Ahmet Talimciler

Ahmet Talimciler

egespor@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yürütücüsü olduğum Türkiye’de futbol, taraftarlık ve kimlik konulu tübitak projesi kapsamında geçen Cuma gününden itibaren dört gün boyunca bölüm arkadaşlarım Engin Önen ve Bekir Balkız’la birlikte İstanbul’da Çarşı ve Genç FB’liler grubu liderleri ile görüştük.
Pazar günü İnönü stadında Beşiktaş ve Galatasaray arasında oynanan karşılaşmayı ve ardından yaşanan kutlamaları izledik.
Dört gün boyunca gezdiğimiz kent beni ve iki arkadaşımı adeta büyüledi. Coğrafyanın ve tarihin böylesine iç içe geçtiği ve yaşayanlara bulunmaz bir ortam sağladığı başka bir kent herhalde ender bulunur.
İstanbul’un son yirmi beş yıl içerisinde ülkemizin her alanındaki kaynağı kendine doğru çekmesinden sonra diğer kentlerin yaşadığı sıkıntılar futbol alanında da kendisini hissettirdi. Belki de bu süreci öngörmekte en fazla zorlanan kent İzmir oldu. İzmir kenti sanayi, ticaret, basın ve pek çok alanda olduğu gibi futbol alanında da geleceği iyi okuyamamasının sıkıntılarını çekti/çekmeye devam ediyor. 

İzmir aşağı kalmıyor

Beşiktaş-Galatasaray karşılaşması öncesinde stadyum çevresinde başlayan hareketlilik, doksan dakika boyunca hiç susmayan ve takımını gerçekten yürekten destekleyen taraftarlarca maç sonrasında da sürdü.
Çarşı grubunun niçin diğer takım taraftarlarından daha farklı bir yapılanma olduğunu da gerek liderleri Alen Makaryan’la yaptığımız röportaj da, gerekse de stadyum içindeki açılan pankartlar ve maç boyunca sürdürdükleri etkinliklerde görmüş olduk.
Karşıyaka ve Göztepe amigoları ile yaptığımız görüşmelerin ışığında İzmir’in taraftarları yönlendiren isimlerinin, İstanbul’daki benzerlerinden aşağıda kalmadıklarını hatta pek çok konuda çok daha ileride olduklarını söyleyebilirim. İzmir’in asıl beklentisi süper ligden ziyade futbol’da yaşanacak coşku ve rekabet. Karşıyaka ve Göztepe taraftarlarının buluştuğu bir ortamda yaşanacak coşku çok daha fazla ve renkli olacaktır.