Belma Akçura

Belma Akçura

bakcura@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Mafya insanları “kendi hukukuyla” korkutan, susturan sindiren, hizaya sokan bir devlet zihniyetinin, tetikçilerde vücut bulmuş halidir. Toplumların mafyaya ilgisi, sempatisi gerçekte devletin mafyalaştığı, mafyanın da devletleştiği bir sürece nüfuz ettiğinde karşımıza çıkıyor olabilir mi?

Mafya dediğimiz şey bir meslek değildir. Silah, uyuşturucu, insan ticareti yapar. Kaçakçılık, tefecilik, karaborsacılık, gasp, adam kaçırma, öldürme, fidyecilik, çek ve senet tahsilatı gibi yasa dışı faaliyetlerle anılır. Buna rağmen özellikle televizyon dizilerinde mafya olağan hale getirildi. Öyle ki; izleyicilerin gözünde dahi elinden silah düşmeyen, hukuksuz her türlü eylemi yapan, buna rağmen suçu cezasız bırakılan, neredeyse dokunulmazlığı olan bir “meslek” olarak algılanır oldu.

Haberin Devamı

Bu sadece bizde değil, dünyada da böyle algılanıyor olmalı ki; bir dönem mafya lideri olarak “ün” yapan Al Capone’un eşyası, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Witherell’s Müzayede Evi’nde tahmin edilenden dört kat daha fazla bir fiyata satıldı. Al Capone’a ait 175 kişisel eşya toplam 3.1 milyon dolara alıcı buldu. Capone’un “Sevgilim” diye adlandırdığı ve değeri 150 bin dolar olan silahı “1911 Colt” da 1 milyon dolara, değeri 56 bin dolar pırlanta kaplı cep saati ise 230 bin dolara satıldı.

Mafya silahı müzayedelik olursa

Medya, bu haberi verirken böyle bir müzayedenin doğru olup olmadığını tartışmadı bile; haberi yorumlamadı, Al Capone’un bu “kişisel eşyasını” nasıl hangi yollarla elde ettiğini, kim olduğunu en azından yeni kuşaklara aktarmalıydı, bunu da yapmadı. Sanki bir iş insanını tanıtır gibi “ABD’li ünlü mafya lideri Al Capone” demekle yetindi.

O silah kana bulanmıştı

Biz hatırlatalım. Al Capone; tetikçiydi, gaspçıydı, içki kaçakçısı, ihale takipçisiydi. Katildi. Chicago’yu, kendi çetesinin önünü açmak için kana bulayandı. Bürokrasiye rüşvet, siyasilere gözdağı vererek yargıdan her defasında kurtulsa da sonunda Eliot Ness adında bir müfettişin kararlılığına yenildi.

Capone hakkında soruşturma açtığı için defalarca ölümden dönen Ness, Chicago icra makamlarındaki rüşveti görünce, 11 kişilik bir ekip oluşturdu. İçki fabrikası ve depolarına baskın düzenleyerek çeteyi çökertti. Amerikan basını Ness’in ekibine “Dokunulmazlar” adını verdi. Ness ve ekibi, Capone’un kirli işlerinin tamamını açığa çıkaramasa da 22 vergi kaçırma olayından suçlanan Capone’un 11 yıl hapse mahkûm edilmesini sağladı.

Haberin Devamı

Sinema tarihinde bu tür insanların biyografisinin elbette bir karşılığı var. Ama bir gangsteri “tarihe mal olmuş değerli bir şahsiyet” gibi sunup kana bulanmış silahını satışa çıkarmak, üstelik bu silahın alıcısı olmak dehşet verici!

Acaba Ness’in saati müzayede de satılsa aynı ilgi görür müydü? Mafyaya duyulan ilgi adalete duyulan ilgiden, silaha duyulan ilgi kaleme duyulan ilgiden fazlaysa o toplum çürüyor demektir. Çürüyor da...

Hitler ve Escobar

Hatırlarsanız bu yılın başında Avustralya’da bir müzayede evinin milyonlarca insanın katledilmesinin sorumlusu Adolf Hitler’in eşyasını açık artırmaya sunması da tepkilere neden olmuştu. Hitler’in sigara tabakası, tarak, el aynası ve ayakkabı fırçası gibi bazı kişisel eşyası açık artırmayla satışa sunulmakla kalmadı, bu satışlardan 87 bin 500 dolar da gelir elde edildi.

Haberin Devamı

Yahudi cemaatleri bu müzayedeyi kınayan bir açıklamayla yetindi: “Hitler bugün yaşıyor olsaydı, mirasının yaygınlaşması ve tanıtılması hoşuna gider, bu korkunç ticareti alkışlardı.”

İspanya alkışlamadı. Kolombiya’da ürettiği kokaini ABD’de satarak büyük bir servetin sahibi olan, rüşvet, cinayet, tehditler ve servetinin de yardımıyla büyük güç kazanan Pablo Escobar’ın özel eşyasının sergilendiği müzeyi mafyayı yüceltildiği gerekçesiyle kapattı.

Mafya silahı müzayedelik olursa

Silahı meşrulaştırmak

Dolayısıyla medyanın sorması gereken şu: Mafya gerçekte insanları kendi “hukukuyla” korkutan, susturan sindiren, hizaya sokan bir devlet zihniyetinin, tetikçilerde vücut bulmuş haliyse ki öyle. Toplumların mafyaya ilgisi, sempatisi devletin mafyalaştığı mafyanın da devletleştiği bir sürece nüfuz ettiğinde karşımıza çıkıyor olabilir mi? Medya kamuoyuna hukukun olmadığı yerde adalet sağlayıcısı rolüne bürünen mafyanın gerçek kimliğini hatırlatmak zorunda. Çünkü mafyayı olağanlaştırmak, silahı ve her türlü hukuksuzluğu meşrulaştırmak  demektir.