Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

‹ZMİR eski milletvekili, ekonomiden sorumlu eski bakan Işın Çelebi, bugün siyasetten uzakta...
Uluslararası finans kurumlarına danışmanlık yapan Çelebi, son dönemde Galatasaray Spor Kulübü’nde üstlendiği görevle de adından söz ettirdi.
Yönetim kurulunda aktif bir görev üstlenen ve Seyrantepe projesinin mimarı olan Çelebi, İzmir kulüpleriyle ilgili kampanya çağrımın çok anlamlı olduğunu söylüyor.
Ve diyor ki...
“İzmir’in kalkınması topyekün olur. Buna spor da dahildir. İzmir gibi bir kentin Süper Lig’te takımının olmaması bir eksikliktir. Başarılarıyla tarih boyunca sahnede olan bir kentin ruhuna aykırıdır...”
Bu görüşlere katılıyorum.
Her zaman söylüyorum; spor, özellikle futbol bugünün ekonomik hareketliliğinde önemli bir yere sahip...
Ülkelerin, kentlerin tanıtılmasında, anlatılmasında sanat kadar sporun da etkisi bulunuyor.
Hatta futbola yapılan yatırımlar, birçok sanayi sektörünü bile sollamış durumda.
Işın Çelebi’nin liderliğini yaptığı Seyrantepe projesini yakından takip ettim.
Stadın tamamlanmasıyla birlikte Galatasaray çok önemli bir çıkış yakalayacak. Hem yeni gelirlere sahip olacak, hem de prestijli bir projeye sahip olacak. Işın Çelebi, Seyrantepe’nin tüm İzmir kulüplerine örnek olması gerektiğine inanıyor. Benzer bir yatırım; İzmir’de yapılamaz mı?
Çok mu zor...
İzmir’in hem böyle bir potansiyeli var, hem de moral değerlerini yükseltecek sembolik projelere...
Kentin bu konuda aslında fikri hazırlığı da var.
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak uzun zamandır bunu dile getiriyor.
Türkiye Futbol Federasyonu Mahmut Özgener, yöneticilik yaptığı yıllardan bu yana bu tezi ortaya atıyor. İzmirgücü Spor Vakfı Başkanı Levent Ürkmez, her konuşmasında bu konuya giriyor.
Çok saygın spor adamlarımız, sanayicilerimiz, işadamlarımız İzmir’in yeni arayışlarında mutlaka spordaki başarıyı da şart koşuyor.
Demek ki; bir itici güç gerekiyor, birilerinin liderlik yapıp kenti harekete geçirmesi bekleniyor.
* * *
Işın Çelebi hazırlıklıdır, elinde mutlaka verilerle konuşur.
“İzmir ve çevresinde 17 stadyum var. 30 çim futbol sahası... 31 spor salonu... 10 yüzme havuzu... 55 tenis kordu... Hemen her ilçede; bir-iki spor salonu... 2 bin 400 ilköğretim okulu... 700 bin öğrenci...” Çelebi’nin dikkat çektiği konu gençlikle spor kulüpleri arasındaki bağın yeterince kurulamaması...
Çelebi’nin tespitleri şöyle...
“İzmir’e mal olmuş takımlar, camialar organize olamadılar. Oysa İzmir’in bir gücü var. Herkes bir hayal kurmalı. Bu hayal Barselona gibi olmalı... Seyrantepe’ye 2006’da başladık, 2009 Aralık’ta bitireceğiz. Sonrasında takımı göreceksiniz. Seyrantepe’nin her detayında görev yapmış, mali işlerini yönetmiş bir kişi olarak her türlü katkıyı yapmaya hazırım. İzmir’de de böyle bir projeyi hayata geçirerek alışveriş merkezleriyle, yaşam alanlarıyla bu kente yakışır yeni cazibe merkezleri yaratabiliriz. Önümüzdeki yerel seçimlerde gündem maddelerinden biri bu olmalı...”
* * *
Karşıyaka ve Altay’ın maçlarını sezon başından bu yana takip ediyorum.
Oyun olarak vasat ama skor olarak geçtiğimiz yıllara göre daha başarılılar...
Ama önemli olan puanları toplamak, yarışı zirvede tamamlayabilmek.
Işın Çelebi’nin görüşlerini savunuyorum ve İzmir’de mutlaka bir kampanya başlatarak mümkünse iki takımımızı da, değilse en azından birisini Süper Lig’e çıkarmalıyız.
Futbola endeksli bir başarı anlayışım yok ama futbolun itici gücünü de gözardı etmiyorum.
Seyrantepe modeli önümüzde duruyor.
İzmir denemeli, İzmirliler kulüplerine sahip çıkmalı.