Ali Rıza Kardüz

Ali Rıza Kardüz

Tüm Yazıları

Ekimde Bodrumluların “sarı yaz” dediği bir dönem yaşanıyor. Deniz çarşaf, hava limonata… Tam Bodrum’un zevkinin çıkarılacağı günler. Ne yazık ki, yabancı turistler olmayınca Bodrum’da hayat “Okul Tatil Dönemi” ile sınırlı oluyor. Okullar açılınca, çocuğu olanlar Bodrum’u terk ediyor da…. Çocuğu olmayanlar nerelerde? Bırakınız köyleri, Bodrum’un içi bile bu yıl erken tenhalaştı.

Bir zamanların en canlı köyü olan Türkbükü’nde, “Köprünün bu yanında tanesi 7 liraya, öbür yanında tanesi 70 liraya lahmacun yenilen tesislerin tamamına yakını kapanmış. O güzelim sahil boyunda 2-3 Bodrum sevdalısı ile 200-300 sokak köpeği geziniyor. İşte o kadar.

Haberin Devamı

Ama Türkbükü’nün “Miam”ı açık. Yıllardır yaz-kış demeden öğleden, gecenin geç saatlerine kadar açık...

Haluk Bingöl, Bodrumlu olmadan Bodrum sevdalısı olan İstanbullulardan... Türkbükü’nü o kadar sevmiş, Türkbükü’ne o kadar gidip gelmiş ki… Sonunda “Bir lokanta açayım da buradan hiç ayrılmayayım” diyerek 9 yıl önce Miam’ı açmış. Şimdilerde kızı Hande de babasına destek veriyor.

Yaz-kış bahçe

Miam, Türkbükü’nün girişinde. Dev bir dut ağacının altında. Yaz-kış, kapalı bölümü de bahçesi de açık. Bodrum severler, hava şartları ne olursa olsun bahçede oturmayı, bahçedeki bar tezgahının önündeki yüksek iskemlelere tünemeyi seviyor. Miam’a girenlere, önce servis kaptanı Uysal Yalkı “Hoş geldiniz” diyor. Barmaid Gülay Sevim bar tezgahının etrafında tüneyenlere güler yüzü ile alkollü, alkolsüz içecekler ikram ediyor. Miam’ın menüsü, gerçek bir Akdeniz mutfağı menüsü. Mutfak sadece balık ve deniz ürünleri ağırlıklı değil. Yöresel sebzeler ve et yemekleri çeşitleri de zengin.

Yemek masaları, örtüsüyle, kaliteli tabağı, bardağı, çatalı, bıçağıyla doğru dürüst. Geçen hafta bizim masamızla barmaid Gülay Sevim’in kocası Bülent Sevim ilgilendi. Şefik Demir ona yardım etti. Menüde, zeytinyağlı otlar, ahtapot söğüş, seviçe, tapanade, palamut füme, hardallı levrek gibi soğuk tabaklar 15-35 lira arasında. Ara sıcaklardan ahtapot, kalamar ızgara, ciğer tava, börek çeşitleri 12-44 lira arasında. Ana yemeklerden köfte, bonfile, pirzola, şinitzel, küşleme, karski, mantar soslu Miam rulo 36-74 lira arasında. Makarna çeşitleri ise 29-68 lira arasında.

Haberin Devamı

Müzik geç saatlerde hızlanıyor

Biz, 3 kişi, füme et tabağını, kalamar salatasını, cibez otunu, patlıcanlı böreği, içine peynir doldurulmuş kabak çiçeği kızartmasını paylaştık. Barmaid Gülay Sevim’in tavsiyesi üzerine porçini mantarı soslu bonfileyi bölüştük. Yediklerimizi beğendik. Ama kerevizli kalamar salatası çok çok farklı ve lezzetliydi. Porçini mantarlı et çok iyi hazırlanmıştı. Eti de pişirilişi de güzeldi.

Miam’ın çok geniş, tertemiz bir mutfağı var. Yemekleri Ali Gül, Haydar Toprak, Güven Birdal hazırlıyormuş. Mutfak çalışanlarını tebrik ettim. Haluk Bingöl’ün kızı Hande, meğerse mutfak eğitimi almış. Mutfağa nezaret ediyordu. Gelelim müziğe… Miam’ın müziği, sadece Miam müşterilerini değil, çevreyi şenlendiriyor. Çok iyi bir ses düzeni olmalı ki çalınan her parça insanı etkiliyor. Miam’ın DJ’i Şenol Aycan, 35 yıldır profesyonel olarak çalışıyormuş. Son 7 yıldır da Miam’daymış. Bodrum’un “sarı yaz”ında halkımız hangi parçalardan hoşlanıyor diye sual eyledim. Yerlilerden İlyas Yalçıntaş’ın “Gel be Gökyüzüm”ü, Tarkan’ın “Çok Ağladım”ı, Ufuk Akyıldız’ın “İstanbul”u çok beğeniliyormuş. Yabancılardan Gadjo’nun “So Many Times”ı, DJ Pantelis’in “Phonky”i, Milk&Sugar’ın “Summer Time”ı istenen parçalarmış. Yemek müziği gecenin geç saatlerinde hızlanıyor, müşterileri canlandırıyor. Miam’da doğru dürüst bir yemek yenirse kişi başı 120-150 lira ödeme yapılıyor. Bizim usul paylaşanlar hem farklı yemekleri tadabiliyor, hem de daha makul bir ödemeyle masadan kalkabiliyor.