Aslı Öktener

Aslı Öktener

asli.oktener@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Oxford Bilişsel ve Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden antropologlar, evrensel ahlak kurallarını belirlemek için 60 farklı kültüre ait 600 kaynağı araştırdıklarında, ortaya “ahlaki açıdan iyi” sayılan 7 ortak davranış çıktı.

Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Sonuca bakarsak bence çağımızın en büyük sıkıntılarından biri de bu yani ‘ahlak’… 

Haberin Devamı

Gazetemiz Milliyet ve İzmir Atatürk Organize Sanayi iş birliğinde Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen ‘Mesleki Eğitim Zirvesi’ndeyiz. Gençler 450 kişilik salonu doldurmuş, iş dünyasının önde gelen isimlerinin hayat tecrübelerini büyük bir merak ve heyecanla dinliyor.

Buluşmanın moderatörlüğünü yapan ve hiç beklemediğiniz yerden gelen tespitleriyle tansiyonu yükseltmekte tecrübeli olan yazarımız Abbas Güçlü bir ara gençlere, “Tek başınıza proje üretip bir yere varmanız zor olur. Fark yaratan işlere imza atmak istiyorsanız iyi bir ekip kurmalısınız” diye sesleniyor.

Gençler sordu sanayiciler anlattı

Bunun üzerine bir öğrenci söz alıyor, “Aslında bizim de çok güzel bir projemiz vardı. Ancak aramızdaki tartışmalar nedeniyle ekip dağıldı ve projemiz yarım kaldı” diyor. 

Görünen o ki tam da yukarıda bahsettiğim ahlaki kurallardan “dahil olunan gruba yardım etmek ve cesur olmak” ilkeleri eksik kaldığı için ülkemiz yararına fayda sağlayacak bir proje daha gerçekleşmeden ne yazık ki yarım kalıyor.

Ancak Abbas Güçlü vazgeçmez ki; “Teknoloji çağındayız gençler! Artık her yere ulaşmanız mümkün. Yurtdışından bile proje ortağı gençler, destekçi iş insanları bulabilirsiniz” diye yanıt veriyor.

Konuşmacılardan 50 yıllık sanayici Petrofer Kimya kurucusu Tamer Taşkın da aynı şeye parmak basıyor; “Gençliğimde yurtdışında staj yapabilmek için konsolosluklara gider, yabancı firmaların adreslerini tek tek kağıda yazardım. İnatla, yüzlerce mektup hazırlar ve o firmalara başvururdum. Belki tümü değil ama inanın 3 ya da 4’ünden mutlaka yanıt alırdım” diyor.  Ardından, “Hem biliyor musunuz benim için diploma notunuz değil, sosyal hayatta ne başardığınız daha önemli. Mesela hiç Ağrı Dağı’na çıktınız mı? Yani hayaliniz için plan yapıp onu gerçekleştirdiniz mi?” diye de ekliyor.

Haberin Devamı

Gençlere yanında getirdiği kitabı da gösteren Taşkın, “Dale Carnegie tarafından kaleme alınan ‘Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı’ kitabını mutlaka okumalısınız” tavsiyesinde bulunuyor.

Buluşmada İzmir Atatürk AOSB Başkanı Cenk Karace, Norm Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Uysal, Karabağlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, Atik Metal Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Atik ve Socar Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı Levent Kocagül iş hayatına dair tecrübelerini, kendilerini başarıya götüren yolu büyük bir samimiyetle öğrencilerle paylaşıyor.

Gençler, üstatlarından; önce ailelerine destek çıkmayı ve üstlerine saygı göstermeyi, sonra da kendilerine verilen görevleri eksiksizce yerine getirmeyi, kaynakları iyi kullanmayı, adil dağıtmayı, bol bol okumayı, dünyayı tanımayı, iyiliklere karşılık vermeyi… En önemlisi de başkalarının mahremiyetine saygı göstermeleri gerektiğini ve asla vazgeçmemeyi öğreniyorlar.

Haberin Devamı

Aslında sadece onlar değil o salonda bulunan biz büyükler de payımıza düşen mesajı alıyoruz.

Özetle; Yayın Yönetmenimiz Özay Şendir’in de dediği gibi, yıllardır toplumun sorunlarına duyarsız kalmayan gazetemiz Milliyet, “Mesleki Eğitim Zirvesi” ile bir önemli meseleye daha başarıyla parmak basıyor, görünür kılıyor ve çözüm arıyor. 

Ve en önemlisi de bu buluşma bizlere, “Nasıl Bir Mesleki Eğitim Olmalı?” sorusunun daha çok konuşulması gerektiğini gösteriyor.