Ayşe Gökçe Susam

Ayşe Gökçe Susam

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

BEN çok cahilim bu konularda. Akupunktur denince mesela, sadece zayıflamak isteyen insanların kulaklarına taktırdıkları iğneler aklıma geliyor. Bu düşünce pek aklıma yatmadığından sanırım, hiç merak edip de sormamıştım bugüne kadar “Nasıl bir şeydir? Ne işe yarar bu akupunktur?” diye... Sonunda Urla Sanat Geceleri sayesinde akupunkturun ne olduğunu öğrendim! Durun tek tek hepsini anlatacağım...
Yazın gündemini açık ara Çeşme belirliyor derken, Urla’dan mütevazı ama iddialı bir kültür -sanat çıkarması haberi geldi. Urla’nın Rum tipi taş binalarının toplu halde bugüne kalabildiği neredeyse tek caddesi olan Zafer Caddesi’nde, 16-23 Temmuz tarihleri arasında her akşam saat19.00’dan 01.00’e kadar İzmirliler için yoğun ve çok keyifli bir program var. Her gece bir konser, keman, kanun, ney dinletileri, canlı performanslar, sanat atölyeleri, defileler, dans gösterileri, sunumlar, çocuklara özel sürprizler... Adına festival dememişler ama bildiğiniz festival işte!
Şimdi gelelim bu etkinlik sayesinde keşfettiğim akupunktur mevzuuna... Urla Belediyesi ve Urla Kaymakamlığı’nın desteğiyle etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen üç önemli isim var; Sevda Sağdıç, Emin Araç ve Gamze Kutlukaya. Mahfel Restaurant’ın sahibesi Kutlukaya, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Şehir Bölge Planlama ve Mimarlık Bölümleri’nin çalışmalarında öğrendiği bir kavramla bana Urla Sanat Geceleri’nin önemini şöyle anlattı:
“Bu benim için bir kentsel akupunktur projesi!”
Daha akupunkturun ne olduğunu bilmeyen ben, “kentsel akupunktur”u duyunca tabii ki iyice afalladım. Kutlukaya: “Akupunktur, vücudu saran 12 temel meridyen olduğu ve bu meridyenler üzerinde özel noktalar bulunduğu varsayımına dayanıyor. Bu noktalara müdahale edilerek bütünü tedavi etmek amaçlanıyor. Kentsel akupunktur ise, şehrin doğru noktalarına, doğru projeler yapılırsa, bunların yarattığı enerjiyle tüm şehri rehabilite etmenin mümkün olabileceği düşüncesine dayanıyor.”
Böylece özellikle kaynak sıkıntısı çeken ama kendine has tarihi, kültürel, doğal değerleri olan Urla gibi yerlerde, büyük projeler, büyük yatırımlara bel bağlamadan da önemli dönüşümler gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Akupunktur tedavisini ne kadar anladığımdan emin değilim. Ama bu etkinlik sayesinde, yeniden boyanan, çiçeklerle süslenen, yaz geceleri sanat etkinliklerini konuk eden bu caddenin Urla’ya önemli bir değer katacağı, Urla’da hayatı güzelleştireceği fikrine sonuna kadar ikna olduğumu söyleyebilirim!

Urla Sanat Geceleri’nde neler var?
Urla Sanat Geceleri’nde sahne alacak ağır toplardan biri Mors Grubu. Elektronik cazla Sufî müziğini harmanlayan ve bunu sahnede Hacivat ve Karagöz’den miras gölge oyunu formatında, bir perdenin arkasından dinleyicilere sunan grubun hatırı sayılır bir hayran kitlesi bulunuyor.
Sanat Geceleri deyince, çocuklarınızı evde bırakıp geleceğiniz bir etkinlik gelmesin aklınıza. Çünkü Zafer Caddesi programında çocukları da tavlayacak sürprizli birçok etkinlik de yer alıyor. Bunlardan biri, art terapist Aleksandra Güngör’ün çocuklarla birlikte Zafer Caddesi duvarlarına yapacağı grafiti çalışması olacak. Zuhal Yorgancıoğlu koleksiyonundan oluşan bir defile ve tarihçi İlhan Pınar’ın Osmanlı Seyahatnamelerinde Urla adlı sunumu da Urla Sanat Geceleri’nde İzmirlileri bekleyen etkinliklerden sadece birkaç örnek.
*Akupunkt-URLA, İYTE Şehir Bölge Planlama ve Mimarlık Bölümleri’nden üç master öğrencisinin tez projelerine verdikleri isim. Projeye dair sunumlar etkinlik süresince Zafer Caddesi’nde görülebilecek.