Aylin Öney Tan

Aylin Öney Tan

aylinoneytan@gmail.com

Tüm Yazıları

Enginar bahar aylarının en güzel sebzesi. Vazoya koyup seyredilecek bir çiçek kadar güzel olan enginar, aslında bitkinin henüz açmamış çiçeğidir

Enginar çok estetik bir bitki. Adeta heykel gibi bir duruşu var. Bu güzelliğiyle efsanelere konu olmuş. Her bitki için olduğu gibi enginar için de bir mitolojik hikâye bulunuyor. Yunan mitolojisine göre Ege Denizi’nde Kinaros Adası’nda yaşayan Cynara adında güzeller güzeli bir kız varmış. Göklerin, şimşeklerin, yıldırımların, fırtınaların tanrısı Zeus, bu kızı baştan çıkarıp Olimpos Dağı’nda kendisiyle yaşamaya ikna etmiş ve karşılığında tanrıça yaparak ölümsüzlük kazanmasını sağlamış. Ancak kız bir süre sonra ölümlüler dünyasındaki ailesini özlemiş, gizli gizli annesini görmeye eski dünyasına kaçmaya başlamış. Bunu öğrenen Zeus, hiddetle kızı sonsuza dek toprağa bağlamak için dikenli bir bitkiye dönüştürmüş. Zavallı Cynara bir anda enginar olmuş. İşte enginarın Latince ismi Cynara scolymus, adını bu efsane kızdan almış.

Haberin Devamı

Güzeller güzeli enginar

Enginar Kraliçesi Marilyn

Ancak güzel enginarın güzellerle alakası bununla kalmıyor. Amerika’da enginarın kalbi Kaliforniya eyaleti. Enginar üretimiyle meşhur olan yer ise Castroville kasabası. Vakti zamanında burada düzenlenen enginar festivalinde bir de enginar güzeli seçelim demişler. Yarışmayı henüz 22 yaşında olan Norma Jeane Mortenson adında kumral bir genç kız kazanmış. 1948 Kaliforniya Enginar Kraliçesi tacını takan bu genç kız, sonradan ünü dünyayı saracak, gelmiş geçmiş en güzel aktris sayılan Marilyn Monroe’dan başkası değilmiş! Enginar besbelli henüz kariyerinin başında olan Marilyn Monroe’ya uğur getirmiş, onu Hollywood starlarının en unutulmaz güzeli yapmış.

Menekşe renkli güzel

Enginar sofrada gonca haliyle bir başka, mosmor çiçek açmış haliyle bir başka güzel. Enginarın çiçeği mor ama bir de kendisi mor olanları var. Özellikle küçücük gonca halindeyken zarif bir lale gibi olanlarına bakmaya doyum olmuyor. Venedik ve Sicilya’da mor gonca gül gibi bir cinsi var. Sicilya’da bu çiçek gibi enginara bir başka güzel bahar çiçeği mor menekşenin adını vermişler: Violetto, yani menekşe denilen bu türü bütün olarak kızartmak veya fırında yapmak mümkün, o kadar körpecik. Bizim alıştığımız çanak enginarlardan farklı olan bu tür artık bizde de yetişiyor. Menekşe renkli bu güzel enginarın izine Antalya’da rastladım, bir üreticimiz bu menekşe türü de yetiştirmeye başlamış.

Haberin Devamı

İri top gibi, sıkı yapraklı ve ağırca çeken Bayrampaşa enginarı ve İzmir civarında yetişen Sakız enginarı türleri dışında enginar çeşitlerinin artması son derece sevindirici, dileriz daha niceleri sofralarımıza  güzellik katar.

Güzeller güzeli enginar

Şeker gibi

Enginarın kendine has bir tadı var. Zaten bütün çekiciliği burada. Ağızda adını tam koyamadığımız tatlımsı bir lezzet bırakıyor. Bu farklı tadı içindeki “cynarin” yani sinarin maddesi veriyor. Sinarin dildeki tatlı lezzetleri algılayan tat tomurcuklarını uyararak enginarla birlikte yediğimiz ve içtiğimiz lezzetleri olduğundan daha şekerli algılamamıza yol açıyor. Bu yüzden enginar yedikten sonra üstüne bir yudum su içildiğinde suyun tadı şekerli gibi geliyor.

Haberin Devamı

 Rezeneli mor gonca enginar

Bu tarif Venedik’ten. Venedik’te ilk sürgün enginar goncaları çok sevilir. Enginarın o şekerli gibi tadıyla adeta anason tadı taşıyan rezene ya da yabani arapsaçı çok yakışıyor, lezzetleri birbirini tamamlıyor.

Güzeller güzeli enginar

Malzemesi:

8-10 adet küçük gonca enginar ya da bulabildiğiniz en ufak boy enginar
4 adet rezene
2-3 dal taze sarımsak
1 soğan
1 buçuk tatlı kaşığı tuz
7-8 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Üzeri için 2 tutam doğranmış maydanoz

Yapılışı: Enginarların sert yapraklarını kesin, boyuna dörde bölün, varsa içindeki tüylü kısımları alın. Rezeneleri dikine dilimlere ayırın. Soğanı boyuna kılıcına ince ince dilimleyin. Sarımsağı küçük doğrayın. Soğan ve sarımsağı yağda çevirin. Enginar ve rezeneleri ekleyin ve iyice çevirin. Tuzunu ekleyin. Üzerini geçmeyecek, ancak enginarların yarısına gelecek kadar su ekleyin. Kapalı olarak yumuşayıncaya kadar pişirin. Enginarlar suyunu çekip pişince bir tepsiye alın. Tencerede kalan yağını üzerine gezdirin ve maydanozu serpin. Kızgın fırında yapraklarının kenarları kızarıp gevrekleşene kadar kızartın.