Türkiye günlerdir yanıyor... Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yaptığı açıklamaya göre son bir haftada çıkan orman yangını 624... Birçok köy boşaltıldı, bazı yerlerde evler yandı... Yangınları söndürmek için savaşan iki görevli şehit oldu. Sosyal medya, internet ve haber kanalları, ciğerlerimizi yakan görüntülerle dolu. O yüzden bu ülkede yaşayıp ormanlarımızın nasıl yandığından haberdar olmayan yok. Bu yangınlardan haberdar olmalarına rağmen saçlarını taramaya devam edenler de var, tatilin tadını çıkardıkları plajlardan karşı taraftaki alevleri izleyenler, ilçenin bir yanı yanarken diğer yanda vur patlasın çal oynasın yapanlar da var.
Deniz Sipahi, dün Hürriyet’teki köşesinde bir toplantı için gittiği Çeşme’deki yangın nedeniyle mahalleler boşaltılırken, görevliler yangını söndürmek için canla başla çalışırken, Alaçatı’da müziğin hiç susmamasını ve eğlencenin tüm hızıyla devam etmesini eleştirdi.
Türkiye’de binlerce görevli, çıkan orman yangınlarını söndürmek için gece gündüz demeden çalışırken Instagram’da 547 bin takipçisi olan İmren Karadeniz adlı bir dijital içerik üreticisi, yangın görüntüsünü arkasına alıp çektirdiği fotoğrafları şu notla paylaştı:
“Bazı gün batımları gerçekten bambaşka hissediliyor, tıpkı bu an gibi.”
Sosyal medya kullanıcıları “Sana kendini bambaşka hissettiren o yerde üç köy kül oldu, bir kişi yatağında can verdi” diye eleştirince onu kaldırıp yerine yangınla mücadele eden itfaiye erinin fotoğrafını kullandı.
Tepkiler dinmeyince de, “Dün akşam yapmış olduğum paylaşımda arka planda yer alan görüntünün bulut değil, duman olduğunun maalesef farkında değildim. Sizlerin yorumlarıyla fark ederek kaldırdım” diye açıklama yaptı.
Arkasındaki yangın bulutunu gün batımı zanneden birinin yarım milyondan fazla takipçisinin olmasına ve silmek zorunda kaldığı paylaşımı bile 7 bine yakın insanın beğenmesine ne demeli?
Trabzon’da üçüncü kez festival coşkusu
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin bu yılki altıncı durağı Trabzon oldu. 5-13 Temmuz tarihleri arasında sürecek festivalde Trabzon; konserler, sergiler, atölyeler, söyleşiler, tiyatro ve opera gösterileri olmak üzere 400’e yakın etkinliğe ev sahipliği yapacak. Bunlar arasında Hisart Canlı Tarih Müzesi’nden seçilen 244 eser arasında Atatürk’ün orijinal üniformasının yer alacağı ‘Milli Mücadele’ sergisi de var.
Festivalin ilk yılında Trabzon’da değildim, ancak ikincisini yerinde takip ettim.
Bir kez daha doğup büyüdüğüm şehirdeki festivali takip etmek üzere Trabzon’dayım.
Bizim şehre bir şeyi beğendirmek zordur, mutlaka eleştirecek bir yanı bulunur. Bu yıl da “FB’nin marşını yapan Kıraç’ın Trabzon’da ne işi var?” diye eleştirenler oldu.
Yıkıcı değil, yapıcı olduktan sonra her türlü eleştiriye eyvallah.
Geçen yıldan biliyorum, bu yıl festival nedeniyle düzenlenen konserlere Trabzonluların ne denli ilgi gösterdiğini. O yüzden bu yılki festivalde sahne alacak Serkan Kaya, Oğuzhan Koç, Ekin Uzunlar, Gökhan Tepe, Kıraç, Merve Özbey, İsmail Türüt ve Fatma Turgut konserlerinin de aynı ilgiyi göreceğine eminim.
GÜNÜN SÖZÜ
“Uğraşarak düzeltemediğinden, vazgeçerek kurtulursun.” (Frida Kahlo)