Ahmet Talimciler

Ahmet Talimciler

egespor@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türkiye’ye modern güreşte dünya şampiyonluğunu kazandıran ilk sporcumuz olan Muharrem Candaş 88 yaşında hayata veda etti. 1950 yılında Stockholm’de Grekoromen stilde 87 kiloda dünya şampiyonu olan Candaş, Ata sporumuz güreşte uluslar arası arenada elde ettiği başarılı sonuçlarla adını altın harflerle güreş tarihine yazdırmıştır.
Yaşamında karşılaştığı bütün zorluklara karşın eğitimini de ihmal etmeyen efsane güreşçi, sadece güreş minderinde ilkleri başarmakla yetinmemiştir. 1948 yılında sporculara verilen ‘Lands Kamp’ nişanı ile 1974 yılında verilen ‘Compeonatos de Europa Madrid Espana’ nişanlarının da sahibidir. Ayrıca dönemin spordan sorumlu devlet bakanı Fikret Ünlü tarafından ‘Republic of Türkiye General Directorate of Youth and Sport’ kupasına da layık görülmüştür.
Muharrem Candaş, spordan sonra girdiği ticaret yaşamında da yine ilklerin insanı olma özelliğini sürdürmüş ve Türkiye’de spor malzemeleri ticaretini kuran ilk kişi olmuştur.

Candaş efsaneydi
Gündelik hayatın keşmekeşi içerisinde dilimize yerleşen ve yerli yersiz kullandığımız ‘Efsane’ kelimesini spor/futbol alanında gerçek anlamda hak eden çok az sayıda insan bulunmaktadır. İşte Muharrem Candaş, sportif başarılarının yanı sıra hayatının geri kalanında da her zaman içinde yaşadığı kentin sportif etkinliklerinin aranan isimlerden biri olarak, bu kelimeyi fazlasıyla hak etmiştir.
İzmir’in ve ülkemizin yetiştirdiği büyük güreşçilerden biri olan Muharrem Candaş’ın adının ölümünden sonra gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için en kısa zamanda bir spor tesisine verilmesi sağlanmalıdır. Bir dönem ülkemizin sporuna/ futboluna emeği geçmiş ve sayıları hızla azalan kuşağın temsilcilerinin ölümleri beklenmeden fazlasıyla hak ettikleri değer ve ilginin kendilerine gösterilmesi için her türlü birim seferber edilmelidir.
Bu nadide isimleri öldükten sonra değil ölmeden hatırlamak ve onların bizler için yaptıklarını asla unutmayacağımızı gösterebildiğimiz zaman, bu kentte ve bu ülkede pek çok şeyin değişeceğini göreceğiz.