Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Lise öğrencileri tarafından kurulan Tech4Peace robotik takımı, FIRST Robotics Competition Bosphorus Turnuvası’nda en büyük ödül Impact Award’u kazandı.

Kaan Yalman sayesinde haberim oldu, Tech4Peace, 17-20 Nisan tarihlerinde ABD Houston’da düzenlenecek FRC Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil etmeye hazırlanıyor.

2019 yılında Açı Lisesi öğrencileri tarafından kurulan takım, bölgesel etkinlikleri 2018 yılından beri Türkiye’de Fikret Yüksel Vakfı tarafından organize edilen FIRST Robotik Yarışması’nda 8 ülkeden 51 takımın arasından sıyrıldı.

Haberin Devamı

Liseli mucitlerden örnek proje

Takımın sloganı: “More Than Robots – Robottan Ötesi”.

FRC’nin en büyük ödülü olan Impact Award, son 3 yılda bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarını sevdirme, yaygınlaştırma, teşvik etme amaçlarını en iyi şekilde gerçekleştiren ve toplum için yaptıkları çalışmalarla ölçülebilir etki yaratan takıma veriliyor.

Yedi ülkede gerçekleşen 171 bölgesel şampiyonadan finale gitme hakkı kazanan takımlar, her yıl Amerika’da dünya şampiyonası için bir araya geliyor.

Peki ama bu ödülü kazanan Tech4Peace takımı neler yapıyor?

Kendileri ile aynı imkanlara sahip olmayan çocukların ve gençlerin de teknoloji yetkinliklerini geliştirmek için birçok eğitim faaliyetleri düzenliyorlar.

Türkan Efe İlköğretim Okulu ve Sarıyer Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi (SAGEM) öğrencilerine üç boyutlu tasarım, kodlama ve elektronik dersleri, İstanbul Zihinsel Engelliler Vakfı için güvenli internet ve sosyal medya kullanımı eğitimleri veriyorlar.

Teknoloji ve mühendislik bilincini yaygınlaştırmak için

First Lego League (FLL) takımlarını kurdular.

Problem çözme, eleştirel düşünce, takım çalışması, tasarım, mekanik, kodlama becerilerini geliştiren bu programlarda mentorluk yapıyorlar.

Geçen yıl Diyarbakır ve Mardin’deki köy okullarında 100’den fazla ilköğretim öğrencisine teknolojiyi sevdirmek için robotik kodlama ve mekanik tasarım atölyeleri de yaptıkları arasında.

Bu yıl 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelerdeki konteynır kentlerde benzer çalışmalar planlayan takım, eğitim verdiği çocuklar ile yeni robotik takımları kurup, mentorluk desteği sağlayarak bu alandaki çalışmaların devamlılığını da sağlıyor.

Haberin Devamı

Ayrıca YouTube kanallarında da Tech4Peace Talks söyleşileri ile tasarım, mühendislik, robotik, kodlama gibi alanlarda bilgilendiriyorlar takipçilerini.

Tech4Peace takımının önemli bir hedefi de dünyamızı gelecek nesillere daha yaşanabilir bir şekilde bırakabilmek. Takım üyeleri bu amaçla Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilirlik hedeflerinin robotik takımları içinde uygulamaya geçirilmesi için Project Pangea’yı başlattı.

Kısa sürede 21 binden fazla kişiye ulaşan proje 5 kıtada 9 ülkede 17 Project Pangea temsilcisi takım üzerinden her geçen gün yaygınlaştırılıyor.

Robotik takımları öncelikle kendileri sürdürülebilirlik hedeflerine uygun faaliyet göstermek, sonrasında ise bu bilinci bulundukları topluma yaymak için çalışıyor. Katılacakları Dünya Şampiyonası’nı da bir tanıtım fırsatı olarak kullanıp daha fazla takımı yanlarına alarak, bu yıl başlattıkları projenin etkisini arttırmayı ve 2030 yılına kadar belirledikleri sürdürülebilirlik hedeflerini yakalamayı amaçlıyorlar.

Haberin Devamı

Umalım yetişkinler de büyük şirketler de bu liseli gençleri örnek alsın.