Swissotel’in restoranlarından Gaja’ya gittik, Corvus şarapları eşliğinde şık bir yemek yedik
İstanbul’daki Swissotel’in içinde değişik mutfaklara sahip lokantalar var. Miyako Japon mutfağı ile, Chalet İsviçre mutfağı ile hizmet veriyor. Gaja ise Akdeniz yemekleri sunan bir lokanta. Gaja Yunan dilinde bereket (toprak) tanrısına verilen isim imiş.
Bu lokantada Corvus şarapları eşliğinde, güzel bir yemek yedik. Onu anlatacağım.
Corvus, Reşit Soley’in Bozcaada’da ürettiği şarapların markası. Reşit Soley ünlü bir mimarımızdır. 2002 yılında mimarlığa ara verdi. Karısı Şebnem Soley ile Bozcaada’ya yerleşti. 250 dönümde bağ yetiştirmeye ve Tekel’den satın aldığı eski şarap fabrikasını yenileyerek şarap üretmeye başladı.
Şimdilerde (şarap uzmanlarına göre) çok kaliteli şaraplar üretiyor.
Gaja lokantasında Bozcaada’nın Çavuş ve Vasilaki üzümünden üretilen beyaz şarapları, Bozcaada’nın Karalahana türü üzümünden üretilen kırmızı şarabı tattık. Pek beğendik.
Çavuş üzümlü Teneia-Corvus 2006 şarabı eşliğindeki ilk yemeğimiz ayva kompostosu, yeşil ceviz ve kızarmış tost ekmeği üzerine oturtulmuş kızartılmış ördek ciğeri idi. Bizim ülkemizde ciğeri kızartmalık ördek henüz yetiştirilemediğinden, ördek ciğerleri ithal ediliyor.
İkinci yemek deniz kereviti idi. Bu yemek ile de Corvus’un Blend-Bianca 2006 şarabını tattık. Üçüncü yemek olarak kırmızı şarap sosu ve zencefilli havuç püresi ile hazırlanmış bonfile parçasını yerken Corvus’un Blend No:3 2006 kırmızı şarabı ikram edildi.
Corvus’un şimdilerde bir de Passito adını taşıyan tatlı şarabı var. Portakallı çikolata ile de bu şarabı yudumladık.
Gaja’da başlangıç yemekleri; kerevizli ravyoli, deniztarağı karpaçyo, morel mantarlı ve bezelyeli risotto 25-35 TL, tavuk ve et yemekleri 40-65 TL, balıklar 45-60 TL, kızarmış ördek ciğeri 50 TL, tatlı çeşitleri 22 TL.
Görüleceği gibi Gaja lokantası ucuz bir lokanta değil. Ama ne ödeyeceğini önceden bilerek Gaja’da yemek yemek isteyenler için önceden belirlenmiş bir “Degüstasyon” (tadım) mönüsü var. Mönü dört yemek seçmeli. Birinci seçme grubunda ördek ciğeri terin veya marine edilmiş et var. İkinci grupta somon veya tavuk ve karidesli çorbadan seçim yapılıyor. Üçüncü grup kerevizli ravyoli ile sunulan kalkan veya kırmızı şarap sosu ile hazırlanmış bonfileden ibaret. Son grup da seçmeli tatlı çeşitleri.
Dört çeşit alkolsüz yemek mönüsü 115 TL. Her yemek çeşidi ile beyaz ve kırmızı şarap ikramı halinde kişi başı 175 TL ödeniyor.
Lokantanın Osman Cebe yönetimindeki servis personeli şarap servisinde de yemek servisinde de başarılı.
Bu yazıyı okuyacakların büyük kısmının “Bu kriz döneminde insanlar işsiz kalırken, ekmek parası peşinde koşarken bunlar yazılır mı?” diyeceklerini biliyorum. Ama burası İstanbul. Burada öylesi de var, böylesi de var... Geçen hafta Çengelköy’deki Meşhur Köfteci Recep Usta’yı yazmıştım. Gaja’da bir kişi 175 TL’ye masadan kalkarken, Recep Usta’da bir kişi köfte+ekmek+piyaz 11,50 TL’ye karın doyurabiliyor.
Özay Şendir
Küfür çok ayıp, geçmişi yazmak yeter...
6 Haziran 2025
Abbas Güçlü
Yaşadığımız toprakların farkında mıyız?..
6 Haziran 2025
Zafer Şahin
Senin kısmetine Kent Lokantası düştü İstanbul
6 Haziran 2025
Abdullah Karakuş
Savaş tamtamları ile barış olur mu?
6 Haziran 2025
Mehmet Tez
Pink Floyd, Live in Pompeii: Woodstock’ın tam tersi
6 Haziran 2025