Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yüksek Seçim Kurulu’nun yerel seçimlerle ilgili belirlediği tarih 29 Mart 2009... Geçmiş dönemlerde yapılan seçimlere göre bizi şöyle bir takvim bekliyor.
1 Ocak: Seçimin başlangıç tarihi. YSK, aynı gün, seçime katılacak partileri ilan edecek. Partilerden seçimde hangi seçim çevresinde hangi usul ve esaslarla aday tespit edeceklerini bildirmeleri istenecek.
5 -7 Ocak: Sandık seçmen listeleri askıdan indirilecek, sandık seçmen listelerine yapılacak itirazlar karara bağlanacak.
8 Ocak: İl seçim kurulları, belediye meclisi ve il genel meclisi asıl ve yedek üye sayılarını seçim çevrelerine göre tespit edecek.
9 Ocak: Siyasi partilerin hangi seçim çevresinde hangi usul ve esasa göre aday tespiti yapacağını kesin olarak YSK’ya bildirmeleri istenecek.
13 Ocak: Ön seçim ilçe seçim kurullarının oluşturması çalışmalarına başlanacak.
19 Ocak: İlçe seçim kurulları oluşumu tamamlanacak ve kurullarda görev alanlara görevlendirildikleri bildirilecek.
26 Ocak: Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK’da kura çekilecek.
7 Şubat: Hangi partilerin hangi seçim çevrelerinde ön seçime katılacağı ilan edilecek.
15 Şubat: Ön seçim yapılacak.
22 Şubat: Aday listelerine yapılan itiraz üzerine verilen kararlar sonucu meydana gelen eksiklikler tamamlanacak.
24 Şubat: Büyükşehirlerde siyasi partilerin il başkanlarının büyükşehir belediye başkan adaylarını il seçim kurullarına vermelerinin son günü olacak. Bağımsız aday olacaklara da başvurmaları için tanınan süre son bulacak. Aynı gün siyasi partilerin verdikleri aday listelerinin seçim kurullarınca incelenmesine başlanacak. Saptanacak eksiklikler siyasi partiler ilçe başkanlıklarına tamamlanması için bildirilecek.
26 Şubat: Siyasi partilere aday listelerindeki eksiklikleri tamamlaması için tanınan süre sona erecek.
27 Şubat: Geçici aday listeleri ilan edilecek.
1 Mart: Geçici aday listelerine yapılacak itirazlar sona erecek. Seçmen bilgi kartları ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilmeye başlanacak. Birleşik oy pusulaları basılmaya başlanacak.
2 Mart: İlçe seçim kurullarının (büyükşehir belediye başkanlığı adaylığı için il seçim kurulunun) geçici olarak ilan edilen adaylara karşı yapılan itirazları karara bağlanacak.
3 Mart: İlgililerin ilçe seçim kurulu kararlarına karşı il seçim kuruluna, il seçim kurulunun büyükşehir belediye başkanlığı adaylarına ilişkin kararlarına karşı YSK’ya yapılacak itirazlar için tanınan süre sona erecek.
4 Mart: Sandık kurullarının oluşturulması çalışmalarına başlanacak. YSK’nın il seçim kurulu, il seçim kurulunun ilçe seçim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazları kesin olarak karara bağlanacak. Adaylıktan çıkarılma, istifa gibi nedenlerle listelerde oluşan eksiklik siyasi partilere bildirilecek.
5 Mart: Listelerde oluşan eksiklikler siyasi partilerce tamamlanacak.
6 Mart: Kesin aday listeleri ilan edilecek. Seçmen bilgi kartlarının seçmenlere dağıtılmasına başlanacak.
*   *   *
Düşünebiliyor musunuz...
29 Mart’taki seçimlerde adayların tam olarak netleşmesi 6 Mart’ı bulacak.
Partiler daha önceden isimleri kamuoyuyla paylaşacaktır.
Ama resmi takvim böyle işleyecek.
Sizce bu süreç çok daha önceden başlamak zorunda değil mi?
Gelişmiş demokrasilere bakın...
Örneğin ABD’ye...
Başkanlık seçimlerinde de, belediye başkanlıklarında da eyaletlerin çoğu başkan adayını ön seçimle belirliyor. Az sayıda da olsa bazı eyaletler, adayı özel toplantılarla seçiyor.
Parti üyeleri çeşitli sosyal merkezlerde hatta kimi zaman evlerde eş zamanlı olarak toplanarak, hangi aday adayını destekleyeceklerini kararlaştırıyorlar.
Sonrasını biliyorsunuz.
Aylar süren bir tanıtım süreci...
Bizde ise resmi takvime uyulursa adaylara bir ay bile bırakılmıyor.
Türkiye’nin siyasi partiler yasasını hızlı bir şekilde yeniden ele alması gerekiyor.