Ali Rıza Kardüz

Ali Rıza Kardüz

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bartın’a hem Bartın’ı ve Bartınlıları sevdiğim için hem de Amasra’da Hoşafçı’nın Yeri’nde mezgit tava yemek için sık sık giderim.
Ne var ki Hoşafçı Hasan geçenlerde öldü. Ama karısı Fatma Martı gene mutfakta balıkları kızartıyor. Lokanta ile ise deniz kenarındaki binanın sahibi olan ailenin büyük oğlu İstanbul’da büyük sanayi gruplarında üst yöneticilik yapan ODTÜ mezunu Münir Çekici ilgileniyor.
Münir Çekici lokantanın ve mutfağın elini yüzünü düzelttirmiş. Yepyeni, tertemiz bir lokanta ortaya çıkmış. Lokantanın denizin üzerindeki terasında her mevsim balık yemenin zevki başka oluyor. Kocaman da bir kapalı bölümleri var.
Yıllar önce ilk rastladığımda Hasan Martı’ya “Hoşafçı” unvanının nereden geldiğini sormuştum. O da anlatmıştı. Babası küçük çocuk iken hoşaf tenceresine düşmüş. O günden sonra babasını Hoşafçı diye çağırmışlar. Babası ölünce unvanı oğluna geçmiş. (Hoşafçının üç kızı var. Oğlu olmadığından unvanı devam edemiyor.)
Hoşafçı aslında balıkçı idi. Tuttuğu balıkları karısı mutfakta tava veya ızgara yapar müşterilere sunardı. Şimdilerde Münir Çekici balığı Amasralı balıkçılardan alıyor.
Fatma Martı’nın marifeti balıkları yağ çekmeden tavada kıtır kıtır, lezzetli pişirmeyi becerebilmiş.
Martı’nın özelliği balığın porsiyon olarak değil tava olarak hesaba yazılması.
Bir tava balık iki-üç kişilik... Bugünlerde mezgitin tavası 35, barbunun tavası 39 TL. Gene iki-üç kişilik salata tabağı 10 TL, soğuk mezeler 5 TL. (İki-üç kişilik tavanın anlamı şu: Bir tava balık iki erkek veya üç kadın için yeterli demek.)
Biz üç erkek gittik. Bartın Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Esen Aliş, arkadaşım Şeref Özgencil ve bendeniz...
Deniz kenarında bir masaya kurulduk. Masamız ile Ayberk Akçay ve Hakan Ergin ilgilendi. Közde biber, patlıcan haydari, yoğurtlu semizotu ile yemeğe başladık. Bir tabak fener balığı kavurmayı paylaştık. Tadı damağımızda olduğundan taa Amasra’ya gitmeyi göze aldığımız mezgit tava yedik. Tadı pek güzeldi. Hiç yağ çekmemişti. Kıtırdı. Daha sonra ısrar üzerine birer takoz ızgara Karadeniz palamutunu tattık.
Yemek de servis de pek iyi idi. Amasra’nın havası, mis gibi kokan denizi de caba.
Ayberk Akçay’a bir kişi normal olarak kaç para öder diye sordum. Üç kişi bir tava balık paylaşır, yanına salata ekmek 15 TL’ye masadan kalkılır dedi. Büyük şehirlerdeki lokantaların fiyatı ile mukayese edilemeyecek bir fiyat. İşte onun için özellikle hafta sonları Ankaralılar Amasra’ya akın ediyormuş. Bazıları günü birlik geliyor, bazıları hafta sonları otellerde kalıyorlarmış. Deniz kenarındaki lokantaların ve otellerin sayısı artmış.