Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hiç unutmuyorum, 2019 yazında Apple Music ve Shazam’ın yöneticileriyle Soho House’da bir araya gelmiştik.

Hem Türkiye’deki yerli müzik alanındaki gelişmeleri dinlemiş hem de plak şirketi olmadan kendi imkânlarıyla şarkılarını kaydeden ve hatta iPhone ile çekilen kliplerini takipçileriyle paylaşan Ezgi Yelen’in canlı performansını izlemiştik.

Bu arada kullanıcıların çevrelerinde çalan müziği dinleterek, şarkıları tanımlamasını sağlayan Shazam’ın Apple ailesinin bir parçası olduğunu da bir kez daha hatırlamıştık.

Haberin Devamı

Ayrıca Apple Music ve Shazam’ın yöneticileriyle yaptığımız buluşmada lokal şarkı listelerinin yerli sanatçı ve illüstratörler tarafından yapılan kapak görsellerini de ilk kez görme şansımız olmuştu.

Bkz. Ardan Özmenoğlu imzalı ‘Zirvedekiler Türkçe Alternatif’ listesinin kapak tasarımı.

Şimdi ise Apple Music, çok değerli bir yerli iş birliğiyle gündemde.

‘ÇEV Sanat: Çocuklar için Klasik Müzik’ listesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı itibariyle Apple Music’te yerini aldı.

Hedef, çocuklara klasik müziği sevdirmek. 

Bunu yaparken de dünyaca ünlü müzisyen ve orkestraların performanslarına yer verirken ÇEV Sanat’ın yetenekli genç sanatçılarına da yer vermek, onları da global bir platformda global sanatçılarla birlikte konumlamak.

Peki ama ÇEV Sanat’ın hangi genç yetenekleri yer alıyor ‘ÇEV Sanat: Çocuklar için Klasik Müzik’ listesinde?

Arya Su Gülenç, Tarık Kaan Alkan, Cansu Naz Eriş, Cem Esen ve Cemal Aliyev.

Ayrıca ‘ÇEV Sanat: Klasik Yansımalar’ listesi de Apple Music de bu hafta yayımlandı.

Mütevelli Heyeti üyesi olmaktan gurur duyduğum Çağdaş Eğitim Vakfı’nın ‘ÇEV Sanat Genç Yetenekler’ projesi 11 yılda büyük yol kat etti.

En çok da projenin genel koordinatörü Berrin Yoleri’nin büyük emeği sayesinde.

ÇEV Sanat, destek verdiği her öğrencinin farklı ihtiyacı olduğuna inanıyor ve her öğrenciyle birebir ilgilenerek ihtiyaçlarına özel yardımda bulunuyor.

Amaç, Türkiye’den dünya çapında sanatçılar çıkarmak, Türk kültürünü ve sanatını dünyaya tanıtmak.

Şu anda ÇEV Sanat’ın desteklediği genç yeteneklerden Cemal Aliyev uluslararası başarısıyla bu yolda en önde ilerleyenlerden, Aliyev’in arkasından gelen daha çok yetenek var.

Haberin Devamı

Aslında ‘ÇEV Sanat Genç Yetenekler’ projesinin en güzel yanı, gençler birbirleriyle rekabet içinde değil, tam tersine büyük dayanışmayla büyüyorlar, birbirlerini alkışlıyor, birbirlerine destek oluyor ve birlikte aynı sahneyi paylaşıyorlar.

Berrin Yoleri, “Biz sadece yanlarında duruyoruz, çocuklarımız çok yetenekli, çok çalışkan, onlar başarıyorlar” dese de Genç Yetenekler için yapmak istedikleri daha çok şey olduğunun da altını çiziyor her zaman.

Özellikle pandemi döneminde Genç Yetenekler’e sponsorlar ve bilet satışıyla en büyük desteği sağlayan geleneksel konserin gerçekleşememesi nedeniyle şimdi her zamankinden daha çok destek gerekiyor.

Unutmamak lazım, bu özel yetenekler büyük bir desteği hak ediyor.