok üzüldüm.