Begüm Yaraş

Begüm Yaraş

begum.yaras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

EVET, yavrunuzun aşıları bitti ve ilk banyosuna hazır. Yavru köpekleri sudan korkutmadan yıkamak ileriki dönemlerinde size kolaylık sağlayacaktır. Özellikle büyük boy ırk köpekler için bu geçerlidir. Yavruluk döneminde suyu sevdirmeniz ve korkutmamanız gerekir. O yüzden ilk banyosunda sert duş yerine suyu kendiniz bir tas yardımıyla dökerseniz daha faydalı olur.


Şampuan seçimi önemli
Köpeğinizi yıkarken yavru köpek şampuanı kullanabilirsiniz. Eskiden kötü kokan şampuanlar olduğu için ben insanlar için olan bebek şampuanını kullanırdım ve hiç de sorun yaşamazdım. PH dengeleri biz insanlarla aynı olmadıkları için bizim kullandığımız şampuanlar uzun vadede deri hastalıklarına yol açar. Fakat bebek şampuanlarının PH dengeleri bizim kullandığımız şampuanlardan farklıdır, bu yüzden kullanılabilir. Son on yılda pet sanayisi çok ilerledi. Şimdi papayalı, mangolu, hindistan cevizli, vanilyalı gibi çok güzel kokan köpek şampuanları bulmak mümkün.
Yıkamadan sonra köpeğinizi iyice durulayın. Üzerinde şampuan kalmasın, daha sonra fön yardımıyla iyice kurutun ve tarayın, pamuk gibi olacaktır. İlk yıkamadan sonra köpeğinizin tüyleri biraz dökülebilir.

Tasması nasıl olsun?
Bel tasması: İlk yürüyüş için idealdir. Çünkü köpeğiniz ilk kez evden dışarı çıkıyordur ve korkuyor, çekiniyor olabilir. Siz ona boynundan bir tasma taktığınızda yere oturur ve kalkmayabilir. Bu şekilde onu çekerek özgüvenine büyük bir zarar verebilirsiniz. İşte bu yüzden ilk bir kaç hafta bel tasması kullanılmalı ve köpeğin özgüveni oturtulmalıdır. Bazen büyük köpeklerde de, özgüven eksikliği olan korkak köpeklerde de bir süre bel tasması kullanmanızı tavsiye ederim. Bel tasmasıyla köpeğiniz kendisini güçlü hisseder, bir yere gitmek için sizi çekiştirir; büyük ırk bir köpekse inanın bazen tutamayabilirsiniz. Ben, ilk yürüyüş ve özgüven eksikliği olan köpekler için bel tasmasını öneririm.
Boyun tasması: Boyun tasmalarının bir çok çeşidi vardır. Deri, naylon, zincir, yarı boğmalı, tam boğmalı, dikenli eğitim tasmaları gibi. Her biri farklı bir amaca hizmet eder. Deri tasma kaliteli değilse ıslandığında köpeğinizin tüylerini boyar, naylon tasmalar içi dolgulu değilse çok zorlarsanız boynunu tahriş edebilir, zincir tasmalar açık renkli köpeklerin boyunlarını griye boyar. Boyun tasmalarından boğma olmayanlarını köpeğinize evin içinde ya da oynarken takabilirsiniz. Çünkü bel tasmasında olduğu gibi boğma tasma olmayan normal boyun bağlamaları da köpeğinizin çekmesine engel değildir.
Dikenli eğitim tasmaları, eğitmenlerden alınan tavsiyeler doğrultusunda kullanılmalıdır. Yanlış kullanımı kötü sonuçlar doğurabilir. Yanlış kullanım sonucunda köpeğinizde korkaklık ve özgüven eksikliği oluşabilir.
Boğma zincir veya boğma deri tasmalar da, köpeğinize yürüme eğitimi verirken sizi dinlemesini kolaylaştırır. Evde ağzınızdan çıkan her kelimeye itaat eden köpeğin dışarıda her şeyden dikkati dağılır ve sizi dinlemeyebilir. Bu yüzden yeterli olgunluğa gelinceye kadar boğma zincir boyun tasması kullanmanızı öneririm.
Küçük ve minyatür ırklar için boyun tasması önermem. Bel tasması kullanmanız çok daha yararlıdır. Küçük ırk köpekler narindir, boyunları hassastır. Bir yanlış çekmede çok büyük zarara yol açabilirler.

Haberin Devamı

Eğitim tasması için alternatif
Ülkemizde çok fazla olmasa da satılan yerler mevcuttur. Eğer araştırırsanız ben size hem köpeğinizi boğmadan hem de kendinizi hırpalamadan kullanabileceğiniz bir eğitim tasması öneririm. Adı Gentle Leader olan bu tasma yanında eğitim DVD’si ile satılıyor. Ben kullandım çok memnun kaldım, kesinlikle tavsiye ederim. Tasmayı DVD’yi izlemeden sakın kullanmayın. Bu tasmanın amacı, köpeğinizi aynı atlardaki gibi kontrol edebiliyor olmanızdır. Köpeğiniz yanınızdan yürüsün istiyorsanız tavsiye ederim. Köpek biraz sizden uzaklaştı mı tasmayı kendinize doğru çekin. Bu şekilde köpek size bakar ve dikkatini tekrar size verir. Köpeğinizin canını acıtan bir tasma değil. Bu tasmayla eğitimden sonra bel ya da boyun tasmasına geçebilirsiniz.
Haftaya sorun çözücüleri yazacağım. Evde, arabada ve yaşlı köpekler için kullanılabilecek aparatları.