Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Genç sanatçıların işlerini sergileme fırsatı bulması kariyerleri için önemli bir adım.

Hatta sergiledikleri işlerin koleksiyonerler tarafından satın alınması daha da önemli.

Sadece koleksiyonerlerin gençlere destek olma isteği nedeniyle değil, sanatçıların gelecek vaat ettiğini göstermesi bakımından da değer taşıyor.

Mamut Art Project, Türkiye’de genç sanatçıların işlerini koleksiyonerlere ulaştırabilmek için ilk fırsatlardan biri.

“Günümüzde sanatın çoğunluğa ulaşamadan, galeriler ve büyük koleksiyonerler arasında sıkışıp kaldığını, steril galeri alanları dışında görünürlük kazanamayan çok yetenekli sanatçılar olduğunu üzülerek görüyoruz. Yolun başındaki sanatçılar, yeteneklerini tanıtabilecekleri ortamlara zor ulaşıyor. Sanatsever cephesinde ise, sanata sadece çok üst bir tabakanın ulaşabileceği gibi yanlış bir düşünce yaygın. Uzman bir jüri tarafından seçilmiş yetenekli sanatçılarla onların erken evrelerinde tanışmak, sanat eseri edinmeyi düşünenler için de bir avantaj. Sanatın, ulaşılabilirlikle daha çok yaygınlaşabileceğine ve bu şekilde genel olarak tüm sanat alanlarında daha büyük bir kitleye hitap edilebileceğine inanıyoruz. Çünkü her bireyin beğeneceği ve onda bir his uyandıracak en azından bir sanatçı/sanat eseri bulabileceğini düşünüyoruz. Bu noktada, sanatseverler ile sanatçıların uygun platformlarda bir araya gelmesi önem kazanıyor. Mamut’u bu anlamdaki bir açığı kapatma umuduyla tasarladık” diye anlatmıştı projenin fikir sahibi Seren Kohen dokuz yıl önce ilk başladıklarında.

Haberin Devamı

Genç sanatçıları keşfetme zamanı

Mamut Art Project’in 2021 edisyonu için jüride Can Altay, Necmi Sönmez, Hale Tenger, Melis Terzioğlu, Azra Tüzünoğlu yer alıyor.

Sergilenecek işler, seramik, heykel, ahşap gibi üç boyutlu çalışmalar, video, animasyon, illüstrasyon, dijital, fotoğraf, kolaj, yerleştirme, sokak sanatı ve resim dahil olmak üzere birçok farklı alanda üretimler arasından seçildi.

Mamut Art Project bu hafta Yapı Kredi bomontiada’nın üç farklı mekânında ve çevrimiçi platformunda başladı.

Bu yıl Mamut Art Project’te 43 sanatçının 300’e yakın eseri ve “Dreamscapes” adı altında özel bir seçki sergileniyor.

Haberin Devamı

“Dreamscapes”, illüstrasyon sanatçılarının, müzikle olan kişisel bağlarından yola çıkan hayali konser afişi projesi “Dream Gigs Illustrated”’i yürüten HOOD Base ekibiyle bir araya gelinerek yapıldı. 

+1 katkılarıyla, Hood Base küratörlüğünde gerçekleşen sergide 28 illüstratörün, müziğin görsel dünyasını yansıttıkları eserleri yer alıyor ve çalışmaların limitli edisyonları satın alınabiliyor.

Mamut Art Project ekibi, bu yıl ayrıca Mamut Limited (Artists’ Editions) adı altında, sanatçıların sınırlı sayıda üretilmiş, edisyonlu çalışmalarına yer verecek yeni bir projenin açılışına hazırlanıyor.

İlk olarak kendi alanlarında önemli işlere imza atmış fotoğraf sanatçılarının çalışmalarına internet sitesi üzerinden erişim sağlayacak olan proje, önümüzdeki aylarda fotoğrafın yanı sıra baskılar ile üç boyutlu çalışmaları da kapsayacak.

Mamut Limited ayrıca fiziksel etkinlikler de düzenleyecek. Hatırlatalım, Mamut, 31 Ekim tarihine kadar ücretsiz olarak fiziksel ve çevrimiçi ziyaret edilebilir.