Geçtiğimiz günlerde 25’inci kuruluş yılını kutlayan Şans Restaurant, deneyimli servis elemanlarıyla “ciddi” bir lokanta. Öğle saatlerinde iş yemeği için gelenler ağırlıkta. Akşam saatlerinde ise düzgün yemeği düzgün servisle yemek isteyenler geliyor.
İstanbul’un ilk doğru dürüst lokantalarını ve eğlence merkezlerini zamanın disk jokeyleri (DJ) açtı.1970’li yılların başında varlıklı, orta yaş ve orta yaş üzeri İstanbullular kışları Uludağ’daki otellere giderdi. İstanbul’da Büyük Kulüp, Anadolu Kulübü ve Moda Kulübü, Yüzme İhtisas Kulübü gibi kulüpler seçkinlerin mekanıydı. Osmanbey’de Batı Kulüp, Harbiye’de Tiffany, Boğaz’da Sait Halim Paşa Yalısı öne çıkan eğlence yerleriydi. Buralarda da disk jokeyler müzik yapardı. Mehmet Tuna, Ahmet Çapa, Cüneyt Kurt, Tevfik Dölen, Celal Çapa daha sonra lokanta sahibi olan o günlerin sevilen, başarılı DJ’leridir.
Mehmet Tuna ve Metin Fadıllıoğlu 1975 yılında Etiler Şamdan’ı kurdu. Ahmet Çapa, Celal Çapa, Cüneyt Kurt da lokantacılığa soyununca işler büyüdü; bölünmeler oldu. Ahmet Çapa, Mehmet Tuna, Metin Fadıllıoğlu, Park Şamdan’ı kurdu. 1980’lerde Büyükdere’de ve Büyükada’da Şamdan açıldı. Metin Fadıllıoğlu gruptan ayrılarak önce Ulus 29’u, sonra Çubuklu 29’u işletmeye başladı. 1992‘de Mehmet Tuna’dan ayrılan Celal Çapa Şam-Sa’yı kurdu. Gruptan 1992 yılında kopan Cüneyt Kurt, Şamdan’ın servis sorumlusu Sait Can ve mutfak sorumlusu Ali Ekber Sarıgül ile birlikte Şans’ı açtı. Zorlanınca dostu Niso Adato ortak oldu. Bir süre sonra Cüneyt Kurt, Şans’ı Niso Adato’ya devrederek yeni maceralara atıldı. Bice’yi, Escape’i, Mayadrom Bistro’yu, Mirror’ı, La Banquet’i kurdu. Bodrum’da Sandal’ı işletti. Şimdilerde Palandöken’de Sway Otel’de Apres-Ski Bar ve gece kulübünü işletiyor. İstanbul’da salı akşamları Frankie’de müzik yapıyor.
Uzun soluklu
Cüneyt Kurt’un kurduğu, Niso Adato’nun yaşattığı Şans, İstanbul’un uzun soluklu lokantalarından biri oldu. Geçtiğimiz günlerde 25’inci kuruluş yılı kutlandı. Şans Restaurant, Akdeniz ve Avrupa mutfağı ağırlıklı bir “kent lokantası”. Kapalı bölümünde ve bahçesinde, tertemiz kolalı beyaz örtülerle kaplı masalarında, kaliteli ve farklı porselen tabakları, doğru dürüst bardağı, çatalı, bıçağı ve deneyimli servis elemanlarıyla “ciddi” bir lokanta. Büyükdere Caddesi üzerine sıralanan Kanyon gibi dev alışveriş merkezlerinin, Tekfen ve Apa Giz Tower gibi iş merkezlerinin, Yapı Kredi, İş Bankası ve Akbank kulelerinin hemen arkasında olduğundan öğle saatlerinde iş yemeği için gelenler ağırlıkta. Akşam saatlerinde sakin bir ortamda düzgün yemeği düzgün servisle yemek isteyenler geliyor. Adato şarabın iyisine ve yemeğe meraklı bir genç. Başka sektördeki uğraşları yanında Şans’ın kalitesinin yükseltilmesine özen gösteriyor. Şans’ın genç mutfak şefi Okan Öztürk. İstanbul’daki ünlü otellerin mutfaklarına gelen dünyanın önde gelen ustalarıyla birlikte çalışarak onlardan öğrendiklerini menüye ekliyor. Şans’ın kurulduğundan bu yana ortağı ve salon şefi. Sait Can deneyimli bir servis ekibiyle hizmet veriyor.
Şans’ın bir farklılığı mevsiminde kuşkonmaza, mantar çeşitlerine ve sebzelere menüde ağırlık vermesi...
Maskotu papağan
Közde patlıcanlı, sebzeli, ördekli, deniztaraklı risottoları da güzeldir ama fırında pamuk gibi pişirilen dana kaburgası pek lezzetli oluyor.
Balık çorbası, bonfile carpaccio’su, somon tartarı, ıspanaklı ve keçi peynirli ravyolisi de pek güzel. Kaz ciğerini tavada kızarttıktan sonra karamelize ederek balzamik sirkeyle tatlandırılmış elma dilimi üzerine oturtuyorlar. Balık çorbası, ağır ateşte uzun süre pişirilen kuzu gerdanı beğenilen yemekleri. Dinlendirilmiş dana pirzola, dana yanağı, kömür ızgarada dana file, Cafe de Paris soslu bonfile, menüdeki et yemekleri... Giriş yemekleri 30-40 lira. Balık çorbası, dana carpaccio, deniz tarağı, kaz ciğeri gibi özel yemekler 40 lira dolayında. Makarna ve risottolar 30-40 lira. Et yemekleri 80 lira. Şans lokantasının bir özelliği de kapıda duran, 1994 yılından bu yana gelen gideni merhaba diye selamlayan sevimli papağanı Yakup. Şans’ta yemek yemenin ve Yakup’u selamlamanın faturası kişi başına 135 lira dolayında.