Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bir mahkeme hangi durumlarda bir insanın tutuksuz yargılanmasına karar verir? Mesela şu anlatacağım durum için uygun bir karar mıdır: Bir adam karısına sürekli eziyet ediyor. Kocaman genç kızları var, düşünün kaç yıldır çekiyor kadın koca dayağını, şiddeti. Sonunda gözünü karartıp boşanmaya karar verebiliyor ki bu ciddi bir cesaret işi, bizimki gibi “ya benimsin ya toprağın” toplumlarında.
Adam tabii ki kabul etmiyor boşanmayı. Sorsan seviyordur da ihtimal, genelde fazla ‘sevgiden’ döverler hani. Dava sonuçlanana kadar kocanın evden uzaklaştırılmasına karar veriliyor. O kimsenin kulak asmadığı, dinleyecek olsa zaten gerek duyulmayacak olan ‘uzaklaştırma’ kararlarından biri daha. Hâkim amca “Yaklaşma sakın karının yanına, çekerim kulağını” diyecek, o da uysal uysal “Tamam” diyecek.
Tabii ki öyle olmuyor, daha önce içip içip 17 yaşındaki kızına bıçak çeken ‘baba’, bu sefer de gece vakti ‘uzaklaştırıldığı’ eve girip uyuyan karısının başından aşağıya kaynar su döküyor. Basbayağı mutfakta su kaynatıp yakıyor kadını ve soğuk suya girerek kendini kurtarmasına engel oluyor. “Tamam boşanmayacağım senden, beni hastaneye götür” yalvarmalarını da umursamıyor.
Şu anda Ayten Turan hastanede, Ahmet Turan da tutuksuz yargılanmak üzere sokaklarda.
Eğer açıkça bir insanın hayatına kasteden, bunu yaptığı konusunda herhangi bir şüphe bulunmayan, serbest kaldığı zaman insanlara zarar vermeye devam eden birisi tutuksuz yargılanıyorsa, tutuklu yargılanacak olan kimdir, merak ediyor insan.
Herhalde bekleyeceğiz, gitsin karısını hastane çıkışı bıçaklasın, o zaman iç rahatlığıyla tutuklama kararı verebilecek hâkim. Bize de bininci kez “Boşanmak istediği kocası tarafından öldürüldü” haberi okumak kalacak; “Talihsiz kadın, savcıya şikâyette bulunmuş, koruma istemişti.”

Türk milleti misafirperverdir
Yüreği insan, en çok da çocuk sevgisiyle dolu vatandaşlarımızın Hatay’da Suriyeli çocukları nasıl öldüresiye dövdüğünü gördünüz mü? Neden? Karınları acıktı, pide çaldılar diye. Bir tanesi marketin önündeki dolaptan bir pide aşırıveriyor, birden nereden peyda olduğu belli olmayan koca koca adamlar kalın sopalarla girişiyor çocuklara.
Tabii hiç şaşırtıcı ya da yeni bir görüntü değil, esnafın gücü bir süredir en çok Suriyeli çocuklara yetiyor, izlediğimiz kaçıncı video bu. Tutup yere çarpan mı istersin, tekme tokat girişen mi, bunlar gibi sopalarla saldıran mı... İnsanın aklı almıyor, nasıl bir kin ve öfke gerekir bir insanın bir diğerinin böyle dövebilmesi için!
Türk milleti misafirperverdir, kapılarımız kardeşlerimize sonuna kadar açıktır, “Komşusu açken tok yatan bizden değildir” masallarını geçelim bir kalem. Görüyoruz, yaşıyoruz, o şefkat vaatlerinin hepsi boş laftan ibaret.
Tek diyeceğim, tamam, doyurmayacak, kucaklamayacak, insan muamelesi yapmayacaksınız belli ki, bari öldürmeyin. Her şeyi çözmeye alıştığımız şiddetten, kaba kuvvetten başka yolları var, değerli ekmeğinizi - pidenizi iki zavallı çocuğa kaptırmamanın. Polisi arayın mesela, böyle bir seçenek de mevcut hâlâ. Kim veriyor size insanlara tekme tokat saldırma hakkını?